|

Superhawkok települnek Afganisztánba

Az Amerikai Egyesült Államokban bevett szokás, hogy a fegyveres erők bizonyos feladatok ellátására civil vállalatokat bíznak meg. Ez főként a logisztikai ágazatban fordul elő sűrűn, mivel ez a terület igencsak költségesen fenntartható, ám mégis megkívánja a folyamatos és jó működést. A légi szállításra ez hatványozottan igaz, főként, ha háborús területen történő transzportról van szó. Többek között ennek is köszönhető, hogy 2011 februárjától két Sikorsky S-92 Superhawk helikopter repülhet Afganisztánban.

A fenti felvezetőből könnyen kitalálható, hogy nem valamelyik amerikai haderőnem neve került fel a két forgószárnyasra, hanem egy polgári vállalaté. Az 1951-ben alapított AAR Corporation repülőgépek és helikopterek üzemeltetésével, logisztikai ellátásával, bérbeadásával, javításával, valamint velük végzett szolgáltatások elvégzésével foglalkozik. Vevői körük ennek megfelelően igen színes: megtalálhatók benne kisebb-nagyobb légitársaságok, repülőgépgyártók és védelmi minisztériumok is. Utóbbiak közül a legnagyobb az Egyesült Államoké, mely jelen esetben is a megrendelő szerepében tetszeleghet.

Sikorsky S-92 | Fotó: David Monniaux, Wikipedia ,

Még 2010 októberében köttetett meg az a szerződés az AAR és a TRANSCOM (az Egyesült Államok Szállítmányozási Parancsnoksága) között, melynek értelmében (mindösszesen 450 millió USA-dollár fejében) a vállalat két szállító-helikoptert telepít Afganisztánba. A forgószárnyasok feladata katonai és polgári személyek, valamint különféle áruk szállítása lesz. A megállapodás öt évre szól, tehát nagyjából addig, amíg az amerikai csapatok az ázsiai országban állomásoznak. A Sikorsky január 31-én adta át a második S-92-est az AAR-nek, áttelepülésükre februárban kerülhet sor.

’Hosszas elemezés-készítés és kiértékelési folyamat után döntöttünk – számos alternatíva közül – a Sikorsky S-92 mellett. Úgy véljük, ez a helikopter felel meg legjobban követelményeinknek. Nagy teherbírású, kiváló teljesítményű, megbízható, modern típus, mely alkalmas a nehéznek ígérkező taktikai támogató küldetések teljesítésére is, ráadásul hatótávolsága révén a távoli és nehezen megközelíthető helyekre is eljuthat. Ilyenekből pedig, mint ismeretes, van néhány Afganisztánban.’ – mondta Jeff Schloesser, az AAR légi szállítmányozási csoportjának elnöke.