|

Újabb szakaszba lépett az HMS Queen Elizabeth építése

Ismert, hogy a már a tervezési és építési szakaszában is kalandos sorsú Queen Elizabeth-osztály két hordozója a már szinte nem is rezgő, hanem egyenesen ugráló léc ellenére megúszta az SDSR általi elkaszálást, így az angoloknak ismét lesznek tisztességes repülőgép-hordozóik – még ha csak az egyik is lesz aktív a kettő közül.

A zöld lámpa kiharcolása után a névadó, a leendő HMS Queen Elizabeth kapcsán az ünnepélyes keretek között végrehajtott első lemezvágásra 2009. júliusának elején került sor. Azóta sok minden történt, ám szerencsére nem kell visszabontani az eddig elkészült elemeket, így a közelmúltban megkezdődhetett a szóban forgó hordozók második építési szakasza: Portsmouth-ban elkezdték a 60 000 tonnás Quuen Elizabeth tatrészének építését.

A Queen Elizabeth építése

A leendő HMS Queen Elizabeth egy másik részének építése | Fotó: BAE Systems ,

Persze a lubickoló nagyvas állapot még egy kicsit odébb van, hiszen a leendő HMS Queen Elizabeth hadrendbe állítása csak 2019 magasságára várható, addig pedig lesz még egy jó fél évtizedes, repülőgép-hordozó nélküli időszak is a Royal Navy történetében, hiszen az utolsó Invincible-osztályú repülőgép-hordozót, az immáron merevszárnyasok nélkül maradt HMS Illustrious-t 2014-ben, az HMS Ocean ütemezett felújításának befejeződése után kivonják.

One Response to “Újabb szakaszba lépett az HMS Queen Elizabeth építése”