|

Az HMS Ocean győzött

A teendőket 2020-ig vázoló, aktuális brit haderőreform – hivatalos nevén a Strategic Defence and Security Review (SDSR) – publikussá válását követő írásunkban mi is kiemeltük a Royal Navy-re váró „csapások” között, hogy döntenie kell: HMS Ocean, vagy az HMS Illustrious maradjon-e hadrendben. Az SDSR-ben foglaltak szerint egy rövid idő alatt lefutó vizsgálat dönti el, hogy a 12 éve hadrendbe álló helikopterhordozó, az HMS Ocean, avagy a szintén nyugdíjba vonuló – és azóta utolsó útját is letudó – HMS Ark Royal testvérhajója, az HMS Illustrious lenne-e hatékonyabb helikopterhordozó. A vesztes szintén kivonásra kerül.

Nos, jelentjük az SDSR október 20-ai publikálása óta lefutott ezen rövid vizsgálat, mely hírünk címéből könnyedén kitalálhatóan azzal az eredménnyel zárult, hogy az HMS Ocean a jobb helikopterhordozó és így az marad hadrendben.

Horgonyt vetett HMS Ocean 2010. február 21-én, az Exercice Cold Response gyakorlaton

Horgonyt vetett HMS Ocean 2010. február 21-én, az Exercice Cold Response gyakorlaton | Forrás ,

Ez persze egyben az HMS Illustrious karrierjének végét is jelenti – Liam Fox védelmi miniszter nyilatkozata szerint azért még egy kis idő kijut az Invincible-osztály középső tagjának, lévén kivonására csak 2014-ben, az HMS Ocean felújításának befejeződése után kerül majd sor.

A Red Arrows és az HMS Illustrious

A Red Arrows az HMS Illustrious felett | Forrás ,

Nem jut azonban ennyi idő 4, Devonportban tanyázó fregattnak. Az SDSR többek között 4 Type 22-es fregatt kivonását is előirányozta – mely kapcsán ismerté váltak a dátumok is: az HMS Chatham 2011 januárjának végén, az HMS Campbeltown és HMS Cumberland április elsején, míg az HMS Cornwall az Indiai-óceánról történő hazatérte után, április végén kerül kivonásra.

Az HMS Chatham a Földközi-tengeren

Az HMS Chatham a Földközi-tengeren 2010 januárjában | Forrás ,

7 hozzászólás “Az HMS Ocean győzött”

  1. Jó kérdés, ám passzolnom kell. Ugyanakkor feltételezem legalább részben a menesztés, lévén az SDSR-ben foglaltak szerint a 3 fegyvernem vonatkozásában 2015-ig 17 000 főt terveznek elbocsátani. A haderő civil bázisából meg 25 000-et.

    Konkrétan a Royal Navy 2015-ig elvileg ~5 000 tagjának kell búcsút intsen. 2020-ig pedig várhatóan további cirka 1 000-nek. A jelenlegi felállás szerint. Konkrét ütemezése még nincs elvileg a folyamatnak, csak céldátuma.

  2. „Konkrétan a Royal Navy 2015-ig elvileg ~5 000 tagjának kell búcsút intsen.”

    Azért ezt kulturáltabb helyeken – és a Royal Navy kétségtelenül ilyen – úgy oldják meg, hogy de facto kirúgni minél kevesebb kollégát kelljen. Pl. a nyugdíjba menő, vagy magától leszerelő katonák helyét nem töltik be újra, így az is beleszámít a létszámcsökkentésbe. Vagy jó példa a Bundesmarine is, ahol kivonták az összes régi tengójukat, de a jól képzett legénységet nem bocsátották el, hanem a megmaradó, modern tengóknak ezentúl két személyzete lesz, akik egymást váltják!