|

Újabb gixer a tengeren

Nincs szerencséjük a franciáknak mostanában a Charles de Gaulle repülőgép-hordozón szolgáló gépekkel, mióta kihajózott Franciaország felségvizeiről, azóta már második repesemény történt a fedélzetén állomásozó gépekkel.

Novemberben egy Dassault Rafale M F3 zuhant az Indiai-óceánba az üzemanyag-rendszer meghibásodása miatt, pilótája katapultált és a kutató-mentő egységek sikeresen kimentették, így ép bőrrel megúszta az esetet.

Január 12-én 10:00 körül a Carles de Gaulle fedélzetén újabb gixer történt a francia technikával. Ezúttal egy Super Etendard Modernisé (SEM) mondta be az unalmast a leszállás során, ugyanis fedélzetfogás közben becsuklott a 17F századba tartozó gép az orrfutója, így az „orra esett” és métereket csúszott.

A 24-es oldalszámú SEM pilótája szerencsére épp bőrrel úszta meg az esetet, saját lábán mászott ki a sérült gépből, melyet a fedélzeten tárolt emelőberendezésekkel eltávolítottak az útból, így folytatódhatott a többi repülőgép indítása és fogadása.

A meghibásodás okai egyelőre nem ismertek, az eset miatt természetesen vizsgálat indult, melynek eredményét mihamarabb igyekszünk megosztani Olvasóinkkal.