|

Kifutott, majd gyorsan vissza is tért a Charles de Gaulle

Kellemetlen kis malőrt könyvelhettetek el a franciák: a Francia haditengerészet zászlóshajója és jelenleg egyben egyetlen repülőgép-hordozója kíséretével egyetemben október 14-én kihajózott az Indiai-óceán felé, ám nem telt el egy nap sem és technikai probléma miatt máris vissza kellett fordulnia.

Az első felújításán és egyben reaktor újratöltésén 2007-2008 folyamán átesett FS Charles de Gaulle így egy újabb ponttal gazdagította azt a listát, melyet nagyobbrészt a hadrendbe állításának évében, 2001-ben gyűjtött össze, megalapozván kissé kétes hírnevét.

Ezúttal nem volt füstriadó a reaktorok végett, a propeller sem tört el, sőt mérgező gázszivárgás sem volt. A Francia Haditengerészet szerint egy pár napos javítást igénylő probléma állt elő a meghajtási rendszerhez köthető egyik elektromos szekrény szigetelésével. Részletekbe nem bonyolódott a szóvivő, úgyhogy olvasóinknak is be kell érniük ennyivel.

Fedélzetén 10 Rafale F3-al, 12 Super Etendarddal, 2 Hawkeye-al, illetve 3 helikopterrel a kalózvadászat és az afganisztáni műveleteket támogatásának céljából az Indiai-óceán felé immáron sokadszorra útnak induló repülőgép-hordozó kísérete 2 fregattból, 1 SSN-ből és 1 tankerből áll össze. A 4 hónapos útnak történő nekirugaszkodás előtt a „főnök” mindenesetre előbb még visszaugrik pár napra Toulonba…

http://www.youtube.com/watch?v=WKWVcH58GxY

Sajnos a kommentár franciául van, ám szerencsére nincs végig karattyolás alatta

3 hozzászólás “Kifutott, majd gyorsan vissza is tért a Charles de Gaulle”