|

Újabb Falconok Indonéziába

Habár Indonézia többek közt az F-16A/B Fighting Falcon típusú gépek leváltását tervezi, ám előtte ideiglenesen jócskán felduzzasztanák a gépparkot, két komplett századot felszerelve az amerikai típussal.

Tavaly többször írtunk (1, 2) az Indonéz Légierő (Tentara Nasional Indonesia Angkatan Udara, TNI–AU) jövőképéről, mely komoly haderő létrejöttét vizionálja, ám a rövidtávú terveket is megosztottuk olvasóinkkal, melyek között szerepelt mind a Flanker-flotta, mind a Falcon-flotta kibővítése. A légierő vezérkari főnöke, Eri Biatmoko elmondta, a légvédelemhez három századra van szükségük, ezt egy századnyi Flankerrel és két századnyi Fighting Falconnal kívánják megoldani. Most utóbbival foglalkoznánk bővebben, mivel az Amerikai Egyesült államok részéről remek ajánlat érkezett a szigetországba.

Jelenleg 10 darab Block 15 OCU verziójú F-16A/B Fighting Falconnal rendelkezik Indonézia, ám minél előbb növelni szeretnék a gépek számát. A Fighting Falconok mennyiségét több mint háromszorosára kívánják duzzasztani, itt két komplett század (32 gép) létrehozását tűzték ki, ami 22 gép beszerzését jelenti.

A minap érdekes bejelentést tett Agus Suhartono admirális, az indonéz haderő feje, miszerint vizsgálják két századnyi F-16-os beszerzését, melyeket az Amerikai Egyesült Államok ajánlott fel Indonéziának. A felajánlás 24 gépre szól, melyet ingyen kapnának az USAF által már lehasznált és kiselejtezett, ám repült órával még rendelkező F-16A/B gépek közül (a gépek pontos verziói nem ismertek), Indonéziának csak a repképes állapotba hozást és az üzemeltetési költségeket kell kigazdálkodnia. Ez azt jelentheti, hogy ha a mostaninál modernebb gépeket kapnak, akkor a jelenlegi Falcon-flotta kivonásra is kerülhet, de a hírekben felmerült a korábbi és az érkező gépek teljes vagy részleges modernizációja is.

Mióta az Obama-adminisztráció feloldotta az ázsiai ország elleni embargót, már kaptak ajánlatot F-16C/D modellek beszerzésére, ám azt a szigetországnak költségvetési helyzetéből adódóan vissza kellett utasítania az indonéz kormánynak.

3 hozzászólás “Újabb Falconok Indonéziába”