|

Nincs több füstölgés az amerikai atomtengókon

Határozottan úgy rémlett, hogy a tengeralattjárón történő pöfékelés mintha már szerepelt volna egyik hírünkben érintőlegesen – ám lehet, hogy csak egyéb dolgoknak utánaolvasás közben futottam bele, netán kommentekben is előjött, mert nem találom a hírt. Lényeg a lényeg, hogy kissé meglepő módon a U.S. Navy eddig engedte, hogy nikotinfüggőséggel küzdő tengerészei az alámerült tengeralattjáró elkülönített részén füstölöghessenek – azzal a felkiáltással, hogy a szűrőrendszer megbirkózik ezen feladattal is, így a dolog nincs negatív hatással a tengeralattjáró levegőjére.

Azonban erről záros határidővel múlt időben kell beszélni: a Navy vezetése úgy döntött, hogy péntekkel kezdődően kicsit besegít azon tengeralattjárósainak, akik újévi fogadalomnak a leszokást fogadták meg. Igazándiból ez már egy rég, konkrétan 2010. április 8-val eldöntött kérdés, a jelenleg hadrendben álló 72 (atom-)tengeralattjárón történő hatályba lépése azonban csak most – 1 héttel a tavaly kitűzött végső határidő, december 31. után – kezdődik meg.

A döntés hátterében az Egyesült Államok tiszti főorvosának egy 2006-os jelentése áll, mely mögött álló tanulmány kerek perec megmondta, hogy a dohányfüstnek nincsen biztonságos szintje, így a passzív dohányzásnak akármilyen mértékben kitett személyek egészsége veszélyben van.

Mindezek hatására a Haditengerészet házon belüli intézménye, a Naval Submarine Medical Research Laboratory segítéségét kérte egy, tengeralattjárókon történő vizsgálat lebonyolításához. A vizsgálat a 2009-es év egésze alatt zajlott és az összes hadrendben álló osztályból legalább 1 tengeralattjárót bevontak – összesen egyébként kilencet. Az vizsgálat azzal az eredménnyel zárult, hogy a nem dohányzók mérhető mennyiségű dohányfüst hatásainak vannak kitéve a bevetések alatt.

„Tengerészeink a feladatok végrehajtásának legfontosabb elemei. A közelmúltbeli tesztek azt mutatták, hogy a légszűrő rendszerek ellenére elfogadhatatlan mértékű a dohányzásból eredő visszamaradt füst az alámerült tengeralattjárók levegőjében. A passzív dohányzás kockázatainak megszüntetésének egyetlen módja, ha tengeralattjáróinkon megtiltjuk a dohányzást.” – nyilatkozta még a tavaly április elejei bejelentés kapcsán John J. Donnelly altengernagy, a tengeralattjáró erők parancsnoka.

Mivel a nemzeti átlagnál kétszer nagyobb a dohányosok arány a tengeralattjárósok között, – a 13 000 tengeralattjárós állítólag mintegy 40 százaléka füstöl – ezért a Haditengerészet a maga részéről mindent meg kíván tenni a helyzet megkönnyítése érdekében: mindenféle tréning, miegymás, na meg a „gyorssegély”, a nikotintapasz, illetve a nikotin tartalmú rágógumik rendelkezésre bocsátása.

Összehasonlításképpen: a francia tengeralattjárókon csak odakint – nem, nem mélytengeri búvárszerkóban a tengó után kötve – megengedett a dohányzás, míg a briteknél egyelőre(?) a korábbi amerikai módihoz hasonlóan engedélyezett a dohányzás.

USS Columbus @ 1998

Cigiszünet! | U.S. Navy ,

5 hozzászólás “Nincs több füstölgés az amerikai atomtengókon”

  1. ja, ez ÓRIÁSI bevételkiesés a globális dohányvállalatoknak:)

    Kíváncsi lennék viszont a tisztifőorvos ezt milyen tesztekkel és vizsgálatokkal támasztotta alá…
    Ha 40% a dohányos a tengókon, akkor azért ez elég nagy morálcsökkenést fog okozni. Nők, nyíltan melegek jöhetnek, dohányosok nem, érdekesen alakul mostanában a személyi állományuk.
    Szerintem a franciák megoldása a legnormálisabb kb.

  2. Csak elképzelem,hogy szoronganak a kis toronyban, akár esik akár fúj és a többiek meg tolakodnak alattunk, miközben kiálltanak felfelé:”Hogy nyomjad már a decket!” vagy „Szívjad a staubot gyorsabban!” – muris lehet…:)
    Ja be is ugrott egy találós kérdés:
    – Miről lehet megismerni egy felszínen lévő francia tengót?
    – …
    – Szívarfüstöt húz maga után!