|

Karácsonyfát őriznek a dél-koreai tengerészgyalogosok

A hétfői dél-koreai hadgyakorlatot Phenjan a megelőző kardcsörtetése ellenére válasz nélkül hagyta, ám ettől a félszigeten az észak-koreai támadás miatti feszült helyzet nem kimondottan enyhült. Szöul ennek ellenére újabb hadgyakorlatokba kezdett.

Szerdán, a haditengerészet 6 hajója és helikopterek részvételével megkezdődött gyakorlat célja a észak-koreai tengeralattjárók és őrhajók behatolására adandó válasz gyakorlása volt.

Míg a haditengerészet gyakorlatára a határvonaltól relatíve messze – 100 kilométernyire délre került sor, addig a csütörtökön megkezdődő szárazföldi gyakorlat a határtól csak mintegy 20 kilométernyire zajlik majd a Pocheon melletti lőtéren. A szóban forgó éles lőgyakorlaton vadászbombázók, harckocsik, önjáró lövegek és mintegy 800 katona vesz részt.

„Alaposan megtoroljuk, ha Észak újabb, a Jonpjong sziget lövéséhez hasonló provokációt hajt végre.” – nyilatkozta az 1. Páncélos Zászlóalj parancsnoka, aki a gyakorlat kapcsán megjegyezte azt is, hogy kiválóan demonstrálja a déli haderő felkészültségét.

És hogy a címre is kitérjünk: a fenti hírcsokorral együtt látott napvilágot, hogy a dél-koreai tengerészgyalogság néhány katonája egy, a határ közelében felállított hatalmas karácsonyfát szimbolizáló építmény őrzését kapta feladatul. Ugyanis bár figyelmeztették Phenjant, hogy meg ne próbálja, de délen attól tartanak, hogy a kedden felállított fát észak esetleg propaganda célzattal betámadja…

Dél-Korea az egyetlen kelet-ázsiai ország, ahol nemzeti ünnep a Karácsony, sőt a lakosság vallásos részének nagyobbik fele keresztény. (a lakosság ~29 százaléka keresztény, ~23 százaléka pedig buddhista)

2 hozzászólás “Karácsonyfát őriznek a dél-koreai tengerészgyalogosok”