|

Japán további Patriot ütegek beszerzését tervezi

A kiépítés alatt álló japán rakétavédelmi rendszer szárazföldi és egyben alsó rétegét képző Patriot PAC-3 légvédelmi rendszerrel kapcsolatos hírekkel legutóbb 2007 novemberében foglalkoztunk. Akkor a tavasszal telepített komplexumoknak Tokióhoz közelebb helyezése adta az apropót, most azonban a mennyiség bővítése.

Rendelkezésre álló hírek szerint még az idei évben elfogadásra kerül a védelmi programmal kapcsolatos azon módosítási tervezet, mely értelmében Tokió további Patriotokkal erősítené meg az ország védelmét a potenciális észak-koreai agresszióval szemben. Jelenleg 3 bázison vannak Patriotok telepítve, ám a tervek szerint a koreai félszigeteken történt események miatt a közeljövőben mindegyik fő szigeten megtalálhatóak lesz.

A Patriot PAC-3 komplexumok jelenlegi telepítési helyszínei

A Patriot PAC-3 komplexumok jelenlegi telepítési helyszínei | Forrás ,

Mint ismert Tokió azután döntött rakétavédelmi rendszer kiépítése mellett, miután 1998-ban Phenjan Japán felett lőtt át egy ballisztikus rakétát a Csendes-óceánba. A 2006-os rakétatesztek és nukleári robbantás tovább erősítette Tokió elhatározását. A japánok 2 réteges rendszer mellett kötelezték el magukat: az alsó réteget a Mitshubishi Heavy Indistries által licenceben gyártott amerikai Patriot PAC-3 rendszer képzi, míg a felső réteget az atmoszférán kívüli elfogást lehetővé tévő, erre felkészített AEGIS rendszerű rombolók (Kongo-osztály) és azokon ezen célzattal telepített SM-3 Block IA elfogó rakéták adják.

A még élesítés előtt álló rendszerrel idén októberben, a Kongo-osztály képességbővítésének befejeztével hajtották végre a 4., egyben 3. sikeres tesztet.

21 hozzászólás “Japán további Patriot ütegek beszerzését tervezi”

  1. Sziasztok!

    Japának eddig is elképesztő erejű légvédelme volt. 2000-ig több mint kétszáz F-15-öst vettek át. Ez az erős negyede annak a mennyiségnek amit az USAF állított hadrendbe. És ez a rengeteg gép egy viszonylag kis területre van összpontosítva, az USAF-nak meg három földrészen biztosította a légi fölényét anno. És mindez még meg van támogatva kb 17 AWACS-el.

  2. szerintem ha nem fogták volna őket a hidegháború alatt annyira, már lehagyták volna az USA-t haditechnikában, ugyanezt gondolom a németekre is, egyszerűen ez a két nemzet a legkomolyabb gépipari ász.
    Jelenleg csak egy bábszamuráj, ráadásul nagyon fel fogják fegyverezni Kína,ÉK,Orosz ellen, tanulhatnának a németektől, akik keresik az oroszok kegyeit, hogy béke legyen Európában, nagyot fognak szívni az ázsiaiak, mert nagyon megosztották őket, rendesen elkülönült két tábor, bután, élet halál harcra felkészülve.

  3. ” szerintem ha nem fogták volna őket a hidegháború alatt annyira, már lehagyták volna az USA-t haditechnikában, ugyanezt gondolom a németekre is, egyszerűen ez a két nemzet a legkomolyabb gépipari ász.”

    Mert vannak kreatív ötleteik? Még nem jelent semmit! Japán az egykori hi tech fölény, Németország pedig az autóipar miatt tart ott főként ahol. Azt ne mond nekem Doca hogy ha Németország nem lett volna ketté darabolva, akkor felveszi a versenyt a Szovjetunióval és az USA-val. Nagy – Britanniának és Franciaországnak mint győztes hatalmaknak sem ment már, pedig ott sem csak hülye emberkék vannak. (És azzal meg nem kell jönni hogy de hát most Németország viszi a hátán az EU-t. – mert benne van a most)

    Vagy mitől lett volna jobb a Japán rakétatechnika pl?

  4. Jó jó írta is hogy hadiTECHNIKA,

    És én elhiszem hogy a japánok több területen lehagyták volna az amikat, de azért nem gondolom hogy jobb repcsiket vagy jobb rakétákat (nem légi harc rakétára gondolok)tudtak volna csinálni. Most csinálnak jó repcsiket? Nem.

    A német meg más tészta. Ha annyira vissza lett volna fogva az NSZK nem gyártanak Leo1-est.
    Akartak ők egyáltalán annyira fegyverkezni?: Az USA biztonságot jelentett, plusz a Franciák vitték az európai hadseregek közül a prímet Inkább építették a gazdaságot. Szemben az USA hatalmas pénzeket ölt a háborúiba.

  5. nem vesztett semmit, nem is volt célja a németeknek a nagy fegyverkezés, de nézd meg, hogy jó ideig, a Messer és a többi nagy japán/német tervezőirodák,gyárak nem gyárthattak csak kb. Piaggo kaliberű szerkentyűket meg háztartási eszközöket, igaz az országaikban pont erre volt igény meg kereslet. Ha megfigyeled a japán nehézipari cégek eddig, szinte csak licenszből építkezhettek, saját fejlesztés nagyon nem volt, mert nem volt rá engedély, majd most talán szabad kezet kapnak 5.gen géphez és a hajtóművéhez(itt repülésre gondolok). Japán meg oroszok közt jelenleg csak fegyverszünet van, nagyon komoly dominanciaharcok voltak a Távol-Keleten, ha oroszok nem védik meg a területeiket, most a szibériai olajat japánok termelnék ki és Vlagyishimában raknák fel tankerra vagy már rég lenne olajvezeték a tenger alatt.

  6. Én jobban is el ismerem a japán tech fejlettséget, (illetve ami még lehetett volna, lehetne) mint a németet akiket nem fogtak úgy vissza mint a japánokat, illetve hamarabb útjukra engedték őket.

    Summa summarum: Éljenek az NDK-s konyhagépek :D

  7. Azért ne szóljuk le a japcsi rakétatechnikát,mert hány nemzet tud ÖNNÁLLÓAN műholdat fellőni?Kinek van szintén önálló űrprogramja?
    Onnan mármint a műholdak pályáraállításától nincs messze a ballisztikus rakéta sőt pontosan azt takarja.
    Nincs ugyan rá nukijuk de pont az USA akar hagyományos robbanófejet ICBM-re telepíteni….lehet ez a jövő zenéje.
    Ha jobban belegondolunk a Kínaiak is ezt teszik épp hajók ellen….

  8. A JSDF feladata a japán szigetek védelme, és ezt a jelenlegi helyzetben is gyakorlatilag a legfőbb szövetségesén kívül bárkivel szemben el tudná látni. Ráadásul folyamatosan fejlesztenek. Nem nagyon aggódom értük.

  9. doca: „igen, csak USA még nagyon fogja a japán expanziót pl. hogy milyen gépipari berendezéseket ad át oroszoknak Japán, nem akarják, hogy még több, jobb tengó és egyéb cucc épüljön Moszkvának japán segítséggel”

    Ez ld „Kuril szigetek” esetét nem csak US…. érdeke. És akkor arról nem beszéltünk, hogy hadtech eszközöket még szövetséges országoknak se exportálnak… innen a pogári berendezések se lehetnek messze olyan országokkal kapcsolatban akikkel területi/történelmi vitáik vannak arrol nem szólva, hogy még mindig hadban állnak.

  10. Azért ne szóljuk le a japcsi rakétatechnikát,mert hány nemzet tud ÖNNÁLLÓAN műholdat fellőni?Kinek van szintén önálló űrprogramja?

    Meg saját fejlesztésű légiharc rakétái.

    Nincs ugyan rá nukijuk de pont az USA akar hagyományos robbanófejet ICBM-re telepíteni….lehet ez a jövő zenéje.

    15 éve ezt mondják folyamatosan. Mégsem történik meg. Több oka is van / lehet ennek.

    Az ICBM CEP értéke még a leghurráoptimistább és legújabb szoftverek + vasak + átalakított végfázisos vezérléssel sem jobb, mint 10-30 méter. Ez pontatlan az 1-2 méteres JDAM-haz képest.

    Reakcióidő? 30-45 perc max hatótáv esetén. Márpedig a potenciális célok mind messze vannak az USA-tól. Akkor inkább egy járőröző gép vagy UCAV egy bombával vagy Hellfire rakétával.

    Az indított ICBM-ről senki nem mondja meg, hogy hagyományos fej van rajta vagy nukleáris. Innentől fogva lényegében komoly hatalmak ellen használhatatlan, mert az atomtámadást feltételezi egy indítás. Persze ennek valódi esély konvergál a 0-hoz, de arra nem lehet építeni, hogy „megígérik”, hogy nem olyat indítanak… Asszimetrikus háborúban meg mi értelme van ennek? Semmi.

    Irtózatosan drága. 1965-ös árfolyam táján volt 1 milla egy ICBM + 2-3 milla a siló. Azóta fejlesztették őket, ezt is ad hozzá. Mai áron dollártízmillókró van szó. Figyelem, a siló egyszer használatos!

    Erre rápakolni egy szem nagy robbanófejet vagy pár MIRV-et – ez még + $$$ – eszement ötlet. Egy BGM-109 töredékáron megcsinálja, csak indítóplatorm kell. Az meg most is van dögivel. Tengó, hajó, repülő, mi szem szájnak ingere. A BMG-109-nél vannak kisebb és olcsóbb fegyverek precíziós és stand off kategóriában.

    Mozgó célokkal – hajó méretet leszámítva – semmit nem tud kezdeni, ha nincs folyamatos target update és adatkapcsolat. Ballszitikus rakétánál ez nem divat, mert alapvetően arra találták ki őket, hogy az ellenség birodalmának szívét célozza meg. Ott meg jellemzően nincs ilyen, max. műholdról. A jelet meg lehet zavarni is.

    Mi ad ma felderítési infó? Jellemzően U(C)AV vagy földi FAC. Akkor meg minek méregdrága ICBM? Az igazi kemény célokra úgy sem UCAV megy, mert tűzereje nem mérhető egy PEN 2000 fontos bombához.

    Szerintem ez egy elvetemült ötlet. Valaki anno kitalálta és valakik fenntartják ezt. Értelme szerintem nincs, ezer sebtől vérzik mind alkalmazási, mind pénzügyi oldalról.

    Ha jobban belegondolunk a Kínaiak is ezt teszik épp hajók ellen….

    Lásd fent. A Kínának nincs más fegyvere flottakötelék ellen. Az US Navy és USAF nyakig van pakolva csapásmérő fegyverzettel.