|

Áthelyezés elött a japán PAC-3 rakétaütegek

A kiépítés alatt álló rakétapajzsának részeként Japán idén márciusban állította hadrendbe első saját Patriot Advanced Capability-3 rakétavédelmi ütegét a Tokiótól északra található Iruma légibázis területén.

A hatótávolság miatt azonban nem bizonyult a legjobb választásnak a bázis, így a politikai és kereskedelmi központ, Tokió optimális védelmének érdekében az ütegek közelebb lesznek telepítve a fővároshoz.

Az értesülések szerint a következő hónap folyamán mintegy 10 helyszínt fognak megvizsgálni, mint a Patriot-ok lehetséges új telepítési helyszínei. A helyszínek között megtalálható egy nemzeti kert Tokió központjában illetve egy katonai bázis a védelmi minisztérium szomszédságában. Az optimális helyszín kiválasztásakor sok szempontot kell megvizsgálni – ezek közé tartoznak a terület kommunikációs lehetőségei és az esetleges akadályok, mint például a felhőkarcolók.

Az áprilisban kezdődő következő költségvetési évben országszerte hasonló felmérésekre kerül majd sor a források szerint.

A Patriot légvédelmi rendszer legmodernebb tagja, a PAC-3 a bejövő ballisztikus rakétákat pályájuk végső szakaszában képes elfogni. Japán azután kezdett bele rakétavédelmi rendszerének kiépítésébe, miután Észak-Korea 1998-ban egy ballisztikus rakétát lőtt a Csendes-óceánba, mely átrepült Japán felett. Az amerikai rendszert a Mitshubishi gyártja licenceben.

Japán PAC-3 üteg akció közben

A japán rakétapajzs a PAC-3 ütegek mellett hajóról indítható elfogórakétákkal egészül majd ki. Utóbbiak nagyobb hatósugarukkal a rakétapajzs külső rétegét képzik majd. Ezen rakéták első tesztelésére egy, az USA-val közös hadgyakorlaton kerül majd sor, Hawaii partjai mentén. Várhatóan szintén a jövő hónap folyamán.