|

F-X2: A jövő héten vége?

A brazil miniszterelnök, Luiz Inácio Lula da Silva minél előbb lezárná a vadászgép-beszerzést, ehhez minden szükséges lépést meg is tesz, hamarosan tárgyal erről az utódjával is.

Lula da Silva kijelentette, hogy jövő hétfőn soron kívül tárgyal a következő miniszterelnökkel, Dilma Rousseffel. A hírek szerint Honvédelmi Tanács a Dassault Rafale-t választotta ki a tender győzteseként, a hivatalos közlemény állítólag napokon belül megszületik.

Ez kissé érdekesen hangzik annak az információnak tükrében, melyet az elmúlt hetekben látott napvilágot a brazil sajtóban. A neves internetes oldalak akkor azt írták, hogy Lula immáron kezd elpártolni a francia típustól és egyre inkább hajlik a svéd Gripen rendszeresítése felé, megértvén az ipar érvelését, melynek képviselői a Saab ajánlatát támogatják.

A francia Dassault Rafale-t korábban már kiválasztották győztesnek, amikor da Silva önkényesen kijelentette, hogy márpedig a gall típust rendelik meg. Ezt később visszavonták, de az elnök sokáig kitartott az elképzelése mellett.

85 hozzászólás “F-X2: A jövő héten vége?”

 1. Az az SH kifutótipus

  Éppen most rendelt belőle még százvalahányat a US Navy. Vagy rosszul emlékszem? Az ausztrálok F-35 helyett még SH-t akarnak annyira meg vannak vele elégedva.

  Nem tudom, hogy mire alapozva írjátok le sokan ezt a szöveget. Ennyi erővel a Rafale az. Mennyit és hova gyárottak belőle. Ha szemét akarnék lenni akkor azt mondanám, hogy kifutott, mielőtt valaha is felfutott volna…

  Gripent már nem igen gyártenek, max. NG-t, ha rendelnek. Lekonzervált gépek állnak a svédeknél. Már az EBS HU is ilyen használt szrányat kapott, de új törzset és elektronikát.

  (A Rafale még mindig Rafale és nem Rafael. Miért ilyen nehéz helyesen leírni…? A Gripen meg akkor legyen már nagy betű. Távol álljon tőlem a nyelvtannáciság, de azért valami színvonalat hozzunk már. Nevezzók nevén a gyereket.)

 2. Ha az SH kiesik a sorból, akkor érdekes is a dolog.
  A svéd gép kész van, de kisebb kapacitású, mint a Rafale. Ami viszont magában hordozza a Rafal rendszeresítésének problémáját, hogy nem kiforrott. Van még benne potencia, csak az a kérdés, hogy mire ténylegesen ereje teljében lesz, addig az mennyibe kerül az üzemeltetőknek, hogy az esedékes upgrade-k milyen gyakorisággal követik egymást és mennyire lesznek aktuálisak. Egy kiforratlan típus rendszeresítése mindig hordozhat előre nem kalkulált problémákat.
  Ha viszont az atom tengóikat a franciáktól szerzik be, akkor a Rafi vásárlásával szorosabbra lehet fűzni a kapcsolatot.
  Az SH lehet hogy kifutú, de az egyik legpotensebb többcélú napjainkban és amire képes arra nem kell várni, nem úgy mint a Rafi esetében. Jó lenne tudni,hogy a Block II-est vagy a Block III-ast ajánlották fel Braziliának. Nem írnám le az SH-t, még ha a brazil tendert nem is nyeri meg.

 3. Szerintem az Ausztrálok azért akarnak SH-t mert az F-35 egy kudarc

  Ezt megint mire fel mered állítani?
  Egyáltalán melyik verzióról beszélsz?
  A ‘B’-val tényleg bajok vannak. Az ‘A’ és ‘C’ verziókkal olyan súlyos gondok azért nincsenek. Nagyjából tudják azt, amit elvárnak tőük.

  Mellesleg ezentúl a PAK-FA-t is élből lelószarozhatom mindenféle kritika nélkül? Mert ugye de szépek szemből azok a kompresszorlapátok…

  Az ausztrálok azért akarnak SH-t, mert sokkal olcsóbb, mint egy F-35A, legalábbis most és nem kell rá éveket várni. A legutóbbi adatok szeritn a flyaway cost érték új gépek esetén – az infrastruktúra már mevan – k.b 42 millió. Az F-35-re még ninsc szükség. Ha tényleg kell, akkor lehet majd venni azt is. Viszont az 2018-20 előtt aligha lehetséges. Viszont addig is kell valami.

 4. Hát, annyiszor elhangzott már a Gripen és a Rafale neve is győztesként, hogy inkább nem találgatnék már abban a maradék időben. Persze a maradék idő is annyiszor elhangzott már, hogy a hivatalos végeredmény kihirdetéséig inkább nem hiszek semminek.

 5. A Rafale fog lenni. Az USA akárcsak az oroszok nem megbízható szövetségesek. Kicsit túl embargózták magukat. A franciák ki tudja mit nem ígértek be. És szerintem ők nagyon éhesek a győzelemre. Arról nem is beszélve hogy gyorsan rendelkezésre állna.

 6. Úgy érti ha nem az ő(USA) normái szerint viselkedsz barátság konyec.Az Oroszokat nem értem én sem,ha elég sokat veszel tőlük akár tömeggyilkos is lehetsz nem lesznek lelkiismereti aggályaik és holmi embargóra meg hasonlókra is szarnak(Iránnak csak azért nem szállítottak mert kis értékben vásárolt).

 7. Nagyon egyszerű, szerintem Dél Amerika öntudatra ébredt. A Latin Amerika önálló övezet akar lenni. Nos abba nem fér bele hogy mondjuk ha az USA elnöke vagy képviselője rossz lábbal kel fel, vagy csak zsarolni akar, akkor holnap földön vannak a gépek. A franciák érdekes nemzet. Ők kőkeményen letojják az USA érdekeit. Első a franci érdek és természetesen a hadiipar. Vegyük példának a “bevándorló kérdést” megoldását. Ki akart beléjük kötni?

 8. Franciaország ugyan abban a helyzetben van mint Németország/Oroszország/Kína/Japán/Anglia és még pár állam gyakorlatilag az USA semmilyen formában nem tud rájuk hatni,ha ők elhatározzák,hogy akkor is jobbra mennek még akkor is,ha ettől a Fehér Házban mindenkinek kihullik a haja.

 9. Ők kőkeményen letojják az USA érdekeit.

  Mégsem tudták elérni, hogy pl. Kínának fegyvert adjanak el, mert a ’89-es események miatt összezártak a többiek.

  Nehogy azt higyjétak már, hogy adott esetben a többiek nem intenek be.

  Mellesleg nem értem ezt a folyamatos “amcsi nem megbízható szövetséges” lózungot. Emlékeim szerint kétszer állított meg komoly már folyamatban levő supportot. A pakikat az atomprogram miatt – figyelmeztették őket – és a kínai Peace Pearl prorgmaot. Most így más nem jut eszembe.

  Jó lenne valamivel alátámasztani a véleményeket…

 10. Tény.Az amik nagyon érzékenyek az emberi jogokra(legalábbis ezt hirdetik,de ebbe ne menjünk bele mert nem ez a téma).Nekünk az USA szövetségesünk,ha holnap Viktor bejelentené a cigányok tömeges kivégzését azonnal megszakadna az amikkal minden szövetségi szál és barátokból hirtelen ellenséggé válnánk.Ezt jelenti a nem megbízható szövetséges.Az oroszokat franciákat ezek a dolgok nem zavarnák.

 11. Ott volt a dél afrikai eset is, Irán, Kuba, Latin Amerika több országa. Argentína sima elárulása, másnak is tanulni való példa.
  (Nicaragua, ….) Kína esete jó példa arra hogy az USA hogy gondolkozik. Ha valami nem tetszik akkor, bekeményít, de valami miatt néha minden kacatot el akar adni. A franciák legalább ebben homogénen gátlástalanok.
  Nem véletlen hogy sok helyen vannak a mai napig francia fegyverek. (francia,olasz vonal nyomon-követhető) Az embargó is egy érdekes állatorvosi ló.Jó példa erre Izrael. Franciák ki USA be. Vagy itt van Irán esete. Az USA-Iráni egyenleg csak nőtt az embargó óta. Nem tudom megjegyezni hogy nem-e tulajdonképpen az ilyen műveletekkel pont az amerikai áruknak csinálnak helyet.

 12. “Mégsem tudták elérni, hogy pl. Kínának fegyvert adjanak el, mert a ’89-es események miatt összezártak a többiek.”
  Annyira összezártak valamit,hogy Kínában ott van a goalkeeper klón, most meg a RAM ciws is megjelent. Csuda tudja hogyan, és még tudnák sorolni. Például az iráni naszádok korszerű hajóradarját (francia), a Steier romboló puskáját, A Honda motorjait,stb iráni gárdánál és így tovább.

 13. Az USA számára nem az emberi jogok a fontosak, hanem a saját politikai és gazdasági érdekei. Úgy gondolom, hogy az emberi jogok miatt legfeljebb belpolitikai okok következtében balhéznak. Iránban sincsenek jobban megnyirbálva a jogok, mint Szaud-Arábiában, csak a rezsim Amerika-ellenessége és régionális ellenfeleinek lobbyja miatt alakult ki a jelenlegi helyzet.

 14. “Franciaország ugyan abban a helyzetben van mint Németország/Oroszország/Kína/Japán/Anglia és még pár állam gyakorlatilag az USA semmilyen formában nem tud rájuk hatni…”

  Nem tudom te milyen világban élsz de itt a földön a világ legnagyobb gazdaságainak nagyon komoly érdekérvényesítő képességei voltak/vannak és lesznek. És ha EUt nem kezeljük egy entitásnak melyik is a világ legnagyobb gazdasága?

 15. “Mégis mit tudna tenni az USa,ha Németország ellen ha holnap elkezdené támogatni minden létező módon Észak -Koreát és Iránt?”

  Tényleg csak a plda kedvéért egyértelmű, könnyű pldak:
  Ha jól tudom az Audi, Mercedes, BMW legnagyobb export piaca még mindig a US. aztán: Rengeteg US cég termel Németben. A tőkebefektetések ezentúl másfele irányulnak…..

  Az, hogy elveszeted a legnagyobb exportpiacodat, meg az egyik legnagyobb (legnagyobb) tőkebefektetőd holnaptól nem hozzád viszi a pénzét az ám nem vicces…

 16. Szegény németeket kár ide keverni ők az EU-val is jó nagyot szívnak.
  Mivel kezdet kezdetén a Franciák és az Angolok úgy gondolták hogy a németek pénzzével a hátuk mögött majd ők osztják az észt.
  Nagy ész osztás után most a Németek dobálják a pénzeket a mentő csomagokba.
  Gyakorlatilag az egykor Antan államok kezdenek pénzügyileg bajba kerülni.
  Eu-ró zónán belül. Közben a német ipar komolyan felfelé mozdult.

  Németek nem érdekük senkivel se össze akaszkodni ők most a vaj helyet puska jelszó megfordított puska helyet vajat csinálnak.
  Németeknek nem érdekük az Iszlám erősítése ha igen akkor az már Német-Isztán.
  Most tanába kezdenek olyan törvényeket hozni hogy csak szakképzet bevándorlókat látnak szívesen a többinek nincs keresni valója valamint a betelepülök készek legyen a német kultúrát befogadni.

 17. ez már nem fordulhat elő, a Deutsche Bank többségi tulajdonosa megegyezik a Bank of America és a JPMorgan tulajdonosi szerkezetével.
  Nyersanyagembargóval próbálkoznának, mint régen is és az súlyos lehetne, ha oroszok is beszállnának, de ez nem fordul most még elő egy darabig, ahhoz a többieknek is be kéne szállni és ahhoz nagyon durván ideológiai változásnak kéne beállnia, ez pedig nehéz mivel Németország elég stabil jelenleg.

  Én úgy tudom, hogy bár rövid ideig, de volt izraeli,indiai embargó is régen és persze japán.Lassan Kína lesz a legnagyobb autó felvevőpiaca az európai autógyártóknak, nem az USA.

 18. Hadseregbe akkor érdemes befektetni ha múszály vagy hosszú távon megéri.
  Közvetlen fenyegetés terület vagy egyéb érdek szerzés.

  A német hadsereg tökéletesen alkalmas a szomszédságtól való meg oltalmazásra.
  Más veszély ellen van annyi idejük hogy hadigazdaságra átállva kellő katonai eszközt ki állítsák.
  NATO tagok USA is szövetséges, szövetségesekkel vannak körül véve.
  Akkor az ő esetükbe a méretükhöz kicsi olcsón fenntartható haderő az ésszerű ahogyan teszik is

 19. Mondjuk hatalmas maflást kapott most az USA a Wikileaks-től!
  A nagyhatalmi arroganciából talán visszavesznek !
  Ha a Brazil elnökről is kitálalnak valami szaftos diplomáciai sztorit
  kizárt hogy USA gépeket vegyenek!
  Komoly hosszútávú hatása lesz az USA-EU kapcsolatokra is……

 20. Fade

  Ha összevesznének akkor a Németek elhoznának minden autógyárat az amiktól csak,hogy az autós példádnál maradjak és áttelepítenék pl Oroszországba vagy Iránba Észak-Koreába(ugye a példa az volt,hogy a két utóbbi állammal lesz nagyon jóban valami oknál fogva) ott úgy is olcsóbb a munkaerő de ez igaz az ipar minden területére.

 21. Miért ?
  mert szerinted a jövőben ebből nem lesz probléma ?

  Lehet, de nem így kell megoldani. Vagy akkor legalizálod mindenkinek a megölését, aki nem tetszik neked vagy merz szimplán hülye? Ez alapján elég sok ember elférne a listán…

  A kurucos szólamokat nem lehetne mellőzni?

  Mondjuk hatalmas maflást kapott most az USA a Wikileaks-től!

  Bár tudnám, hogy mire fel állítod ezt. Eddig a kínai-ÉK viszonyon kívűl semmi egetrengető nem derült ki. A szegénységi bizonyítvány inkább az adatkezelési protokol lazaságának szól, nem annak tartalmáról…

  Ha a Brazil elnökről is kitálalnak valami szaftos diplomáciai sztorit kizárt hogy USA gépeket vegyenek!

  Több milliárdos üzeletek estén ilyesfajta morális megfontolások nem rúgnak labdába. Berlusconi is gyakorlatilag egy kurvázó, nagyhangú öregember és mégsem történik semmi különös vele. Csámcsoghatnak a bulvárlapok. Ennyi.

  Komoly hosszútávú hatása lesz az USA-EU kapcsolatokra is……

  Miétr? Azért mert nyilvánosságra került egy gúnynév Merkelről? Az EU felől milyen nyilatkozat volt eddig hivatalosan van nemhivatalosan.?

  Miért képzelnek sokan olyasmit, aminek semmiféle nyoma és alapja sincs? Nem értem. [fejvakarás]

 22. “Első a franci érdek”

  Ha ez a Franciáknál így van, akkor velük kapcsolatban nem fordulhat elő ugyanaz mint az USA-val? (Adott esetben embargó, stb.)
  Akkor miért is jobb a francia? Talán azért mint az orosz, azaz a francia érdek lehet olyan, hogy amíg őket nem bántják azt csinálnak amit akarnak. (Nem veszik komolyan az elveiket.)

 23. “elhoznának minden autógyárat az amiktól csak,hogy az autós példádnál maradjak és áttelepítenék pl Oroszországba vagy Iránba Észak-Koreába”

  Szerintem az ideológián kívül más oka is van annak, hogy nincsenek ilyen autógyárak ezekben az országokban. (Pl. ipari/gazdasági környezet-kultúra, stb.)

 24. gyakorlatilag csak az ideológia volt eddig az akadálya, hogy nem telepedtek meg ott a gyárak, bár ez sem igaz.
  Oroszhonban most épül Mercedes+BMW gyár, a KAMAZ a Mercedes összes teherautóját gyártani fogja, olyan gyárbővítésen,fejlesztésen esnek át.
  Iránban meg Peugeot gyár van(leányvállalat), Khodro néven.

 25. Hát érdekes dolgok vannak, autós ügyben az biztos. Így Iránban is szétnéztem. Hát az oroszokat már lenyomták.
  Mercedes teherautó. Ugye az embargó!
  http://www.ikd-co.com/English/Default.aspx
  innét pedig a teljes autóipart be lehet járni.
  http://www.ikco-industries.de/de/products.html
  mezőgazdasági gépgyártás:
  http://www.itm.co.ir/ERP/ERP_Systems/Site/UserFiles/file/6081/en/01016081Index-en.aspx
  Ez mind az embargó és a nagy ország belső ipara, fogyasztása. Ha nem lenne embargó ezek a cégek sem lennének.

 26. “Fade

  Ha összevesznének akkor a Németek elhoznának minden autógyárat az amiktól csak….”

  dudi: Megent keversz. Azt kérdezted, hogy tud gazdaságilag NOra nyomást gyakorolni. Azért kérdezted mert az írtad korábban, hogy nem tud. Én mondtam választ. TUD? IGEN. ENNYI.

  Amúgy meg vicc mi lett a kérdésedből és a válaszomból. Szó nincs arról, hogy bármi ilyesmi megtörténne, Németo NATO tag, ott vannak Afganisztánban és még közösen fegyvereket is fejlesztenek.

 27. Fade

  Már a feltevésem is agyrém kategória(de kellett valami példa)…
  Amit írtam azt arra írtam,hogy ha az amik kivinnék a gyáraikat No-ból akkor a németek is elhoznák az ő gyáraikat és szerintem az amiknak jobban fájna a német gyárak elvesztése mint fordítva éppen ezért nem tennék meg.

 28. Fade

  Azt elfelejtettem,hogy nem lenne annak valós kényszerítő ereje,hogy No-ból kivonják az ami gyárakat(szerintem annyira hatná meg a Németeket mint ÉK-t a hadgyakorlatok azaz szarnának rá),nem ismerem a német gazdaságot alaposan de úgy gondolom nem állok messze az igazságtól.Az amik egyedül semmire sem mennének egy embargóval,az EU meg nem venne részt benne mert a németek az EU vezető gazdasága,ha kilépne az EU-ból Németország(egy gazdasági embargó az EU részéről Németország ellen ezt vonná maga után)akkor megszűnne az EU is ezt pedig nem vállalják be a tagországok.

 29. “Amit írtam azt arra írtam,hogy ha az amik kivinnék a gyáraikat No….”

  dudi azt megfigyeltem, hogy az írás néha nem megy neked. De az olvasás sem? Már bocs de én tőkebefektetésről és exportpiac elvesztésről beszéltem és sehol se írtam gyárak “kiviteléről”. Ha mégis kérlek mutass rá, idézz tőlem!!!
  És mégegyszer: A mondatod úgy szólt, hogy, US gyakorlatilag semmilyen formában nem tud Németországra… nyomást gyakorolni. Ezt cáfoltam. De tud.

 30. Fade

  Nem lenne gyakorlati hatása mert ha nem az USA venné akkor megvenné más pl a példában lévő új barátok.Meglenne a nyomásgyakorlás csak nem lenne értelme és ha visszanézed a 2010. december 1. szerda @ 20:44 hozzászólásomat akkor az számodra is egyértelművé válik,hogy én a nyomásgyakorlás értelmét vonom kétségbe nem pedig a meglétét.A tőkebefektetésben nincsenek benne a Németországi amy gyárak?

 31. “Nem lenne gyakorlati hatása mert ha nem az USA venné akkor megvenné más pl a példában lévő új barátok.”

  példádnál maradva ez az új barát ÉszakKorea. Ők fogják megvenni az xszázezer BMW, Mercedest…. miközben ugye éhezés problémáik vannak? Tényleg komolyan gondolod?

  Ez volt abban a hszedben:
  “dudi szerint:
  2010. december 1. szerda @ 22:04

  Fade

  Mégis mit tudna tenni az USa,ha Németország ellen ha holnap elkezdené támogatni minden létező módon Észak -Koreát és Iránt?”

  Én ebből azt veszem ki, hogy nem az értelmét hanem a létét kérdőjelezed meg.

 32. De igenis van értelme.
  Ha az összes USA -ba menő német export leállna, az ugyan nem lenne teljes katasztrófa, de a közel 100 milliárd dollárnyi kiesés miatt könnyen megeshet, hogy vállalatok százai mennek csődbe és tízezrek válnak munkanélkülivé.
  Ez olyan diktatúrákban, mint Észak-Korea nem lenne gond, de egy demokráciában elég rendesen elkaszálná az épp kormányzó párt újraválasztásának esélyeit, így jó okot adva a politikusokat arra, hogy tárgyalóasztalhoz üljenek.

 33. Fade

  Ez volt abban a hozzászólásban:

  “Franciaország ugyan abban a helyzetben van mint Németország/Oroszország/Kína/Japán/Anglia és még pár állam gyakorlatilag az USA semmilyen formában nem tud rájuk hatni,ha ők elhatározzák,hogy akkor is jobbra mennek még akkor is,ha ettől a Fehér Házban mindenkinek kihullik a haja.”

  Így már másabb mint úgy,hogy kiveszek belőle egy darabot…
  Felhívnám a figyelmedet a GYAKORLATILAG szóra.

 34. Én meg megírtam, hogy a globális világban az USA vagy bármely top gazdaság hatással tud lenni akár nyomást tud gyakorolni más gazdaságokra.

  hszedbőlpedig nem kivettem egy darabot, hanem az egészet idéztem. ez uaz mint ez a mondatod:

  ““Nem lenne gyakorlati hatása mert ha nem az USA venné akkor megvenné más pl a példában lévő új barátok.”

  amire ez volt a válaszom:
  “példádnál maradva ez az új barát ÉszakKorea. Ők fogják megvenni az xszázezer BMW, Mercedest…. miközben ugye éhezés problémáik vannak? Tényleg komolyan gondolod?”

 35. Nos nem akarok nagyon belemélyedni, de más a gazdasági, és más a pénzügyi érdek. Az USA ezerrel rontja a dollárt, de vesztére mert az euró anélkül is esik hogy mesterségesen rontanák. Nos az európai nagyhatalmak nem örülnek mindennek ami a tengerentúlról jön. Per pillanat a nemzetközi valutatartalékot jelentő dollár rontása. A háború már zajlik valuta háborúként. Pont a német elnök fejezte ki nemtetszését az ilyen kisded játékok miatt. Már most látni hogy mindenki kelet felé halad. A wiki lék szerint az USA USA-Kína világhatalmat képzel el, és szerintük Európa meg jelentéktelen. Nos ha ezek után az európai országok politikusaiban nem inog meg a szövetségesi hűség akkor nem tudok mit mondani. DE a német vokswagent éppen a kínai megrendelések húzzák ki a szarból, (az iráni rendőrség meg vagy 100 vagy még több Mercedest vett annyira válságban vannak) nem pedig az USA-é. Így a fenti érvelések egy része sajnos kezd nem ülni. Ráadásul ha az orosz-kínai relációt nézzük akkor van reális lehetősége az USA piacának kiváltására. És még az a csoda is megeshet hogy a közel-kelet államai is más irányba nyitnak. Sőt lehet hogy az egymás közti kereskedésben nem a dollár lesz a váltópénz. És ez nyomon követhető az USA politikájában, mert érzik hogy változnak az idők.
  Mit tsz az USA. Mindenből és mindenhol a feszültséget csinálja, válságot gerjeszt.És ha feszültség van mindig kell egy igazságtevő! És beavatkozik,és a jó ég tudja mit akar. De lassan elég sötét ügy kerül elő hogy gyanakodjon az ember.
  Egyszer az Iráni elnök megkérdezte hogy a n. tárgyalásokon miért vannak ott a németek, és miért nincsenek ott a törökök vagy a brazilok?

 36. Az alapvető közgazdasági ismeretek nélkül a gazdasági szankciók, nyomásgyakorlás értelmezése elég vicces eredményeket szül.
  Németország egy nagy gazdaság, jelentős belső piaccal és exporttal, komoly iparral. Az USA azzal, hogy bezárná az ott üzemeltetett gyárait kb. semmit nem ártana nekik, ez nem tétel. Viszont, miután fogyasztásra egyértelműen az USA a második legnagyobb piacuk a franciák után, a német áruk bojkottjával egész komoly sérüléseket tudna okozni a gazdaságuknak, és ezt csak részben tudnák pótolni egyéb EU-s, orosz és kínai megrendeléssel. Nagyon persze az USA se járna jól a dologgal, mert ők is sokat exportálnak oda, és az ilyen bojkottok kölcsönösek szoktak lenni.
  Észak Korea gazdasága kb. hibahatáron belül van az USÁ-hoz képest, 27800 vs 14,12 millió, nemtom ez a baromság egyáltalán hogyan merült fel.

 37. Németek kapcsán. Nekem mindig nagyon érdekes tény hogy ők Európa vezető gazdasági hatalma.

  Pedig 2 világháborút elvesztette hatalmas nagy vér áldozzatott szenvedet el 1990 ketté osztott volt.

  E közben az Angolok és Franciák mit csináltak?

 38. Az angol és német egy főre eső GDP kb. ugyanaz. Németország lakossága 25%-kal több. Kb. egyformán hatékonyak, de ha az egyik nagyobb, akkor nem tudsz mit tenni. Plusz Anglia elvesztette gyarmatait, németek csak egy hábrút. Egy országot újra lehet építeni, egy elvesztet gyarmatbirodalom pótálsa némileg problémásabb.

  Nos ha ezek után az európai országok politikusaiban nem inog meg a szövetségesi hűség akkor nem tudok mit mondani

  A katonai és gazdasági szövetségeket ne keverjük már össze…

 39. A németek is elvesztettek gyarmatokat sőt országrészeket. De a lényeg az hogy Németország háborúba verhető (kemény dió volt mindig is és az is marad de verhető) békeidőben viszont verhetetlen (gazdasági vagy bármi más téren)az embereknek van nemzeti öntudatuk emellett tartományi öntudatuk és ez az öntudat nem csak abbol áll hogy piásan énekelve meri a melkasát emellett a politikusaik is jók az ország érdekeit nézik és nem a sajját gyarapodásukat (persze biztos hogy ott is lopnak csak attol még végzik a munkájukat is)

 40. És nem a levegőbe beszélek dolgoztam kint Németországban én ott is éltem nem csak turistaként nézelödtem (most Dániába dolgozok lassan egy éve és itt is ugyanazt látom van nemzeti öntudat a dán lobogó minden egyes ház udvarára fel van huzva a külföldi termékeket 180% os adóval sulytják a hazai gazdaság elönybe részesitése végett kivétel ezalol a Svéd termékek mert azokra adókedvezmény van.) az a lényeg hogyha az embereknek van nemzeti öntudatuk akkor az ország vezetői is máshogy álnak a dolgokhoz mert félnek a néptől és valamiért a nemzeti öntudat bennük is felerősödik mint a társadalom tagjai. Igaz az is hogy itt királyság van és a Királynő keményen elenőrzi a politikusokat.

 41. A 20. sz. elejéig a világon a pénztőke, a feldolgozás és a szellemi bázis Európában és az USA-ban dominált. A nyersanyagbázis Afrikában és Ázsiában, Dél- és közép-Amerikában. A világ változik. Kisebb részben a szellemi tőke átkerült az utóbbiakhoz, főleg Ázsiához. A pénztőke most áramlik Ázsia felé. A feldolgozás szintén. A nyersanyag maradt ott, ahol eddig volt. Európának és az USA-nak még megvan a pénztőke és a szellemi tőke vezető szerepe, valamint a szolgáltatóipari infrastruktúrája. De más már nem. A súlypont és az erőviszonyok ezáltal eltolódnak. A katonai szövetségek pedig némi fáziskéséssel (történelmi léptékben) követik az előbbiek változását.

 42. Igaz az is hogy itt királyság van és a Királynő keményen elenőrzi a politikusokat.

  Ez tuti? Dániában nem alkotmányos királyság van? Milyen törvény vagí jogaszbály által biztosított hatalma van az uralkodónak? Mert papíron az angol királynőnek is vannak hatlamai, de lényegében nem él velük. 1700-as évek elején nem írt alá egy törvényt az akkori uralkodó. Finoman rászóltak, hogy ezt azért nem kéne…

  A világ alkotmányos monarchiái lényegében az angol rendszer “másolatai”, mert bevált és működik cirka 300 éve.

  Mailcímre jöhet a válasz, hogy ne szennyezzük a topikot.

 43. :D hát márpedig itt igy müködik a rendszer a Királynőnek a feladat köréhez tartozik a politikusok ellenőrzése akár mikor akármelyik ellen átvilágitást vagy nyomozást rendelhet el a parlament beleegyezése nélkül a legaprobb gyanus jelre is. Mi olyan hihetetlen ebbe hoztak egy ijen törvényt ennyi :D és mi is felruházhatnánk hasonló szerepkörrel a köztársasági elnökünket ha a politikusok akarnák de nemakarják (egyből nem lenne az a sok tolvaj nállunk se a parlamentbe hanem számonkérés lett volna már jóval azelött hogy a szervezetbűnözés igy befészkelte volna magát a parlamentbe)

 44. Üdvözlet

  OFF
  Bár molni kérte, h ne szennyezzük a topicot, egyszerűen nem találtam másikat, ahova írhatnék ilyesmit. Elnézést.

  Erről tud valaki valami olyasmit, ami itt nem szerepel: (?)

  http://index.hu/tudomany/2010/12/02/titokzatos_ursiklo_szall_le_amerikaban/

  azért ez a honlap profiljába beleillik…
  Valamint ehhez kapcsolódóan (szintén felvilágosító jelleggel): milyen lényegi különbség van a SpaceShuttle és a Buran között? Úgy tudom, hogy alapjaiban különböznek – gondolok itt a működési rendszerre, nem a külső és a koncepció nyilvánvaló… lenyúlására.
  ON

  (félig off):
  Szittya: őszintén érdekel, hogy esetleg te külföldi vagy? Vagy valamilyen problémád van a nyelvvel? Nem bántani akarlak, csak roppant feltűnő hibákat ejtesz az írásodban… Őszintén érdekel, és elnézést a Moderátoroktól a szemetelésért.

  Különben: bár én inkább ebben a témában vagyok otthon, mégis megkérdezem: Van olyan politikai berendezkedés, ami az Alkotmányos monarchia jellemzőivel bír, jól működik, még sincs benne semmilyen “királyi/uralkodói” jelleg (alkotmányos monarchia, a monarchia jelleg nélkül)? Csak mert ezek a rendszerek egyébként jól működnek, csak szerintem felesleges teher a költségvetésnek egy uralkodói család fenntartása. Amúgy biztos van ilyen… csak én vagyok ilyen hülye.

  ON

  Ideje, hogy véget érjen ez a huzavona az F-X2 körül. Tartok tőle, hogy egyébként lehetséges, miszerint megint eltolják. Murphy legalábbis ezt prognosztizálja.

  Legjobbakat mindenkinek, Boldog Hétvégét, köszönöm, és sry az OFF-ért,

  Strlv

 45. És egy kérdés Molni laktál külföldön akár 1 hónapot is vagy vannak külföldi barátaid nem ismerösők barátaid? Akikel el tudsz beszélgetni az országuk dolgárol nem csak a TV-ben és a neten olvasgatni és arrol megitélni egy országot és egy népet mer ez csak töredéke a valóságnak.
  Amit a médiában látsz olvasol amit a forumokon írkálnak nem tükrözi a valóságot csak a valóság egy kis darabját mert az élet minden részéröl nem tudsz olvasgatni (tudnál de rámmene minden egyes napod)Nemvagyok büszke arra hogy othol nehezen boldogultam és ezért külföldön kell élnem de ha már igy alakult akkor probálom megismerni az itt élő embereket és itt élni az életem amíg kint vagyok nem csak a munkábol áll az élet itt kint sem nemcsak dolgozik meg eszik alszik az ember ép ojan életet élek itt mint othol vannak barátaim akikkel beszélgetek és rájön az ember hogy amit elötte halott az országrol töredéke igaz (itt nincs probléma az arabokkal akárhogy is verik a dobot dolgoznak beileszkednek házatvesznek megtanulják a nyelvet a buszsöfőrök 70% arab de legalábbis muzulmán és az emberek nemfélnek felszálni a buszra még ha egy kendős arab nő is vezeti vagy egy szakálas tradicionális öltözetben az arabokkal az az eggyetleb bajuk hogy kintvannak a katonáik néhány országba és nemigen tetszik nekik a dolog csak ennyi a bajuk velük) nemám késelések megi ijenek itt minden ház nyitvavan a kocsit járó motorral az utcán hagyhatod mig beugrassz a boltba nem viszik el nem hogy megkéseljenek párszáz koronáér (pláne hogy az itteni emberek nem is nagyon használnak kézpénzt)még a szeméttelepük is szelektiv önpréselös konténerek ojan plazmák vannak kidobálva hogy csak lestem elsőnek mikor megláttam itt már a 3D-s a menő van hogy a ruhát ki se mossák vagy csak azért mert a szeretetszolgálatnak adják (és nemazért mert nincs higénia hanem mert nemveszik fel többet)(és teszem hozzá világmárkákat) mielött kijöttem én is azthittem hogy itt majd késsel rohangásznak az arabok(mert a hirekbe azt láttam) meg hogy rettegnek a teroristáktol sehol semmi itt mindenki jól él még az arabok his hülyék lennének robbantani és eldobni az életét a vallásmiatt mert milioszor jobban él mint ahonnan jött és hálás az itteni embereknek hogy befogaták öt és a családját de viszont Dániáért sokmindenre képesek lennének (mert ez az ország számukra a paradicsom) hidd el. És azt tanácsolom menj ismerkedj barátkozz külföldi emberekkel a valoságban is ne csak a neten mert sokat tanulhat töllük az ember és probálj meg lehuzni csak pár honapot külföldön (mert lehetsz mérnök othol ha itt még az utcasepö is jobban keres mint te.)És remélem hogy összejön és végre te is rájössz hogy nem merika az isten császár hanem a hazád mert ott születtél és (nem használod a Turbó Magyart többé) mert rájössz hogy más országba ez csak természetes :)

 46. És bocsi a nemide illő dolgokér (és a helyesírási hibákért is de sajnos nem tehetek róla bár írni nem tudok ennek ellenére mégis szeretek lehet nem kéne eröltetni ha nem megy de attol még szeretek és) (és helyesen is szeretnék egyszer:D)

 47. És egy kérdés Molni laktál külföldön akár 1 hónapot is vagy vannak külföldi barátaid nem ismerösők barátaid?

  EGy szimulátorfejlesztő csapat tagja voltam. Nem mindig a fejlesztésről dumáltunk. Volt mindehonnan tag. USA, Anglia, Izrael, Brazília, Ausztria, Németország, Oroszroszág, Kanada és egy ausztrál rocker aki Japánban él. Így nagy hirtelen ennyi jututt eszmbe.

  A nyílt fórumon ahova járok dumáltam már ex. NDK-s fiatallal, aki pont annyi idős mint én. Van köztük vietnámi veterán, ex. Patriot szoftverfejlesztő, helikopter pilóta, akív US MC pilóta, zenész, egyeteista, nyugdíjas PS oktató és művész, stb.

  Erre gondolsz?

  Akikel el tudsz beszélgetni az országuk dolgárol nem csak a TV-ben és a neten olvasgatni és arrol megitélni egy országot és egy népet mer ez csak töredéke a valóságnak.

  Egyébként ez miben kacsolódik a HT-hoz? A többi megjegyzést sem értem.

 48. “a külföldi termékeket 180% os adóval sulytják a hazai gazdaság elönybe részesitése végett”

  Írásod alapján felmerül bennem a kérdés, hogy valóban ott élsz-e? Ha igen, nagyon félreérted az ország alapvető működését.

  Dánia EU-s ország, azaz vámmenetesen vihető be bármilyen, az eu területéről származó áru. És ez nekik így nagyon jó. Ugyanis az ország kis mérete ellenére a 9. legnagyobb exportőr a világon, exportjának 70%-a az EU-ba irányul. Ott az emberek 76%-a jó dolognak tartja a globalizációt. Nem protekcionista zárt, hanem rendkívül nyílt gazdaság az övék és a nemzetközi áruforgalmon keresnek annyit, hogy a világ egyik leggazdagabb országának számítanak. Évek óta jóval nagyobb az exportjuk, mint az importjuk, azaz pénzt halmoznak fel. Hülyék is lennének ezt protekcionizmussal elszúrni…

  Ellenben abban igazad van, amit az emberekről, a biztonságról, és a dolgozó arabokról írsz. A dánoknak van mire büszkéknek lenni, nekünk jelenleg nincs, és a sértett büszkeségünk ápolgatása és a múltba révedés helyett azzal kéne foglalkoznunk, hogy egyszer majd újra legyen. A globalizáció verseny, és csak akkor leszünk nyertesek, ha valamiben jobbak vagyunk másoknál, Dánia erre kiváló példa.

 49. dudi:
  “Tőkebefektetés elmaradása = kitelepített gyárak bezárása vagy ez nem igaz?Kérdezem.”

  Nem. pldanal maradva: Az következő befektetések, márpedig erre folyamatosan szükség van, nem az adott (esetünkben NO)ban lévő gyár(ak) kapják, hanem pl. Franciába… megy.

  commandante:
  Tényleg csak egy doglot emelek ki:
  “Az USA ezerrel rontja a dollárt…”
  Az EU ugyanígy higít, pont pár napja derült ki, hogy továbbra is korlátlan likviditást biztosít Trichet…. És akkor ne szóljunk Kínáról, ugyanis ezt az egész gyenge valuta dolgot ők csinálják a legdurvábban.

  Most Liszabon után én pedig nem látom azt a nagy EU-US eltávolodást…

 50. kolumbusz:
  “Az USA azzal, hogy bezárná az ott üzemeltetett gyárait kb. semmit nem ártana nekik, ez nem tétel.”

  Ezt az egészet dudi hozta össze a tökebefektetés elmaradásából, mert aszitte azt jelenti.
  Amúgy pedig had emltísek megy egy iparágat a rengetegből és onnan csak két céget: Ford, Opel.

  szittya88: Tudtommal EUn belül nincsenek vámok, az EUról kívül érkező dolgokat az EUba való beérkezésükkor vámolják.

  Engem anno sokkolt az ami kint megy. Én ezt ~úgy, hívom egészséges nemzeti öntudat. Mellbevágó tud lenni menj akár Németo, Franciába, de még egy Angliában is ahol ugye vicces tud ez lenni. És akkor a USről… nem szóltam ami ezen a téren még a Némethez képest is egy másik dimenzió. Sajnos MOon ez a dolog összefonódott a MIÉP, majd most a jobbikkal és hát a Fidesz féle “Aki Magyar a Fideszre szavaz”, Aki nincs velünk (mást gondol mint mi) az ellenünk van. (Ez rémisztően emlékeztet Hitler, vagy az általam nagyon nem szeretett leköszönt US elnök gondolataival.)
  Pedig baromira örülnék ha lobogtatnánk, minden házon kint lenne analógiát hozva a Texasi( azaz Magyar) és mellette az EUs (US) zászló és ha vmelyik gyereknek azt mondják, hogy jó álampogár vagy (U are a good citizen) akkor büszke magára és nem röhögőgörcsöt kap… Úgy érzem baromira szüksége lenne MOnak erre az egészséges nemzeti öntudatra.

 51. Fade.
  Engem nem a jelszavuk idegesít hanem az új média törvény. Amely Kínai szinten korlátozza majd az információ és vélemény szabad áramlását.

  Ha valaki nemzeti nem attól az mert a Jobbikra szavaz. Jobbik az egy politikai párt úgy is játszanak ezt az ember van mikor az ember nem szeretheti.
  De arany szabály hogy kifele zárni kell mindenek fölött.

  Elmúlt 70 évebe lett a magyar magyarnak farkasa előtte legnagyobb pofonok után is talpra álltunk.