|

Film-front – A Japán Önvédelmi Haderő

„Film-front” című sorozatunk segítségével a katonai eszközöket, használóikat, valamint azok mindennapjait és bemutatóit tárjuk néhány naponként Olvasóink elé egy-egy hosszabb, rövidebb videóanyag segítségével.

A most csokorba szedett videók a Japán Önvédelmi Haderővel foglalkoznak. Gondoltuk mivel a napokban a hírekben és itt a HTKA-n a kommentekben is előjött a japán haderő, aktuális Film-frontunkat nekik szenteljük.

Mondjuk úgy, hogy a japánok 20. századi, nagy szabású csendes-óceáni turnéja nem pozitív irányba terelte a köztük és közvetlen szomszédaik közti viszonyt. Ezzel természetesen – a közismert okok miatt – már mintegy 65 éve „önszántukból” a pacifista berendezkedést választó japánok is teljes mértékben tisztában is vannak.

A japán alkotmány 9. paragráfusa megtoltja haderő felállítását, ám nem kényszeríti a japán nemzetet, hogy úgymond „letolt gatyával” várjon egy esetleges támadást, azaz engedélyezi az önvédelmi erők fenntartását. A Japán Önvédelmi Haderő 1954-ig vezetheti vissza történetét és jelenleg összesen cirka 240 000 főt számlál (tartalékos állománnyal ~300 000) és a GDP 1 százalékát kapja meg. Expedíciós képességei erősen limitáltak, (bár ez némiképp változóban van, tegyük hozzá) ám mindenképpen egy modern technikával felszerelt, potens erőnek tekintendő.

Talán akkor kezdjünk is bele a szövegelés helyett, nemde? :)

A Fuji lábánál évente megrendezendő Fire Power Review-nak szokott lenni publikus napja, mely kiválóan alkalmas arra, hogy az adófizetőknek látványos műsor keretében demonstrálják, miszerint: „Nos, valóban, átgázoltunk a Csendes-óceánon, páran pikklenek is ránk, de nem kell félni, láthatja mindenki, hogy oda tudunk sózni ha kell.”

A 2006-os Fire Power-ről 2 videó:

A 2010-esről van egy esti is, mely annyira nem mozgalmas, ám vannak benne látványos elemek

A flottáról, avagy becsületes nevén a Japán Tengerészeti Önvédelmi Erőről már vegyes felvágottat választottunk ki:

A Tengerészeti Önvédelmi Erő kapcsán megemlítendő, hogy ők biztosítják/fogják biztosítani Japán réteges rakétavédelmi rendszerének felső rétegét az amerikai megoldással megegyező megoldással: AEGIS + SM-3

A Japán Légi Önvédelmi Erő jelenleg 3 vadászgép típust üzemeltet – nagyobbrészt ezek szerepelnek az alábbi videón:

Légierő vonalon (is) pörögnek a fejlesztések, ütemezve vannak a típusváltások. Itt gondolni kell például a „vénség” F-4-esek nyugdíjazására, az F-22 híján a kibontakozó F-35 vs. Silent Eagle vs. Silent Hornet meccsekre, vagy szállítógép és a tengerészeti járőr vonalon a C-1, C-130 és P-3 Kawasaki C-2 általi fokozatos, közeljövőben kezdődő nyugdíjazására.

Persze a hazai fejlesztések nem korlátozódnak a légierőre jut abból a haditengerészetnek és a szárazföldi erőknek. Utóbbi kapcsán említendő, az idén sorozatgyártásba került, a Type 74-esek váltását szolgáló Type 10 harckocsi:

Levezetésnek pedig egy „parizer videó”, azaz mivel gazdálkodhatnak Japán védelmezői:

http://www.youtube.com/watch?v=k2UcwpMMWfo

3 hozzászólás “Film-front – A Japán Önvédelmi Haderő”