|

Levegőben az első ausztrál hibrid

Ausztrália sok hezitálás után idén februárban döntötte el, hogy 24 F/A-18F Super Hornet vadászbombázójából 12-t úgy rendel meg, hogy azokat bármikor olcsón és gyorsan át lehessen alakítani elektronikai harcra alkalmas géppé. Így gyakorlatilag az EA-18G Growler konfigurációjával egyenértékű repülőgéphez juthatnak hozzá, ha a szükség úgy hozza, ám addig is ’normál’ vadászbombázóként tudják üzemeltetni őket.

Hírünk aktualitását az adja, hogy elkészült és szeptember 24-én a levegőbe emelkedett az első olyan ausztrál Super Hornet, mely már a második 12-es tétel tagja, így tehát a ’hibridek’ közé tartozik. Jelenleg még ez a példány is ugyanazokkal a képességekkel rendelkezik, mint a többi, Block II-es szériájú kengurus F/A-18F: fedélzeti lokátor gyanánt a Raytheon APG-79 AESA-radart használhatja. A Boeing a megrendelt 24-ből eddig 11 Super Hornetet szállított le Ausztráliának, mindet határidő előtt. A típussal a RAAF teljes mértékben meg van elégedve.

Az első ausztrál hibrid-Hornet (Forrás) ,

„A St. Louiseban most elkészült új Super Hornet az első azon 12 repülőgép közül, melyek új dimenzióba emelik majd az Ausztrál Királyi Légierő elektronikus harci képességeit” – mondta Steve Robertson százados, a RAAF 82. ezredének parancsnoka. „Miután végrehajtják a flottán a szükséges átalakításokat, az ausztrál F/A-18F-ek jelenleg is félelmetes elrettentő ereje még tovább növekszik majd, így emelve légierőnk potenciálját is.”

A 12 F/A-18F Super Hornet EF-18G Growlerré való átalakítására azután kerülhet majd sor, hogy Ausztrália megkapja a Lockheed Martin F-35 Lightning II-t, és felállítja az első teljesen harcképes századot. Erre a jelenlegi tervek szerint valamikor 2018 környékén kerülhet sor, így addig a RAAF mind a 24 Super Hornetje megmarad a mostani sima vadászbombázó képességei mellett. Ám ha eljön az idő, jelentősen olcsóbb lesz az átkonfigurálás, így elmondható, hogy az ausztrálok jó üzletet kötöttek.

14 hozzászólás “Levegőben az első ausztrál hibrid”

  1. Ez a gép SH keresett egy csomó pénzt Ausztráliának !

    Történt ugyanis hogy az Ausztrál légierő ( RAAF ) szakemberei ( akik a döntést hozzák egy beszerzésben, és a politikus csak rábólint, hagyva érvényesülni a szakmát) no szóval még egy évvel ezelött is verték az asztalt minden szinten hogy F-22 de legrosszabb esetben F-35 semmi más. Ez a Lockheed Martin-t igen kényelmes pozícióba tolta mivel az F-22 ugye nem eladóó semmi pénzért ( állítólag a Japánok úgy lettek volna hajlandóak 150 millió USD -t fizetni minden gép után hogy a licenszdíj és a technológiai transzfer költségei még ezen felül lettek volna de így sem adták a vasat ) . Azonban az után hogy leszállították az első SH-kat és igen pozitív tapasztalatokra tettek szert vele. Kiszámolták hogy ha csak egy ezrednyi F35 öt rendelnek a légifölény kivívására akkor a maradék pénzből kétszer annyi SH-t vehetnének vagy pedig az üzemeltetés évekre előre meg lenne oldva finanszírozva. A szaksajtóban is megjelentek a cikkek és a Boenig azonnal ideküldött egy csapatot ajánlatot tenni. No erre küldte el az LM válaszul a garantált 60 milliós ajánlatát Ausztráliának.

  2. Ugyan már.

    Élet szagúbb a Japán trón örökösnek fel ajánljuk a Szent koronát és helyre állítjuk a jogfolytonosságot a történelmi alkotmány újra hatályba léptetésével.

    Japánok szegről végről Hun eredetű nép vagyis testvér nép.

    Ahogyan Árpádékat haza hívta Csaba királyfi Attila földjére mi is meg tehetjük a japán rokonokkal.

  3. (Nem akarok politizálni, de azért ezt ide elsütöm és póénnak szánom, mielőtt még valak azt mondaná, hogy ilyen meg olyan vagyok…)
    Vagy klónozzuk Árpád apánkat – igaz Szent Istvánt vagy Szent Lászlót könnyebb lenne – hogy keressen nekünk valami új hazát.
    Amúgy ha 2018-ban fogják átépíteni az sima F gépeket G változatra, vajon amit addig fejlesztenek a Rhino számára, akkor azt építik be az ausztráloknak vagy azt ami most áll rendelkezésre?
    A kenguruk jól járnak és irigylem őket! „az ausztrálok jó üzletet kötöttek.” – ez a kulcsmondat!

  4. Fade

    Igen ez a meztelen gépár. Azonban itt nem hülyék hogy ne gondolnának az alkatrészekre kiszolgálók áraira, így tutihogy abban is meg lesz, van a legnagyobb kereskedelmi kedvezmény mértéke is.

    Itt MINDEN katonai beszerzésnek a pénzügyi részletei nyílvánosak és komolyan szereti a sajtó nagyító alá venni. Aztán ha hülyeséget csinált valaki könnyen kapnak egy vizsgáló bizottságot ami MINDÍG talál felelőst. Így került elmozdításra a NAVY egy captain ( ezredes ) e aki anno a SeaSpirit helik ügyét intézte.

    Jelenleg úgy látom hogy egy generációs ugrás fejlesztés van folyamatban amelyik igazából már elkezdődött és az ucsó része 2020-24 körül az új tengókkel fog végetérni. Azonban a fejlesztések beszerzések nagyja már 2015-16 környékén befejeződik.

    A tengóink jelenleg is ütőképesek és az új bevonulási hullámnak köszönhetően szépen fejlődik az állomány. Talán már jövö első negyedévre feláll a negyedik személyzet tartalékokkal, és év végére az ötödik is.

    2014 ben kapunk 2-4 db F-35 öt gyakorlásra és 2018 körül a többit.

    Ha addig kihuzzuk akkor kicsit nyugodtabb leszek. Bár a rizsesék kapaszkodnak de talán most sikerül megint nyitni a technológiai ollón.

    Kell is mert nagyon szemtelenednek. Most éppen a Japánoknál akartak egy történelmileg és jogilag isJapánhoz tartozó szigeteknél.

    Nem kér bocsánatot Japán Kínától

    * MTI

    2010. szeptember 26., vasárnap 08:24

    Kan Naoto japán miniszterelnök közölte, hogy Tokió nem hajlandó sem bocsánatot kérni Pekingtől, sem kártérítést fizetni neki a kínai hajóskapitány elfogása miatt.
    hirdetés

    Peking szombaton követelt bocsánatkérést és kártérítést Japántól amiatt, hogy a szigetország parti őrsége szeptember 7-én elfogta egy kínai halászhajó kapitányát a vitatott hovatartozású szigeteknél. A japán hatóságok csak pénteken engedték szabadon a hajóskapitányt. A tengeri incidensből súlyos diplomáciai viszály kerekedett.

    Kan vasárnap leszögezte, hogy Tokió tárgyalni sem kíván Pekinggel a Szenkaku-szigetek jogállásáról, mert azok Japánhoz tartoznak.

    Szato Szatoru japán külügyi szóvivő is reagált vasárnap a pekingi felszólításra. Közleménye szerint Peking követelése alaptalan és teljesen elfogadhatatlan.

    „Sem történelmi, sem nemzetközi jogi szempontból semmi kétség sem fér hozzá, hogy a Szenkaku-szigetek országunk szerves részét képezik, és mi jogosan tartjuk ellenőrzésünk alatt őket” – áll a szóvivő közleményében, amely ugyancsak leszögezi, hogy ilyen tekintetben nincs rendezetlen területi vita Japán és Kína között.

  5. Mennek itt mindig a mi mennyiért, az F35 k* dárga commentek aztán azért kérdeztem rá a 60m$/db árra.

    Mondjuk ugyis jön a komplett csomagról az ár, ami tartalmaz xdb hajtómű, csillió pótalkatrészt, supportot, 400+ amraamot, 400+SWt, 800+ pavewayt……. az okosak meg leosztják, hogy 250m$ egy F35 és milyen k* drága… hülye ausztrálok vettek volna F18at az ocsobb… (pedig nem)

    Én továbbra se értem félelmeid, amit emlegetsz ahoz Kínai CBGk kellenek, írtózatos méretű logisztikai háttér földön, vízen, levegőben. Ezt kína legkorábban 2020felé produkálja de inkább késöbb addigra pedig már a hadtech beszerzések nagyja rendszeresítve is van.
    Mondjuk pár atomfegyver sokkal olcsobb és nagyobb elrettentő erővel bír mint akár 100db F35 szvsz.

  6. Fade

    Kínának ma holnap nem lesz más lehetősége csak az éhséglázadás és összeomlás vagy pedig ennek megelőzésére más kirablása.

    Szerinted melyiket választják ?

    A mai szintjükre is úgy jutottak el hogy azt loptak el amit csak tudtak ( ebben Japán Tajvan is élen járt anno csak éppen ők egy szint után leálltak ezzel )

    Amúgy szerintem az első csapást a következő háborúban nem a hadihajók vagy tengeralattjárók vagy repülőgépek fogják mérni, hanem a civíl szállítóhajók. Ez lesz a következő háború nyitánya.

    Szerintem

  7. Nem értem Kínaiak miért nem az Iráni- KözépÁzsiai nyersanyagkészletekre koncentrálnak. Így is fordult már egyet a világ hogy Irán „szabadon” kooperálhat. Ez a türelmetlenkedősdi nem a kínai politika sajátja -inkább észak-koreás stilus. nem értem :))

  8. Erről eszembe jut John Candy egyik filmje, a „Pajzs a résen” (Canadian Bacon), amiben az amerikaiak kitalálják hogy mivel a SzU összeomlott és megszűnt a valós fenyegetés, de valami fenyegetés mégis kell, hát indítanának egy hidegháborút a kanadaiak ellen. :) :)