|

Lejárt szavatosságú lőszer robbant egy ukrán hadihajón

Az Ukrán Haditengerészet szombat este kiegészítette az ukrán UNIAN hírügynökség szombat délután leközölt értesülését, miszerint gyakorlatozás közben robbanás történt az egyik ukrán hadihajó fedélzetén. Az Ukrán Haditengerészet nyilatkozata alapján a Vzaimodeistviye-2010 (Együttműködés-2010) hadgyakorlaton részt vevő, Polnocny-osztályú partraszállító dokkhajó, a Kirovhrád fedélzetén 2 db lőszer robbant be.

A lengyel eredetű közepes méretű partraszállító csöves fegyverzete ikercsöves, 30 mm-es AK-230-as gépágyúkból áll. A források nem térnek ki a részletekre, de kizárásos alapon az ehhez való lőszerek robbanhattak be a gyakorlat során, súlyosan megsebesítve 4 tengerészt, akiket azóta már kórházban kezelnek.

AK-230 a lengyel ORP Fala őrhajón

AK-230 a lengyel ORP Fala őrhajón | Forrás ,

„A lejárt szavatosságú tüzérségi lőszerek használata gyakori jelenség, mellyel két legyet lehet ütni egy csapásra: megvan a gyakorlás és el lett használva a lejárt lőszer.” – áll a hírügynökség forrásának nyilatkozatában, mely hozzátette, hogy az eset elkerülhető lett volna, ha a gyakorlatot felügyelők ellenőrzik a lőszerek szavatossági idejét.

One Response to “Lejárt szavatosságú lőszer robbant egy ukrán hadihajón”