|

Létrejött az Egységes Európai Légi Szállítási Parancsnokság

2010. szeptember 1-je ezentúl fontos momentumként szerepel majd az egységes európai védelmi erők létrehozásának folyamatában. E napon ugyanis Hollandia, Belgium, Németország és Franciaország képviselői hivatalosan is tető alá hozták azt a szerződést, mellyel létrehozták az Egységes Európai Légi Szállítási Parancsnokságot. A parancsnokság központjául Eimert van Middelkoop holland védelmi miniszter az Eindhoven légi támaszpontot tett meg.

Az European Air Transport Command (EATC) zászlaja alatt a tagállamok több mint 200 különböző kategóriájú katonai teherszállító repülőgépe és az őket üzemeltető repülőterek kerülnek központi koordináció alá. Így a tervek szerint egyszerűbb és hatékonyabb lesz a bevetések tervezése és lebonyolítása, valamint létrejön egy közös stratégiai doktrína, oktatási és továbbképzési program, valamint szabványosítják a repülőterek kiszolgáló berendezéseit is, ami további költségmegtakarítást jelent.

Sokak szerint a C-160 Transall koncepcióját kellene alapul venni (Forrás) ,

Mivel a rendszerbe bekerülő repülőgépek továbbra is honi bázisaikról üzemelnek majd, így Eindhoven forgalma nem fog növekedni emiatt. Az EATC első parancsnoka Jochen Both, a Luftwaffe vezérőrnagya lesz. Parancsnoksága alá egyelőre mintegy 200 fő tartozik majd, akik közül 25 holland. Természetesen a csatlakozás lehetősége adott további országoknak is, Luxemburg már be is nyújtotta előzetes szándéknyilatkozatát az ügyben, Spanyolország pedig jelenleg aktív megfigyelői szerepet tölt be, de várhatóan beszáll a rendszerbe a közeljövőben.

Az EATC parancsnoksága alá jelenleg a következő repülőgépek tartoznak:

29 Lockheed Martin C-130 Hercules
135 C-160 Transall
19 CASA C-235
10 Airbus A310
2 Aribus A340
2 KDC-10
1 DC-10
20 különféle VIP-szállító és egyéb kisebb repülőgép

17 hozzászólás “Létrejött az Egységes Európai Légi Szállítási Parancsnokság”

  1. Ez tekintélyes flotta! S a leendő A400M-t nem is említik.
    Habár akkor a Talon és Hercules szám fog csökkeni!
    Hogy Európa kinyög egy 5.g gépet? Nem valószínű! Az 5.g hajnalán még mindig a nagy „közös” 4+-szal küszködnek!
    Igen a 99-es alakulat! Nem számít a bőrszín és nem számít a csillag! Pilóta és gép együtt juthat győzelemre, vagy együtt zuhanhat a kemény anyaföldig…

  2. A britek jól fognak hozzá állni a dologhoz az ő érdekük is hogy legyen EU haderő .
    És van valakinek itt fogalma hogy mi lesz itt 5 vagy tíz év múlva mert én nem szeretném megtudni .
    Ki a fene fogja itt megállni a sok cigót se a franciák se a svédek senki.
    Amerika meg fog védeni minket ezektől? nem hinném inkább ellenünk fog harcolna Izraellel együtt.
    És most gondolom vérszemet kapott pár Amerika fan.

  3. Engem a négerek nem érdekelnek muszlimot meg még sose láttam .
    Európa meg szerintem meg érdemli a sorsát miért hagyta hogy Amerika a fejünkre nőjön . Amerika meg nem csak az oroszok meg kína ellen fegyverkezik hanem az egész világ ellen .

  4. Fade eszt gondolom nekem írtad ugye ? Az IQ kérdést meg szerintem a segg amerikai polgároknál kéne fel tenni akiknek legtöbbje aszt hiszi hogy Európa egy ország.
    És az első hozzászólásomba nem aszt mondtam hogy lesz hanem kéne 5 g gép egy EU haderőbe.

  5. OFF:
    Roni:
    „Az IQ kérdést meg szerintem a segg amerikai polgároknál kéne fel tenni akiknek legtöbbje aszt hiszi hogy Európa egy ország.”
    Nézd, az átlag magyar a saját nemzeti ünnepeivel sincs tisztába. Azt meg megszoktam, hogy csoda, ha 2, esetleg 3 megyét fel tud sorolni. Szóval mi magyarok sem vagyunk jobbak. Sajnos.

    ON:
    Érdekes, hogy a hollandok beladták a KDC-10-es tankerjeiket, de pl a germánok az Airbus tankereket, vagy a RAF, a sajátjait már nem.

  6. Na, vissza a témához.
    Ha így halad,és lesz egy EU haderő,ahoz jól jönne egy EU-s hadiipar is ám!Csak az a szívás,hogy itt a példa,hogy bármien programot akar véghezvinni több EU-s tagállam,nem jutnak 1ről a 2re.Az Eurofighterrel is gondok vannak,az A400M-ről nem is beszélve.Erre még le is építünk,pont akkor amikor mindenki fegyverkezik,nem is akárhogy…

  7. Fade:

    Az ész hiánya nem volt újdonság az esetedben, így a gerinc hiánya sem meglepő. A memóriádon viszont még talán lehet (elvileg) segíteni: ha újraolvasod múlhatatlan bölcsességről árulkodó hozzászólásaidat, talán feltűnik, hogy a trágárkodásban itt te jeleskedsz, nem más. Így hát vagy olyan „előzékeny”, hogy saját magadat minősítsd, nekem ezzel már nem kell foglalkoznom. :D