|

Készül a repülő autó

Az utóbbi időben alkalmunk adódott beszámolni néhány egészen érdekes elgondolásról, mely a haditechnikai fejlesztések területén dolgozó mérnökök fejéből pattant ki. Volt itt robot-kígyó, búvárrepülőgép, folyékony testpáncél, vagy ’szupererőt’ adó masina is. Most azonban olyasvalamiről adhatunk hírt a kedves Olvasóknak, ami minden eddiginél elképesztőbb, s újra megerősíti azt, hogy az emberi képzelőerő végtelen.

A repülő autó képe a 20. század összes magára valamit is adó fantasztikus könyvében, filmjében vagy képregényében jelen van a Harry Pottertől a James Bondig. A sci-fi írók már az 1970-es években előrevetítették, hogy a 2000-es év után a mindennapok részeivé válnak ezek a kétéltű járművek, de egyelőre nem történt komoly előrelépés e téren – mostanáig. S talán kevés olvasónk lepődik majd meg azon, hogy az egész a DARPA-tól indult…

A jó öreg Humvee repülőnek áll (Forrás) ,

A hírek szerint a DARPA elemzői egy ideje már vizsgálják a lehetőségét annak, hogy olyan gépjárművet hozzanak létre, mely képes a normális közúti közlekedésre és a repülésre is. Egy ilyen eszközzel ugyanis jelentős taktikai előnyhöz juttathatnák a katonákat, akiknek már nem jelentene akadályt a nehéz terep, azt ugyanis egyszerűen átrepülhetnék. (Természetesen meg kell oldani a minden bizonnyal nem túl sebesen száguldó, zömök járművek védelmét, mivel a levegőben könnyű célpontjai lehetnek a vállról indítható rakétáknak és a csöves fegyvereknek is, de ez most mellékes.).

Az Amerikai Hadsereg a cél érdekében létrehozta a US Army Transformer programot, melynek célja a fent említett képességekkel rendelkező jármű létrehozása. Az alapot a jól ismert HMMWV jelenti, ezt kívánják átalakítani úgy, hogy repülni is tudjon. A tervek szerint továbbra is képes lenne négy felfegyverzett katona és némi felszerelés szállítására, és alapesetben négy keréken gurulna, de ha a szükség úgy hozza (például veszélyes útszakaszokon, ahol IED-k lehetnek), egyszerűen felszáll és repülve folytatja útját.

2010 augusztus végén a program új szakaszába lépett. A DARPA és a hadsereg elkezdte a tárgyalásokat az AAI és a Lockheed Martin vállalatokkal a fejlesztésben való részvétel érdekében. Hamarosan elindítják majd a tendert, mely során eldől, hogy végül melyik cég tudhatja majd magának a világ első igazi repülő autóját. A DARPA követelményei a következők:

Teljes értékű működőképesség normál földi gépjárműként
1000 font (454 kg) terhelhetőség
Gyors helyből fel- és leszállási képesség
Legalább 10000 láb (3048 méter) repülési magasság
Szolgálatba állás nem sokkal 2015 után

A hírek szerit már mindkét cég elkészítette a terveit, bár ezek még nem kerültek nyilvánosságra. Annyit lehet tudni, hogy a Lockheed Martin vegyítené a Humvee elemeit az új JLTV-vel, a repülési képességről pedig egy turbóventilátoros hajtómű segítségével gondoskodna. Az AAI ezzel szemben egy helikopter-dzsip hibridben gondolkodik, járművén megtalálható lesz két kis félszárny és egy rotor is.

Igazándiból jelenleg többet nem tudni a programról, de reméljük, minél hamarabb láthatunk képeket is a készülő járművekről.

4 hozzászólás “Készül a repülő autó”