|

HTKA Hírhalom 2010. 33. hét

A HTKA HÍRHALOM olyan hírek gyűjtőhelye, amiket rövidségük, vagy éppen időnk hiánya miatt nem tudtunk kellő formában megírni, így igen lényegre törően, de mégis közzétesszük ezeket minden hétvégén egy csokorba fűzve.

Omán még 2009-ben rendelt egy darab C-130J-30 Super Herculest a Lockheed Martintól, de azóta folyamatos szóbeszéd a megrendelt mennyiség növelése. A „pletykát” a közelmúltban hivatalos bejelentés váltotta fel, a hercegség további 2 példány beszerzését jelentette be a minap, mégpedig a Super Hercules rövidebb alváltozatából választottak. A korábban megrendelt, „hosszú” gép 2012-ben kerül leszállításra, míg rövidebb társai 2013 végén, 2014 elején érkeznek az arab államba.

Ománi C-130H a RIAT 2010-en

Az Ománi Királyi Légierő jelenleg 3 db C-130H-val rendelkezik. Ezek egyike látható a RIAT 2010-en lekapva | Forrás ,

Az EADS Defence & Security 88 darab IMU (Inertial Measurement Unit – tehetetlenségi mérőegység) leszállítására kérte fel a Northrop Grummant. A Tranche 3A szériájú Eurofighter Typhoonok számára készülő berendezések az amerikai cég leányvállalatánál, a Northrop Grumman LITEF üzemében készülnek Németországban. A LITEF eddig több mint 400 ilyen eszközt szállított a Tranche 1 és 2 változatú brit, spanyol, olasz, német, osztrák és szaúdi Typhoonok számára.

A múltkor beszámoltunk róla, hogy a Boeing költségvetési okokra hivatkozva Long Beach-i üzeméből Oklahomába költözteti néhány általa végzett modernizációs program szerelősorát. Nos, most újabb területfoglalást lép meg a cég, azonban nagyobb költözés nélkül: a Missouri és Illinois állam határán épült St. Louis-i „Boeing Birodalom” bővítésére kerül ezúttal sor. Az „új” létesítmény megnyitására 2010 végén, vagy 2011 elején kerül sor. Azért az idézőjel, mivel egy már meglévő, 50 ezer négyzetméteres épületet bérelnek majd összeszerelési munkálatokra. A bővítéssel 75 új munkahelyet teremtenek Illiois-ban.

A Boeing egyébként nem egészen 1 éve, 2009. augusztus 27-én ünnepelte St. Louis-i jelenlétének 70. évfordulóját

A Boeing egyébként nem egészen 1 éve, 2009. augusztus 27-én ünnepelte St. Louis-i jelenlétének 70. évfordulóját | Forrás: Boeing ,

Az idei Farnborough Nemzetközi Légibemutatón érdekes törekvés kezdett alakot ölteni: az európai katonai repülőgépipar integrálása. Az EDA Farnboroughban lefektette azokat az irányelveket, melyek követésével az európai kormányok és az érdekelt ipari résztvevők egyesüléshez közeli állapotba jussanak, segítve ezzel a közös munka gördülékenységét és versenyképességét. A Defence Technological Industrial Base (DTIB) elnevezésű dokumentumról itt található bővebb, angol nyelvű szöveg.

—–

Mint arról mi is beszámoltunk az Orosz Haditengerészet parancsnokának, Vlagyimir Viszockij admirális tolmácsolásában Moszkva július vége felé közölte, hogy 2010 vége előtt 3 őrhajó és 3 Kilo-osztályú tengeralattjáró építési munkálatai kezdődnek meg a Fekete-tengeri Flotta gatyába rázásnak célzatával.

Az ITAR-TASS hírügynökség augusztus 20-án lehozott információi szerint pénteken sor került a Fekete-tengerre szánt új Kilo-k közül az elsőnek, a Project 636.3 változatúnak megjelölt, leendő Novorosszijszk gerincének lefektetésére a szentpétervári Admiralitás Hajógyárban

A hajógyár bejelentése szerint a Novorosszijszknek a haditengerészet részére történő átadása 2013-ban, míg a további, nemsokára szintén elkezdett Kilo átadása 2014-ben lesz esedékes.

B-380 és B-871

A Tango-osztályú B-380 és a Kilo-osztályú B-871 egymás mellett 2009 májusában. Gondolom nem kell részleteznünk melyik-melyik… :) | Forrás ,



A napokban felreppentek olyan értesülések, miszerint az Indiai Haditengerészetnek 10 éves lízingre átadandó, indiai pénzből befejezett Akula II-osztályú Nerpa útnak indult India felé.

Ugyanakkor ezen információk tévesnek bizonyultak, ugyanis az Amur Hajógyár cáfolta ezen értesüléseket. A Csendes-óceáni Flotta parancsnoksága által is megerősített helyzet tehát az, hogy a K-152 Nyerpa még nem indult el India felé, hanem csak az indiai legénység további képzésének célzatával futott ki a napokban.

A K-152 Nerpa

A K-152 Nyerpa | Forrás ,

A svéd Saab megbízta korábbi beszállító partnerét dán Terma-t a Svéd Légierő Gripenjein alkalmazott felderítő konténerek továbbfejlesztésével és gyártásával. Az 55 millió dán korona értékű csomag részeként a dánok hardver és szoftver komponenseket és néminemű elrendezésbeli átvariálást tartalmazó csomagot szállítanak majd, fokozva a moduláris rendszer rendszer rugalmasságát.

Gripen felderítő konténerrel

Gripen felderítő konténerrel ,

Közreműködött: Tcat