|

Omán szállítórepülőgépet rendelt

Az Arab-félsziget délkeleti peremén elterülő szultánság egy darab C-130J-30 Super Herculesre adott le megrendelést. Az ország vezetői azonban nem zárkóztak el újabb példányok rendelése elől sem.

A hosszabbik törzsű Super Hercules változatának szállításáról tegnap kötött szerződést a Lockheed Martin és az arab-félszigeti szultánság, a gépet 2012 közepéig kell leszállítania a gyártónak. Érdekesség, hogy az adás-vétel az amerikai kormány kizárásával történt. Ez az Egyesült Államokban nem megszokott, a katonai eszközök eladását a Kongresszuson keresztül végzik az Atlanti-óceán túloldalán.

C-130J Super Hercules USAF

Omán eddig három C-130H Herculest üzemeltetett, melyek 1981 és 1983 között álltak szolgálatba. A szerződéssel a szultánság a C-130J harmadik közel-keleti, valamint világviszonylatban a 11. megrendelőjévé vált. A többi tíz ország: Ausztrália, Kanada, Dánia, India, Irak, Olaszország, Norvégia, Katar, Nagy-Britannia és az Egyesült Államok.

A közép-keleti országok közül Katar és az Egyesült Arab Emirátusok rendelt eddig a típusból. Előbbi 4 darabot igényelt 394 millió dollár értékben. A Lockheed Martin februárban is örülhetett, ugyanis 12 modern C-130J Super Hercules leszállításával bízták meg az Emírségek vezetői.