|

Micro-UAV Kanadának

A 21. századi hadviselésben rendkívül fontos szerepet kapnak a pilóta nélküli repülő eszközök. A felderítésre és csapásmérésre is használt eszközöknek többféle kategóriája létezik, a legismertebb egyértelműen a MALE (Medium Altitude Long Endurance), melybe a Predator és a Reaper UAV-k is tartoznak, ám egyre inkább fontossá válnak az úgynevezett micro-UAV-k is, melyek a közvetlen harctéri felderítést szolgálják, és kis méretüknek köszönhetően akár egyetlen személy is cipelheti és használhatja őket.

Eddig elsősorban az Egyesült Államok és Izrael használt ilyen apró eszközöket. Most Kanada is úgy döntött, hogy rendszeresít egy ilyet, méghozzá a Prioria Robotics vállalat Maveric névre hallgató termékét. Ez egy szakasz-szintű felderítésre tervezett, elektromos meghajtású, kézi indítású taktikai micro-UAV. Tömege alig több, mint egy kilogramm, hossza nyolcvan centiméter, szárnyfesztávolsága 70 centiméter. Ráadásul a modern kompozit anyagoknak köszönhetően szállítása egy henger alakú tasakban történik, mivel szárnyai rendkívüli rugalmasságuknak köszönhetően felhajthatóak.

A Kanadai Hadsereg az afganisztáni misszióban harcoló egységei számára rendelt öt Maveric UAV-t 2,9 millió dollár értékben a Prioria Roboticstól, jelentette be a cég augusztus 10-én. A katonák kiképzése hamarosan el is kezdődik, és az első egység október 15-én már leszállításra is kerül, az utolsót pedig november 15-én kapja meg a hadsereg. Közben pedig a teljes körű logisztikai kiszolgálást is létrehozzák a műszakiak kiképzésével és a megfelelő javítóüzem létrehozásával.

Maveric UAV (Forrás) ,

Mint fentebb említésre került, a Maveric szárnyai felhajthatók, ami nagy előnyt jelent a szállítás során, ráadásul egyetlen ember is képes pillanatok alatt üzemképessé tenni és indítani. Egy kitt tartalmazza magát az UAV-t, valamint az akkumulátorokat, a harctéri szervizkészletet és a kommunikációs rendszer adatmegjelenítőjét. A Maveric indítás után az előre kijelölt pontok érintésével köröz egy terület fölött, melyet feltérképez, majd a létrehozott térképet háromdimenziós formában jeleníti meg az ugyancsak kisméretű földi számítógép kijelzőjén.

Egy feltöltéssel (mely nagyjából 5 percig tart) a lítium-polimer akkumulátor 90 percnyi repülést biztosít a Maveric részére, mely ezután ugyancsak rövid idő alatt összecsomagolható. Hatótávolsága 27 kilométer, maximális sebessége 101 km/h, normál járőrözési sebessége 48 km/h. Elméleti csúcsmagassága 7620 méter, ám erre valószínűleg nem lesz szüksége. A gyártó által elvégzett tesztek során 4875 méter volt a maximális magassága. A hordozható teher 100 g-tól 300 g-ig terjed, ezt a felderítő rendszerek kamerái (infravörös és elektrooptikai) teszik ki.

6 hozzászólás “Micro-UAV Kanadának”

  1. Persze hogy alapvetően nem nagy valami, de nagyon tetszik benne hogy mennyire rugalmas pl. a szárnya, fel lehet csavarni. Amúgy nem valami nagy vaszisztdasz, bármelyik RC modell gépre fel lehet rakni egy kamerát, otthon is lehet ilyen mikro-uav-t csinálni némi pénzmagból.