|

Küszöbön az első NORAD – Oroszország hadgyakorlat

Mint arról mi is rendszeres időközönként beszámolunk a stratégiai nehézbombázók repüléseinek 2007-es újbóli beindítása óta, ha nem is Hidegháborús léptékben, de az orosz bombázók ismét gyakoribb vendégek a NORAD két tagállamának, Kanada és az Egyesült Államok légterének közelében.

Ugyanakkor most nem a NORAD feje által nemrégiben úgymond értelmetlen erőlködésnek titulált légtér-megközelítésekről lesz szó, hanem ahogy a címből is levehető egy közös mókáról.

Az első ilyen gyakorlat légtérellenőrző gépeket, tankereket és vadászgépeket mozgósít mindkét oldalról: a NORAD és a U.S. Northern Command által kidolgozott forgatókönyv középpontjában egy terroristák által eltérített, interkontinentális útvonalon repülő amerikai utasszállító gép szerepel, olyan helyzetet teremtve, mely a gép megfigyelése és nyomon követése érdekében mind a NORAD tagok, mind pedig Oroszországtól a légierő bevetését – gépek felküldését vagy átirányítását – követeli meg.

Berijev A-50

Mindkét fél felküld majd légtérellenőrző gépeket is | Forrás ,

Az augusztus 8. – 11. között megtartandó gyakorlat annak a korábbi, közös megállapodásnak az eredménye lesz, mely egy maximum 5 napos, a légierők bevetését igénylő közös gyakorlatot irányzott elő.

2 hozzászólás “Küszöbön az első NORAD – Oroszország hadgyakorlat”