|

NORAD vs. orosz Medve

Nos, nem egy újabb Tu-95 tévedt a tilos közelébe, ámbár a Medvéknek végül is közük van ezen kis hírszösszenet apropójához. Ugyanis történetesen a Tu-95-ösök repkedése vonalán „szólt be” az Egyesült Államok és Kanada légterének őrzéséért felelős NORAD aktuális feje, James A. Winnefeld, Jr. admirális.

Winnefeld egy interjúban úgy nyilatkozott, hogy az oroszok azért reptetik a stratégiai bombázóikat az Egyesült Államok és Kanada légterének közelében, mert az orosz haderő így akarja az erő illúziójának látszatát fenntartani. Mindehhez hozzácsapta azt is, hogy az elfogóvadászokat nem is küldik fel mindegyik orosz gép miatt.

„Ha elfognánk minden egyes gépet, mely felénk repül, azzal tényleg csak a propagandájukat segítenénk. … Éppen ezért csak akkor fogjuk el őket, mikor úgy érezzük, hogy erre szükség van és ennek megállapításához számos kritérium létezik, például szimplán a gyakorlási célzat.”

Az interjúból az is kiderült, hogy az oroszok mennyire aktívak az idén az Észak-Amerikai kontinens partjai mentén:

„Időről-időre végrehajtanak repüléseket. Talán nem olyan gyakran, mint pár évvel ezelőtt, de még mindig érkeznek időnként.”

Mindez a USNORTHCOM adatai alapján számszerűsítve azt jelenti, hogy az idei évben eddig 5 elfogásra került sor, mely intenzitás folytatódása esetén a tavalyi, 17 elfogásosnál „gyengébb” évet eredményezhet. 2008-ban 12, 2007-ben pedig 18 elfogásra került sor egyébként.

CF-18 és Tu-95

‘Juharszirup? Mind megettük, na mars haza!’ – CF-18 által szemmel tartott Tu-95 2007 szeptemberének elején. ,

Mint talán emlékeznek olvasóink Vlagyimir Putyin 2007 augusztusi a járőrrepülések újbóli megindításról tett bejelentése óta borzolják ismét intenzívebben az európai és az amerikai légierők idegeit az orosz Tu-95 és időnként Tu-160-as stratégiai bombázók. Korábban tetszhalott állapotban volt ez a vonal is, melyet szépen tükröz, hogy a Hidegháború alatti gyakori találkozásokkal szemben 1999 – 2006 között összesen 11 elfogásra került sor az Egyesült Államok és Kanada légterének közelében.

Az oroszokat persze nem úgy ismerjük, akik egy ilyen tartalmú megnyilvánulást csak úgy szó nélkül hagynak – nem is tudták megállni, hogy egy rövid válaszban ne reagáljanak.

A védelmi minisztériumból érkezett pénteki válaszban egyrészt szerepel, hogy az orosz légvédelmi rendszer minden egyes, potenciálisan az orosz légtér megsértésére készülő akcióra reagál, mely talán a legnagyobb eltérése az amerikai rendszerrel szemben, másrészt elhessegette Winnefeld-nek az erő látszatával kapcsolatos megjegyzését és (ismételten) leszögezte, hogy az orosz bombázók kiképzési tevékenység végett repülnek a Jeges-tenger, valamint az Atlanti- és a Csendes-óceán felett.

58 hozzászólás “NORAD vs. orosz Medve”

  1. Na és kedves Roni, mégis miért lőnék le azt a Tu-95-öst? Az meg egy másik dolog, hogy ám a légierejükkel nem tudnának komoly támadást intézni (bár mit nevezünk komolynak?) Azért szerintem egy két lépést tudnának tenni, aminek az amerikaiak nagyon nem örülnének. Kezdve mondjuk a nemrég emlegetett orosz segítségtől Afganisztánban. Nem vagyok szakértő, de szerintem az is elég jó szívatás lenne, ha mondjuk a nagy amerikabarát európától megvonnák a gázt, nem? :)

  2. Roni

    oroszországon keresztül óriási mennyiségű utánpótlás érkezik afganisztánba az ami csapatokhoz amit ha más úton kéne szállítani csak többszörös áron lehetne megoldani…
    vagy szétlőnének egy rombolót tengeralattjáróval(ha ék meg tudta tenni az ezeréves szarjával akkor az oroszoknak is menne minden további nélkül)
    és még lehetne sorolni nem csak a légierőből áll a világ…

  3. Roni

    Mivel az F22 „láthatatlan”, „érzékelhetetlen”, „lelőhetetlen” ezért az oroszok meg se tudnák, hogy ott jártak és a vége az lenne, hogy az amik éreznék hülyén magukat, mert hát nem olcsó mulatság lenne az a kis kiröppenés ahogy az F22-et ismerjük.

  4. 30 db vitorlázót! :)) (csak vicc) Az irános dolog nagyon jó példa, nekem ez eszembe sem jutott. Akkor aztán vége lenne Izraelnek. Törökországgal vágna le egy érdekes csihi-puhit, na de ha emellé jönne egy orosz csúcsfegyverzettel rendelkező Irán. Hmmmm… :))

  5. Szerintem bejárná a világsajtót az f22-esek radarképe egy jó adag, orosz körítéssel, aztán örülnének maguknak.

    A másik dolog ha példának okáért egy raptort 50km-ről érzékelnének és felküldenének pár SA-10,SA-N-20-ast akkor azt lehet nem manőverezné ki 50km-ről, a raptor.

  6. Ez megint nagy baromság.

    Oroszok ma nem Szovjetek de meg vannak az eszközei.

    KGB is alkothat adott esetben. Na az a szervezet az oroszoknak nagy aduja.

    Volt is botrány pont a jenki haditengerészetnél mikor apa-fia páros 80 évek elején pénzért a KGB-nek egy rakat titkos adat adott át.

    A kedves feleség jelentette fel a férjét mivel az elhagyta.
    Végű a nő megbolondult mikor kiderült hogy fiát is bitóra juttatta.

  7. Afgán kapcsán sunyibb lépés ha a tálibokat elkezdenék fegyverrel ellátni.

    Jenki ki vonulás után úgy is ők lennének a fejesek.

    Kis fegyver csomagokkal csecsen földről is ellehetne vonni az iszlamistákat és jenkiknél megint keletje lenne a hullazsáknak

  8. Hát igen az amcsik nem véletlen hisztiztek az sz-300 rakéták miatt.
    Addig hisztiztek míg az oroszok visszavonták a szerződést és nem szállították le a rakétákat Iránnak.Esetleges amerikai támadás esetén nem kis gondot okozott volna a az amerikai légierőnek.

  9. Az egész történet pont olyan, mint amikor egy éve az USA partok mellett feltűnt egy-két orosz tengó és máris a mainstream médiában tépték a témát, mint floki a lábtörlőt.
    Elrepülget arra néhány orosz bombázó? Na és? Az, hogy havonta egy-két repülés van, hát nem tudom, én ezt nem nevezném erődemonstrációnak. Kiképzésnek meg egy kis NORAD + reakcióidő utáni kémkedésnek, tesztelésnek maximum.

    Erődemonstráció: a perzsa-öböl és környéke. Na az erődemonstráció. 1 db TU-95 az nem.

    F-22 drága játékszer, az orosz légtér meg kockázatos lehet. Ekkore hülyeséget szerintem az amik nem csinálnak, a mai felderítő technológia mellett minek?

  10. csak én tudom úgy h az f-22 vadászgép minimális csapásmérő képességgel??
    szóval mit keresne az orosz légtérben???
    meg mivel pusztítana el egy légvédelmi rendszert nincs sead képessége sdb-vel??? mert az nevetséges(sdb) még akkor is ha rászerelik a szárnyakat

  11. dudi: Ez egy jó kérdés. Az utóbbi pár hozzászólás után én is kíváncsi lennék.
    (Az A-A fegyverzeten és a Vulcanon kívül 450-es és 1000-es JDAM, valamint SBD amiről tudok, meg hogy okkal kapta meg az F után az A betűt.)
    Más levegő-föld fegyverzet van rajta?

  12. Mármint azzal a 2db S400al amiről állítják, hogy vmennyire jó 5gen ellen? Vagy az S300al ami még a saját bevallásuk szerint is problémás az ami 5gen ellen? :DDD

    F22amúgy meg nem megy orosz határ közelébe, ahogy a TU95 is nagyon vigyáz arra, nehogy túlságosan közel repüljön.

  13. „és mi lessz ha majd egyszer lelövik a tu-95 vagy a tu-160 csak úgy példának mondom akkor mi lesz mit fognak tenni az oroszok. az ő helyükbe nem pattognék az amik kiröhögik.”

    Nagyon el vagy te tévedve, ha azt hiszed, hogy kiröhöghetik. Elég nagy divat mostanában „leszólni” Oroszországot, de a fikázóknak érdemes lenne megnézni egy régebbi CNN interjút, még 2007-ből. A Larry King Live adásában Bush alelnökét, Dick Chaney-t kérdezgette Larry King. Amikor az orosz-amerikai viszonyról is kérdezték, az oroszbarátsággal messze nem vádolható alelnök azt mondta, hogy az oroszokat teljesen máshogy kell kezelni, mint a többi államot, mert Oroszország a világ _egyetlen_ országa, amely konkrétan meg tudja semmisíteni, fizikailag meg tudja szüntetni az USA-t! ( Nyilván csak a saját egyidejű pusztulása árán. ) A brit, francia, kínai, indiai, vagy pakisztáni atomarzenál is tudna súlyos károkat okozni amerikai városokban, de ezt még túlélhetné az ország. De az alelnök szerint minden megkérdezett amerikai stratéga és tábornok azt mondta neki, hogy nincs, és nem is lesz soha olyan rakéta-elhárító rendszer, ami meg tudná akadályozni kb. 1500-2000 darab nukleáris MIRV robbanófej becsapódását. Ez az egy dolog megmaradt a hidegháborúból: az USÁ-val teljesen paralell orosz atomarzenál biztosítja, hogy az amerikaiak nem lehetnek a világ korlátlan urai. És ezt a tényt soha nem fogja befolyásolni az, hogy mennyivel jobbak a Raptorok a Szuhojoknál, vagy az Abrams-ak a régebbi orosz tankoknál. Ha a két ország között háború lesz, abba Amerika is belepusztul, míg a világ összes többi országát kisebb vagy nagyobb áldozatok árán, de simán legyőzheti…

  14. Elég nagy divat mostanában “leszólni” Oroszországot, de a fikázóknak érdemes lenne megnézni egy régebbi CNN interjút, még 2007-ből. A Larry King Live adásában Bush alelnökét, Dick Chaney-t kérdezgette Larry King.

    A többi szöveg szerint Dick barátnuk egy kicsit el van tévedve…

    mert Oroszország a világ _egyetlen_ országa, amely konkrétan meg tudja semmisíteni, fizikailag meg tudja szüntetni az USA-t!

    Erősen téves. A brit atomarzenál is simán megfelel ennek. 100-as nagyságrendben áll rendszerben SLBM. Mivel rakétavédelem nincs a jenkiknél gyakorlatilag – csak az egyik ICBM indítási körzetet védték és ezen felül max. Washingtont védehették volna a SALT szerint – ezért az is pont elég. Persze realtív, hogy ki mit ért fizikailag megszüntetés alatt, de 100 db 500kt körüli robbanófaj lényegében középkori szintre degradálán lényegében az infrastruktúrát a nagyvárosk körül, a városokat meg szépen hazavágná.

    ( Nyilván csak a saját egyidejű pusztulása árán. )

    Ergo rohadtul lényegtelen. Továbbra is él McNamara szelleme és megállpítása. Az atomfegyverek nem fegyverek, mert nem bevethetőek. Egyetlen értelmes funkciójuk, hogy megakadályozzák, hogy ellened más atom- vagy egyéb tömegpusztító fegyvert vessenek be.

    A brit, francia, kínai, indiai, vagy pakisztáni atomarzenál is tudna súlyos károkat okozni amerikai városokban, de ezt még túlélhetné az ország.

    Szerintem meg nem. Indiai ICBM egyáltán elérné az USA-t? Pakisztáni meg aztán végépp nem valószínű.

    De az alelnök szerint minden megkérdezett amerikai stratéga és tábornok azt mondta neki, hogy nincs, és nem is lesz soha olyan rakéta-elhárító rendszer, ami meg tudná akadályozni kb. 1500-2000 darab nukleáris MIRV robbanófej becsapódását.

    Korrekt. Illetve, ha lesz ilyen, akkor már nem hiszem, hogy ilyen fegyverek ellen kellene védekezni, akkor már rég más ellen nem lesz védelem valószínűleg. :)

    Ez az egy dolog megmaradt a hidegháborúból: az USÁ-val teljesen paralell orosz atomarzenál biztosítja, hogy az amerikaiak nem lehetnek a világ korlátlan urai. És ezt a tényt soha nem fogja befolyásolni az, hogy mennyivel jobbak a Raptorok a Szuhojoknál, vagy az Abrams-ak a régebbi orosz tankoknál. Ha a két ország között háború lesz, abba Amerika is belepusztul, míg a világ összes többi országát kisebb vagy nagyobb áldozatok árán, de simán legyőzheti…

    Csak te elegánsan feltételezed, hogy mindenfajta konfrontáció egyből atomháborúba torkollik. Ehhez képest lényegében 40 évig a két fél fegyverei ütötték egymást egy haramdik helyszínen. Ezért szokták a két legnagyobb blokk termékeit összemérni, mert ez volt a múlt. És mint tudjuk, a vezetők mindig az előző konfliktusokból tudnak csak kiinudni…

  15. Fade

    2 db s-400 ezt h érted 2 komplexum 2 zászlóalj 2 ezred???

    1 zászlóalj 8 indítóból(32db rakéta) parancsnoki állásból felderítő és célravezető lokátorból áll a megfelelő kiszolgáló rendszerek mellett
    2015-ig 18 ezredet szerelnek fel s-400 rendszerrel szóval már jó pár ezredet felszereltek Triumfal

  16. Teljesen egyetértek Killer Clownal
    Fade: Igen az sz-300-al sz400ból igaz hogy csak 1 ezred állrendszerben az is Moszkvát védi de ha utána néztél volna tudnád hogy az sz-400as rakéták elfogására is tökéletes és sokkal jobb mint az amerikai Patriot (pl:sokkal nagyobb hatótáv) meg hogyha annyira rossz lenne akkor mért sírt az amerikaiak szája amiért oroszo. eladja az sz300-at Iránnak?
    Igen valóban sok téren elvan maradva Amerikától,de nem annyira mint azt gondolod. Dél-szláv háború idején a szerbek egy ős régi orosz rakétával 2K12KUB-al lelőttek egy F-117-t pedig az is nagy „csodafegyvernek” számított.Igen nagyra voltak a a lopakodóképességével.Ezekkel a rakétákkal igen nagy veszteségeket okoztak még anno az izraeli légierőnek is ők pedig a gépeiket az amerikaiaktól vették, ja és mondj nekem egy háborút légyszíves amit megnyertek az amerikaiak az elmúlt 50 évben mert még mindig vannak Irakban is ellenállók Afganisztánról meg inkább ne is beszéljünk a töketlenség felső foka amit az amcsik művelnek mind két országban.
    Az oroszok két hét alatt lerendezték Grúziát.

  17. pl itt, nekeljen keresgélned:
    http://rt.com/prime-time/2010-05-13/russian-air-defense-outdated.html

    az S400ról is érdekes a véleménye…. konkrétan egy 2xéve megtervezett rendszernek hívja amit nem az 5gen gépek ellen terveztek így nem is alkalmassak azok ellen. És ha vki akkor ő tán tudja. Sitno pedig abból is villant amit én szoktam volt mondani. Nem rendeleznek azzal a képzett, kreativ mérnök réteggel, azokkal a gyárakkal amikből anno évi 200as szinten potyantak ki a gépek 1990ben. Nincs meg. Újra kell építeni.

  18. Sztrategos: Sött az R77 hatótávja is nagyobb mint az amraamnak akkor az is jobb? Ilyen érvek max vicnek jók.

    Azért „sír” mert teljesen mindegy mivel erősödik az ellenség avval erősebb lett.

    F117 USnek 1999ben rég nem volt csodafegyver. Méteres sávban NEVAval 20-25kmről észlelhetőek. Ha minden nap ugyanazon az útvonalon mennek alá lehet állni. Ennyire lehetett lelőni őket.

    Legyen plnek Iraq 1991.

  19. rosszul fogalmaztam nem akarták irakot lerohanni
    abban igazad van h le akarták győzni az iraki hadsereget hisz másként nem érték volna el a céljukat ami nem az volt h elmozdítsák saddamot hanem kuvait felszabadítása

    szerintem grúziával az volt a célja az oroszoknak h megmutassák mi jár annak aki a nyugattal barátkozik az ő szomszédjában

  20. az sz-400as rakéták elfogására is tökéletes és sokkal jobb mint az amerikai Patriot (pl:sokkal nagyobb hatótáv) meg hogyha annyira rossz lenne akkor mért sírt az amerikaiak szája amiért oroszo. eladja az sz300-at Iránnak?

    Azt, hogy jobb az szerintem nem eldönthető. Egyik sem szerepelt még élesben a legújabb generáciból. A sírás lényege az, hogy az ‘ingyé van…

    Igen valóban sok téren elvan maradva Amerikától,de nem annyira mint azt gondolod. Dél-szláv háború idején a szerbek egy ős régi orosz rakétával 2K12KUB-al lelőttek egy F-117-t pedig az is nagy “csodafegyvernek” számított.

    Tele van a hócipőm ezzel a példálval.

    1. Senki nem mondta, hogy láthatatlan és csodafegyver. Sőt, kapaszkodj meg, akkor már több, mint 15 éve volt rendszerben. Még újnak sem volt nevezhető…

    2. Lelőttek egy, azaz egy nyamvad F-117-est kb. 3000 élves bevetés után. Ha bekötöd a szemem és leteszel a kosárpályára, akkor bekötött szemmel kb. ilyen eséllyel – vagy jobbal – dobok 3 pontos kosarat.

    3. Számtalanszor le volt írva, hogy a jenkik is gigantikusan elkúrták az adott esetet.

    Ezekkel a rakétákkal igen nagy veszteségeket okoztak még anno az izraeli légierőnek is ők pedig a gépeiket az amerikaiaktól vették, ja és mondj nekem egy háborút légyszíves amit megnyertek az amerikaiak az elmúlt 50 évben mert még mindig vannak Irakban is ellenállók Afganisztánról meg inkább ne is beszéljünk a töketlenség felső foka amit az amcsik művelnek mind két országban.

    Már megint öcsém…

    Gerilla hadviseléssel akar valaki igazolni egy légvédelmi rendszert. Agyfaszt kapok. Azért van gerrila hadviselés, mert a lehengerlő technikai fölény önmagában ezt eredményezni. Iszonyatosan nevetséges nyílt konvencionális hadviselésre tervezett légvédelmi rendszerek esetében egy alacsony intenzitású valamivel érvelni…

    A Nyeva rendszerrel meg konkrétan soha nem okoztak súlyos vesztséget az IAF-nek, még ’73-ban sem. Aztán ’82-ben mit is tettek taccsra az IAF-fel? Egy nap alatt 19 üteget vágtak haza…

    Az oroszok két hét alatt lerendezték Grúziát.

    Az kb. annyira volt nehéz, mint egy csecsemő kezéből kitekerni egy játékot. Ehhez képest odaveszett egy Tu-22M felderítő és több Szu-25 olyan fegyverektől, amik orosz tervezésűek – tehát ismerik őket – és kb. 10-20 évesek. Yeah…

  21. Sött az R77 hatótávja is nagyobb mint az amraamnak akkor az is jobb?

    Ezt annyiszor láttam leírva, de tényekkel még senki nem támasztotta alá, hogy az R-77 aerodinamikailag sokkal nagyobb légellenállású kormányfelülete mellett hogyan lehet nagyobb a hatótáv. Mellesleg melyik AMRAAM-mal összevetve? A,B, C-4, C-4, C-7 vagy D?

    Megáll az ember esze…

  22. Igen Irakot ott hagyták 1991-ben nem emlékszem rá hogy legyőzték volna.

    Mert az ENSZ arra adott engedélyt, hogy Kuvati felszabadításához és szuverenitásának megőrzéséhez szükséges hadműveletekek hajtson végre a koalíciós haderő. Szaddam hatalmának megdöntéséről szó sem volt. Valamelyik politikus úgy fogalamazott, hogy Bush „miért nem megy tovább és vet véget az egésznek”. Az első ok talán az volt, hogy örültek, hogy ilyen olcsón megúszták veszteségek terén. Továbbá akkor még talán reménykedtek abban, hogy az ENSZ jó is valamire, egy ENSZ döntés tekintélyét nem kívánták aláásni, még ha a közvélemény valószínűleg ezt elfogadta volna.

  23. molni

    r-77: te is tökéletesen tisztában vagy azzal h 50km a hatótáv már az orosz források is ennyit említenek mi a faszt idegesíted magad?????

    s-300 s-400:
    attól még lehet jobb a triumpf az s-300-nál h nem vetették még be őket harcban jó példa erre a leopárd család mindenki tudja h jobb tank a leopárd-2 mint az 1 pedig egyikkel sem lőttek még ki ellenséges harckocsit

    „Mert az ENSZ arra adott engedélyt, hogy Kuvati felszabadításához és szuverenitásának megőrzéséhez szükséges hadműveletekek hajtson végre a koalíciós haderő.”
    ez jó szöveg csak nem igaz az amykat csak addig érdekelte az ensz vagy a nemzetközi jogok a amíg az érdekük azt szolgálta pl a 2. tonkini-öböl incidens vagy mondvacsinált okokkal lerohanni irakot(az usa vezetése tökéletesen tisztában volt azzal h nem rendelkezik irak semmilyen tömegpusztító fegyverrel még ha ezt nem is ismerik be!!)

  24. r-77: te is tökéletesen tisztában vagy azzal h 50km a hatótáv már az orosz források is ennyit említenek mi a faszt idegesíted magad?????

    1. Nem idegesítem.
    2. Ez megint egy egymérőszámos valami. Milyen magasan indítva? Milyen aspektusú és sebességű cél ellen?

  25. Molni:”Az kb. annyira volt nehéz, mint egy csecsemő kezéből kitekerni egy játékot. Ehhez képest odaveszett egy Tu-22M felderítő és több Szu-25 olyan fegyverektől, amik orosz tervezésűek – tehát ismerik őket – és kb. 10-20 évesek. Yeah… ” Iraknak és afganisztánnak mi van az ak-47esen és az rpg-én kívül és ezeket nem tudja legyőzni amerika hát gratulálni tudok csak ehhez.

  26. Sztrategos!
    Grúziában nem a politikusok irányítják a hadműveleteket!
    Csak ismételni tudom magam!
    Ha a hadseregre bíznák a dolgot, és nem engednének riportereket oda 2-3 hónapig, akkor pikk-pakk rendet tennének! szvsz

  27. Iraknak és afganisztánnak mi van az ak-47esen és az rpg-én kívül és ezeket nem tudja legyőzni amerika hát gratulálni tudok csak ehhez.

    Miét értesz győzelem alatt? Komolyan mondom, hogy agyfaszt kapok. Terrorsita / gerilla hadviselést hasonlítasz össze egy konvencionális háborúval…

  28. molni

    akkor bocsánat!!!
    abban igazad van h az fiatalabbik bokornak (bush)igen kevés esze van nem is értem h végezte el a yale és a harvard egyetemeket

    viszont az h az idősebbik bush nem rohanta le irakot annak az a valószínűbb oka h kellett egy állam aki iránnall szemben súlyt képez az öbölben nem pedig az h okosabb a hülye fiánál