|

Megtalálták az elrabolt orosz pilótát Dárfúrban

Sikeresen kiszabadították azt az orosz pilótát, akit több társával együtt hétfőn fogott el egy lázadó csoport a szudáni Dárfúrban, miután eltérítették helikopterüket. Az Egyesült Nemzetek Szervezetének színeiben repülő, az orosz UTAir tulajdonában lévő Mi-17 fedélzetén négyfős személyzet és öt utas tartózkodott, mikor eddig tisztázatlan körülmények között eltérítették, és fogságba ejtették őket.

Szerencsére sem a foglyul ejtett személyeknek, sem pedig a helikopternek nem esett baja. A térségben állomásozó orosz erők természetesen nem hagyták annyiban a dolgot, és egyből a keresésükre indultak. Mihail Margelov szóvivő szerint a nap huszonnégy órájában háromszoros erővel dolgoztak az ügyön, erőfeszítéseiket pedig végül siker koronázta. Csütörtökön moszkvai idő szerint 20,15 és 20,30 között (magyar idő szerint 17,15-17,30) ugyanis sikeres mentőakciót hajtottak végre, és kiszabadították az orosz pilótát és többi társát is.

Orosz Mi-17-es Dárfúrban (Forrás) ,

’A pilóta már biztonságban van az ENSZ-misszió bázisán.’ – nyilatkozta Margelov. ’Álláspontunk ilyen esetekben egyszerű: orosz állampolgárok nem képezhetik alku tárgyát semmilyen lázadó csoport szemében.’
A mentőakció körülményeiről több részletet nem árult el az orosz külügy.

Oroszország 2006-óta állomásoztat békefenntartókat és helikoptereket Dárfúrban az ENSZ szudáni missziójának keretében (UNMIS). A dárfúri polgárháborúban eddig az Egyesült Nemzetek Szervezete szerint közel 300 000 ember halt meg, és 2,7 millió személy kényszerült otthona elhagyására. A legnagyobb problémát a békefenntartók számára a lázadó csoportok jelentik, akik egymással, a szudáni hadsereggel és az ENSZ csapataival is harcban állnak.

3 hozzászólás “Megtalálták az elrabolt orosz pilótát Dárfúrban”