|

Az oroszok nagyobbik része ellenzi a további nukleáris leszerelést

Oroszország vezető közvélemény-kutatója, az Oroszországi Közvélemény-kutató Központ (VCIOM) által szolgáltatott információ szerint szépen látszik a trend a nukleáris arzenál leszerelésének lakosság általi megítélésében: míg 1991-ben a lakosság majdnem fele, konkrétan 48 százaléka foglalt állást a leszerelés mellett, addigra ma már csak 40 százalékuk maradt ezen az állásponton, így elmondható, hogy az ellenzők tábora 60 százalékra emelkedett.

A nemrégiben publikált felmérés adatai alapján a lakosság fele szerint szükség van a nukleáris arzenálra Oroszország biztonságának szavatolása végett, az oroszok negyede véli úgy, hogy az arzenál megtartása szükséges Oroszország politikai erejének demonstrálása végett. Hovatovább mindössze 4 százalék van azon az állásponton, hogy az amerikai haderő ellensúlyozása végett szükséges az orosz atomerő fenntartása.

A VCIOM szerint az orosz lakosság abbéli aggodalma miatt ellenzi az atomököl további degradálását, mert abban a szovjet időkhöz képest meggyengült védelmi képességek potenciálisan további, már Oroszország biztonságát veszélyeztető gyengülését látják.

A kapcsolódó kérdésre, miszerint véleményük szerint kik profitáltak leginkább az Egyesült Államok és Oroszország között létrejött új leszerelési egyezményből az oroszok 33 százaléka mindkét felet, 22 százaléka az Egyesült Államokat nevezte meg. Mindössze 4 százalék nevezte meg Oroszországot, ám 27 százalék véleménye az, hogy az egész világ a nyertes.

Romantically Apocaliptic

A Százados sem támogatja a leszerelést – illusztrációnk a Romantically Apocalyptic online képregényből származik, melyet ezútin is ajánlunk angolul tudó olvasóink számára :) ,

21 hozzászólás “Az oroszok nagyobbik része ellenzi a további nukleáris leszerelést”

  1. az usa sem akarja annyira 0-ra redukálni az atomfegyverek számát aki ezt elhiszi baracknak az hülye jól hangzik az atom mentes világ de ez csak akkor fog bekövetkezni ha kitalálnak valami olyan fegyvert ami sokkal hatásosabb az atom vagy hidrogénbombánál

    én úgy tudom a tudósok ezt tiszta fegyverként szokták emlegetni azért mert akkora a robbanás energiája h nem marad vissza sugárzó részecske

  2. atomfegyver kora szerintem lejárt használjanak helyette vákumbombát az is jó terület pusztításra csak az olyan hülyék használnának atomot mint észak-korea vagy mint az arabok meg az áldásos kis izrael a nagy hatalmaknak meg szerintem is lejjebb kéne építeni ha félnek meg építsenek rakétapajzsot .

  3. „atomfegyver kora szerintem lejárt”

    Az atomfegyverek megmaradnak. Hulye lenne valamelyik ország lemondani róla. Sot a jovoben még tobb ország fog vele rendelkezni. Obama kijelentése az ” atom mentes ” világról csak egy gesztus a világ felé – kulpolitikai jopont. OO-nak alapveto fegyver az atom. E nélkul rég feldarabolták volna…

  4. atomfegyver kora szerintem lejárt használjanak helyette vákumbombát

    Egy vákumbomba pusztító erejét mérni egy Mt-ás nagyságrendű termonukláris fegyveréhez képest szerintem az elmebaj határát súroló kijelentés. A több tonnás vákummbombák pusztító ereje mérhető csak egy 0,5-1kt-ás fissziós és nem fúziós fegyyveréhez, de véleményem szerint ez is erősen erőltetett példa.

    Mellesleg ilyen cuccok gravitációs bombák. A jenkik C-130-ból hajigáltak ilyet vietnámban, nem ölésre. Leszállóterületek kialakítására használták őket emlékeim szerint. Az oroszok meg Tu-160-ról dobták le a sajátot. Szeretném látni azt a célt, amihez a minimális Tu-160 flotta egy darabja is ilyen közel megy.

    Az ilyen nagy vákkumvackok lényegében propaganda fegyverek vagy csak olyan helyen vethetőek be, ahol lényegében nincs légvédelem.

  5. az usa sem akarja annyira 0-ra redukálni az atomfegyverek számát aki ezt elhiszi baracknak az hülye

    Elképesztő, egyetértek dudival! :)

    Egy bizonyos William Perry – és még sok más nagy kaliberű egyén is – tisztán látják (ahogy szerintem minden józan eszű ebernek illene), hogy „a nukleáris dzsinn kiszabadult a palackból és illúzió lenne azt gondolni, hogy vissza lehet oda tuszkolni”.

    Az atombomba kifejlesztésének tényét nem lehet már visszacsinálni, a fejekből és könyvekből nem tüntethető el, hogy hogyan kell. (Az angolban itt az uninvent szót használta W.P.).

  6. obama olyan is mondott aki atomfegyvert vet be az által is pusztul el
    mert ha észak k. beveti akkor mi lesz a rakétájukat lelövik őt meg telenyomják atommal erre tervezték az úszó radart ami a tengeren leszednének rakétával már a hadihajók is fel vannak szerelve ilyennel ha jól tudom valami sm3 a rakéta hanem javítsátok ki.vagy pl. ott a boeing 747 lézerrel ami 2015-re az f-35 fegyverzetébe kerül
    amerika ellen meg az oroszok ellen kész öngyilkosság atomot bevetni.
    erről nincs mit beszélni .

  7. tényleg elképesztő

    a nukleáris dzsinnel kapcsolatban az h kiszabadult(értsd egyre több államnak van atombombája)teljesen előrelátható volt hisz 60 éves technológia én úgy gondolom h ma már egyetlen olyan országnak sem jelentene gondot kifejleszteni atomfegyvereket akinek van elég pénze rá és van némi ipar az országban

    persze ez csak elméleti fejtegetés hisz a világ nagy része nem nézné jó szemmel ha pl mi kezdenénk el barkácsolni egyet
    de pl ha a németek holnap bejelentik h elindítják nukleáris programjukat akkor mindenki morogna kicsit aztán hagynák hagy csinálja hisz németországot nem lehet szankcionálni mert az eu vezető gazdasága és a világon a 3. legfejlettebb iparral rendelkezik az usa és japán után

  8. Oroszok atom hatalom kész. Senki ne jő jön azzal hogy dobják ki az atom fegyvereiket.

    Atom ütő erő nélküli oroszokat Kína mennyi idő után rohanna le?

    Már az is gáz lenne ha 48-72 óra kellene atom arzenáljuk bevetésére.

    48 óra elég hogy az elcsomagolt atom csúcsost szét kapja még Kína is.

    Atom fegyver a béke fegyvere még az olyan közel 2 biliárdos államot is mint Kína nyugton tart.

    Amíg atom fegyver van meg normális légvédelem addig az oroszokat nem fogja senki megtámadni.

  9. @Roni

    Nagy kérés lenne, hogy magyarul írj? Alig tudom kihámozni, hogy miről akarsz írni.

    Az SM3 rakétának van ABM képessége, de ez nem korlátlan. Kinematikailag / geometrikailag nem egyszerű a tűzvezetés és lefedettségi zóna valódi méretét meghatározni.

    A YAL-1 lényegében meghalt. Már csak tesztelésre használják, de tudtommal kudarcként van kezelve. Iszonyatosan nagy komromisszumok árán sem igazán használható fegyver. Egy gép az kevés és folyamatosan a célkörzetben tartani nem tudod. Mindehhez még korlátlan légifölény és jó idő is kell, hogy érjen is valamit.

    Az F-35 lézere csak koncepció terv volt, de nem is ABM rendszer részeként. A fegyver valószínűleg fixen lenne beépítve és teljesítémnye sem lenne gonodlom túl nagy. Lehet, hogy nem is kémiai lézer lenne. Az YAL-1-en tudtommal ilyen van, hogy kellően combos legyen. Viszont csak 15 lövésre elegendő anyagot tud vinni a gép. Nem viccből rakták B747-re és nem jóva kisebb gépre.

  10. A fenti idézetek részben innen vannak. Egy másik is elhangzik Andrew Goodpasteről. Ő, az európain jenki (vagy az összes?) NATO főparancsnoka volt egy ideig.

    Eisenhower kérdezte egyszer, hogy a termonukleáris fegyver a háború fegyverei vagy az elmebaj fegyveri -e? (Vagy valami ilyesmi.)

    A videóban még egy érdekes személy is megszólal többször. Everest Riccioni. Amennyire rémlik az FX program és a könnyűvadász program körül sertepeltélt Pierre Sprey és John Richard Boyd-dal. Erről talán lesz egy cikk is egszer… :)

  11. Üdv Urak!

    Nukleáris leszerelés nem lesz – a START III is gyakorlatilag arról szól, hogy nagy csinnadratta közepette „leszerelik” azokat a tölteteket és hordozókat, amelyeket amúgy is kivonnának, mert véglegesen elöregedtek.

    Az USA és Oroszország a stratégiai atomarzenált csökkenti, de még így is több ilyen bolygó kiírtásához elég a megmaradó nukleáris arzenál mindkét oldalon.

    Figyelemre méltó viszont az, hogy a kis hatóerejű taktikai atomfegyverek fejlesztése és gyártása tovább folyik minden különösebb hírverés nélkül – lásd az amerikai bunkerok elleni fejlesztéseket illetve az orosz tengeralattjárókra szánt nukleáris torpedók és cirkálórakéták új reneszánszát. De megemlíthetném India új nukleáris töltetű szubszónikus robotrepülőgépét, amelyeket a SZU-30MKI fog hordozni rövid időn belül.

    Ez a tendencia előrevetíti a jövő nagyobb konfliktusainak várható forgatókönyvét: nem a nukleáris szuperhatalmak közötti közvetlen atomkonfrontáció várható, hanem a kisebb államok elleni háborúk során a taktikai atomfegyverek bevetésére van rendkívül nagy esély.

    A nagyhatalmak kénytelenek ilyen „alacsony” szinten tartani egy eljövendő nukleáris háborút bárki ellen, ugyanis ellenkező esetben (termonukleáris világháború a nagyok között) a földi bioszféra képtelen lenne tolerálni a hatásokat, így a „győztes” jutalma annyi lenne, hogy hogy ő mondhatja el az utolsó miatyánkot, mielőtt szétrohad – már elnézést.

    Dudi!
    A neutron fegyvereket emlegették „tiszta” vagy „humánus” (???) fegyverként, mondván, hogy a robbanáskor relatíve kicsi a hő- és lökéshullám, tehát például egy város épületei és infrastruktúrája megmarad, míg az energiájának a 70%-a nagy intenzitású gamma sugárzás formájában minden élőlényt azonnal elpusztít és a gyors felezési idő miatt a terület sugárszennyezettsége rövid időn belül tolerálható szintre csökken.
    Na, ez a „humánus és tiszta” atomfegyver definíciója – no comment.

    Üdv: M

  12. Montezuma

    köszönöm a kiigazítást

    „Na, ez a “humánus és tiszta” atomfegyver definíciója – no comment.”

    egy szóval sem mondtam h jobb lesz sőt ha szolgálatba állnak ilyen fegyverek akkor mindenki vígan fog vele dobálózni mert nincs neki olyan jelentős hatása a környezetre mint az atombombának(áldhatjuk az istent a sugárzás miatt)

  13. Szerintem mindenkinek (a hülye eszement diktátorokat kivéve) van annyi esze,hogy egy konfliktus esetén a hagyományos hadviseléssel harcoljanak,mert ki az a barom,a (…)-eseket leszámítva,aki azt akarja,hogy a saját népe is és az egész Föld is jól besz…ja?

  14. Allesmor Obranna

    Az oroszok nem egy Tu-160-asról dobták le a bombájukat. Sőt, erősen valószinű, hogy le se dobták, hanem a földön robbantották fel. Azon az emlékezetes videón látszik egy Tu-160-as ami felszáll, meg kinyitja a fegyverterét (a gépen forgótár van, oda semmiféle nagyméretű tartály nem fér be), majd látszik, ahogy egy raklapra szerelt nagyméretű, zöld szinű hengeres tartály hátrafelé kizuhan (talán egy Il-76-osból?), végül pedig egy robbanás figyelhető meg. Ez a robbanás egy sik terepen látszik, közelében sehol sincs se emeletes ház, se facsoport, ami aztán a romos épületről készült felvételen ott van.
    Összevágott jelenet. Egyetlen dolog volt látható: aeroszol-hatással működő eszköz detonál a sivatagban. De egy szóval se mondta senki, hogy az oroszok kispályások lennének az aeroszol-fegyverek terén. Elég csak a II. világháborús fehérfoszfor-napalm kiöntőrendszerre, vagy a különféle termobarikus ODAB-bombákra és RPO-gránátokra gondolni.

    De ez a hires „Minden Bombák Atyja” jelenet más célt szolgált.