|

Mész a Balatonra? Ki ne hagyd a haditechnikai parkokat!

Bár a Balaton mentén akadtak katonai bázisok, mégsem a haderőt kötjük a magyar tengerhez. Ennek ellenére (főleg) a vadászgépek és helikopterek kedvelői találhatnak csemegét mind a déli, mind pedig az északi parton. Ezt mi sem támasztja alá jobban, mint Monox nevezetű olvasónk, aki jó szokásához hűen ma ismét egy jó adag képpel örvendeztette meg a fórum olvasóit.

„Örvendetes módon a Balaton vidékén nyílt két állandó jellegű haditechnikai park (Zamárdiban és Zánkán), ahol igaz nemcsak repülőgépek vannak, hanem működőképes harci járművek is. Ráadásul Balatonfüreden van egy időszaki kiállítás is ami ugyan aug. 23-ig lesz csak látható, de megéri elmenni. Repülős vonalon mozgok, nem is mondanék többet beszéljenek helyettem a fotók, itt és a következő hozzászólásokban”

Ezen bizonyos hozzászólások erre találhatóak, illetve a képek bogarászhatóak Monox Panoramio-s oldalán is.

Azért álljon itt is egy kis ízelítő:

MiG-21 Zánka

Gyönyürűen felújított 21-est csodálhatunk meg Zánkán | Fotós: monox ,

Mi-24 Zánka

A Hind-en végzett munkát sem érheti egy rossz szó sem | Fotós: monox ,

MiG-23 Zamárdi

A déli parton, Zamárdiban lévő gépek megjelemnése köszönőviszonyban sincs a zánkaiakéval, ellenben szélesebb a paletta | Fotós: monox ,

Mi-2 Zamárdi

Szebb napokat látott Hoplit Zamárdiban | Fotós: monox ,

Kívánjuk, hogy ezen örvendetes kezdeményezésekhez legyen a továbbiakban is pénzmag!

18 hozzászólás “Mész a Balatonra? Ki ne hagyd a haditechnikai parkokat!”

  1. Azért kár, hogy 168-as oldalszámú Mi-24-esünk nem volt rendszerben. Már megint egy német gép és nem saját, vajon miért?

    Ha valamelyik Mi-24-est nem kellene mutogatni, az pont a 715-ös két ember halála kapcsolódik hozzá, nem tudom kinek volt az az ötlete, hogy ezt a gépe magánkézbe adják, de szerintem elég ízléstelen lesz ha kiállítják, főleg úgy, hogy ha jól látom van ott épp gép is a 108-as (nem hiszem, hogy a közönség nagy része majd értékeli a számára majdnem egyforma két gépből, hogy az egyik V-s a másik meg korai D-s).

    TG

  2. A zánkait még nem láttam, de elég igényes munkának tűnik… :-)

    A zamárdiról már nem tudok ilyen szépeket mondani. Kb. egy hónapja voltam ott és nagyon igénytelenül vannak egymásra halmozva az eszközök, állagmegóvásre szerintem nem nagyon fordítanak.

  3. Üdv Mindenkinek!

    17-től Zamárdiban vagyok, párom kibulizta ezt a vakációt, így már egy kicsit érdekel a dolog, hogy van ott egy ilyen park, amiről pironkodva, de őszintén megmondom, hogy nem tudtam…
    Ambasa segítenél nekem, hogy merre kell menni, utca házszám stb., mennyi a beugró Zamárdiban és Zánkán külön-külön.
    Előre is köszönöm! Jók a képek, milyen géppel csináltad?
    Legyen szép napotok!

  4. A Zánkai táborban valamikor volt egy Szu-85 ös rohamlöveg. Eltünt. Mikor és hová azt nem tudom. Esetleg ninc valakinek valamilyen infoja ?

    Egy hasonló vas van a Hajdúhadházi lőtéren is. Persze célanyag volt és szétlötték.

    Cirka 15 évvel ez elött egy Királytigris páncéltest volt a Táborfalvai lőtéren mint célanyag. Egész jól bírta az évtizedes molesztálást. az is eltünt.

    Jelenleg egy 1 az az egy db második világháborús harckocsink van egy NIMRÓD légvédelmi gépágyú. Ezen kívül van egy két „tudott” de ki nem ásott harckoci oszt kész.

    Tervezem hogy ha hazaugrok jövőre akkor az egyik vízben lévőt ( ha a hatóságok ezt lehetővé teszik ) egy csapattal kiemeltetem.

    Csak úgy eszembe jutott a Szu-85 ről, meg Zánkáról.

    PS : A Pápai repteret 1963 ban is felújították. akkor került elbontásra több a háborúból megmaradt de felrobbantott betonfedezék. Az egyik alatt egy komplett Me-109 es volt ami ment mint fasiszta technika a kohóba.

  5. Szia sulyid

    A T-34 sek majd mindegyike a háború utáni SZu vagy éppen Cseh gyártású, így ezek nem játszanak.

    A Kubinkai gyűjtemény hadizsákmány ami miatt védelem alatt áll sem eladni sem cserélni nem lehet cak elnöki engedélyel ami ugye meg valami agyon nagy szivességet jelent kölcsönösen.

    Ettől függetlenül szerintem a tavaink folyóvizeink és környékei még rejtenek kincseket.

  6. Szia kuruc

    A t34-esekkel nagy valószinűséggel igazad van…Mondjuk tatámat még eredeti 2.vh-s 34-esen képezték ki.

    Nem kétséges hogy a folyók teli vannak még mindig tankokkal és repülőkkel csak tudod nem 1 fillér kiemeltetni őket és nem 1 perces munka mindent elintézni amit el kell.

  7. Az én apámmég Császáro volt harckocsizó rádiós és akkor 1960-62 ben még voltak 76 mm es löveggel szerelt már akkor múzeumi szökevénynek számító példányok.

    1990 ben Tápiószecsőn még volt tartalékban 110 db T-34 es vész esetére.

    Az hogy a vizeink teli vannak azért túlzás de még akad. Már páréve gyűjtöm az adatokat infókat és járok is ki helyszínre mérni. Eddig kettő konkrét akadt. Az egyik vízben van a másik viszont érdeke módon Budapesten bent a város területén.

    A kiemelés finanszírozása nem gond mot amin éppen dolgozok az egy sub-bottom radar az az egy a mederbe is belelátó vontatott viziradar beszerzése és hazaszállítása. No attól várok csodát.

  8. No problem buddy !

    :-)))

    Az a T-34 es szerencsés volt mert ugyan átlagban egy harckocsit a II. VH-ban 3 szor lőttek ki és csak negyedikre ment a levesbe végleg de ez a német szovjet viszonylatben nem állt meg csak a háború első harmadában amíg a 75 mm es L-43 as löveggel szerelt STUG III és PZ IV sek meg nem jelentek. A német páncéltörő lövedékeknek sokkal nagyobb volt a páncél mögötti romboló erejük mint a sz lövedékeknek így azok az esetek nagy részében röktön kohóba küldte az egész vasat.

    Persze vannak kivételek így tatád vasa is egy ilyen lehetett.

  9. molni

    Kiemelés és kiemelés között óriási a különbség. Vannak egyszerűbbek és vannak igen macerások. Aztán az sem mindegy mit emelsz ki . Egy érzékenyebb repülőgép macerásabb míg egy harckocsit akár erőből is kirángathatsz ha úgy alakul.

    A költségek cca 1,5 és 6 millió Ft között vannak. Az elöbbi egy Bp i helyszín amelyikben benne van a terület helyrehozatala is. Amúgy ez utóbbi érdekessége hogy jó esély van rá hogy vagy egy magyar Toldi vagy pedig egy zsákmány Somua.

  10. A kiemelés finanszírozásánál skkalta nagyobb gond a masina sorsa. Ugyanis abban a pillanatban hogy előkerne többen is jeleznék hogy azövék és senki másé.

    Jobb esetben mondjuk a helyi múzeum , önkormányzat és mondjuk a Hadtörténeti kezdene el erőből fellépni szokásuk szerint. Add ide az enyém mert különben bűnöző vagy. De hát a költségek ? Belekerült vagy 3 millióba a kutatás és a kiemelés. Itt van 200 ezer és csönd legyen, örülj hogy nem tartóztatnak le.

    Rosszabb esetben egy vagy több országgyűlési képviselő jelentkezik be érte nem direkt hanem csapatokon keresztül és igyekeznek meggyőzni hogy az a masina nálluk lenne a legjobb helyen és ráadásúl még az egészségednek is ez lenne a legjobb.

    Nem vicc ! Van olyan orszg képviselő és Balatoni nagyváros amelyiknek a polgmestere egy komplett múzeumi filiálét privatizált el.

    De ez ügyben a múzeumok között is van néhány „roszhírű” van olyan Somogyi múzeum ahol Római kori dolgokat tudsz rendelni miután elmentél és végignézted a kínálatot a tárlatra nem rendezett tárgyak között.

    De ha valamelyik nagy politikusunk gondol egyet ogy ő most megmutatja hogy milyen nagy ember és jópofizni akar külföldre akkor úgy járunk mint a Junkers -88 nál amely egy baromi ritka éjszakai vadász volt a Balcsiból került elő és politikai utasításra odaadták ingyen a németeknek a kiemelésért pedig csak ígérgettek aztán otthagyták a csapatot adósságban..

    Szóval a kérdés nem az hogy miből hanem hogy minek .