|

India UCAV-ot keres

Indiának semmi sem elég. Ez a megállapítás lehet, hogy kissé erős, de van alapja. A Távol-Kelet egyik atomhatalma ugyanis azok után, hogy szeretne potens repülőgép-hordozókat, tengeralattjárókat, nagy hatótávolságú ballisztikus rakétákat, vadászbombázókat, teherszállítókat és helikoptereket (s a sort még lehetne folytatni), most egy UCAV (Unmanned Combat Air Vehicle) után néz…

Lássuk a tényeket: az indiai Védelmi Minisztérium kiadott egy tájékoztatási kérelmet több vállalat számára (melyekről konkrétumot nem tudni, csak annyit, hogy európai, izraeli, amerikai és orosz cégek), melyben ajánlatokat várnak egy modern, megfelelő hatótávolsággal és fegyverterheléssel rendelkező, csapásmérésre alkalmazható pilóta nélküli repülő eszközről. Azt is elárulták, hogy miért kell nekik ilyesmi: a légierő használná az UCAV-okat az ország északi régióiban tanyázó terroristák ellen.

Néhány követelmény, melyet a leendő típussal szemben állítottak fel: két hajtómű, alacsony radarreflexió és infravörös kisugárzás, belső fegyverterek, fejlett elektronikus védelmi berendezések és műholdas adatkapcsolat illetve irányítási rendszer. További szempont, hogy az UCAV-ok élettartama legyen legalább 20 év. A tervek szerint a kiöregedő példányokat kamikaze-bevetések során használnák majd fel.

IAI Harop (Forrás) ,

Ezzel egyetemben a Védelmi Minisztérium tárgyalásokat folytat az izraeli IAI vállalattal a Harop eladásáról. Ez az eszköz elsősorban az ellenség légvédelmének semlegesítésére (SEAD) alkalmas, mivel az indítás után nem tér vissza a bázisra, a célpontot nekirepüléssel semmisíti meg. Ehhez egy 23 kilogrammos robbanófejet is magával visz. Hatótávolsága 1000 km, a levegőben tölthető ideje négy óra. Indítás után a földi központból irányítható, így akár a harctér fölött is körözhet célpontra várva, melyet ugyancsak a vezérlő személyzet választhat ki.

3 hozzászólás “India UCAV-ot keres”

  1. ennek így semmi értelme. Ha COINra akarják és ahogy olvastam arra minek „két hajtómű, alacsony radarreflexió és infravörös kisugárzás, belső fegyverterek, fejlett elektronikus védelmi berendezések…”

    vagy ennyire k* sok pénzük van? másik meg, hogy ez így összeadva kb US+Izraelre szűkíti a kört. és náluk is max proto állapotban.
    ennek így semmi értelme.