|

Új lövedékálló mellény a brit katonáknak

Sajnos a 2010-es évben az afganisztáni NATO-erők soraiban nemhogy csökkent, de nőtt a halálozási arány. Ezen belül a brit csapatok is szenvedtek érzékeny veszteségeket, melyeket nem visel túl jól a hazai közvélemény. A helyzet mérséklésére több próbálkozás is történik, ilyen volt például az MRAP-k beszerzése, most pedig újabb fejlesztést vezetnek be.

Amíg úton vannak, a katonák védelmére tökéletesen megfelel például egy Mastiff MRAP, azonban ha úgy hozza a helyzet, hogy ki kell szállni a gépjárműből, és gyalogosan kell elvégezni a harcfeladatot, vagy esetleg városi járőrözésre kerül sor, akkor bizony más eszközök kerülnek a középpontba. Természetesen a lövedékálló mellényekről van szó, melyek mára minden Afganisztánban tartózkodó katona alapfelszereltsége közé tartoznak.

A britek 2006-óta mindkét közel-keleti missziójukban az Osprey lövedékálló mellényeket használják. Ezek több módosításon is átestek az évek során, most pedig újabb nagyarányú fejlesztést hajtott végre rajtuk a brit Védelmi Minisztérium védelmi fejlesztésekkel és technológiákkal foglalkozó laboratóriuma (DSTL – Defence Science and Technology Laboratory). Az így kapott ’új’ mellény neve Osprey 4 lett.

Osprey golyóálló mellény (Forrás) ,

A megnövekedett védelmi kapacitás mellett kiemelt figyelmet fordítottak a kényelemre és a komplexitásra is. Így tehát az elődeihez képest az Osprey 4 jobban illeszkedik a katonák testéhez, és a fizikai adottságokhoz mérten bizonyos keretek között testre szabható. Módosították a fegyverek rögzítésére szolgáló, a vállakon és a törzsön elhelyezett függesztési pontokat, melyeknek köszönhetően biztosabban hordozhatók a személyi lőfegyverek, valamint könnyebb lett a gyors fegyverrántás és célzás is.

Annak érdekében, hogy a katonák minél több lőszert vihessenek magukkal egy-egy rázósabb, hosszabb ideig tartó bevetésre, az egyébként sem kevés tárzseb mellé továbbiakat is hozzáadtak, valamint lehetőség nyílik ezeken kívül még több extra tok felfüggesztésére – az elődöktől eltérően nem tépőzárral, hanem sokkal biztonságosabb módon zsinórral. Végül pedig módosították a mellény belső anyagát, így segítve a bakáknak elviselni a perzselő afganisztáni meleget.

Az Osprey 4 négy hónap múlva debütálhat majd Afganisztánban, ahol is elsőként a 16. Légi Szállítású Dandár próbálhatja ki élőben. Ez a dandár a kelet-angliai Colchester Garrisonban honol békeidőben, és jelenleg közel 8000 fős állománnyal rendelkezik.

’Az új kialakítást – a módosított felfüggesztők, borítások és zsebek – a harcoló alakulatoktól beérkező javaslatok alapján hoztuk létre, így minden tekintetben kielégítheti az igényeiket.’ – mondta Alan Hepper, a DSTL kutatója. ’Viszont továbbra is kompromisszumos megoldást kellett találnunk a viselhetőség és a védelem között, ugyanis a mellény feladata, hogy megvédje a katonákat, de legalábbis csökkentse a sérülések mértékét. Ezt nem szabad elfelejtenünk, a kényelem nem mehet ennek a kárára!’ – tette hozzá.

2 hozzászólás “Új lövedékálló mellény a brit katonáknak”