|

MRAP-kel erősítenek a britek

Az egykoron volt hatalmas Brit Birodalom utódjaként meglehetős szégyenben van része az angol haderőnek Afganisztánban, ugyanis ottani tevékenységükkel kapcsolatban sorozatosan érkeznek a negatív hírek: először a járműpark, majd a helikopterflotta katasztrofális állapotáról számolhattunk be, legutóbb pedig arról, hogy szemléletváltozás miatt felgyorsulhat a csapatok kivonulása. Éppen itt az ideje tehát, hogy valami jót is mondjunk a témában.

Május 19-én ugyanis nyélbe üttetett egy újabb Foreign Military Sale, vagyis Külföldi Fegyvereladási Program az Egyesült Államokban, melynek tárgyát 120 darab Mastiff MRAP (Mine Resistant Ambush Protected) képezi, melyek az amerikai Cougar nagyobb, 6×6-os változatának (Category II) felelnek meg, azonban az angolok igényei alapján kissé átalakították őket. Az üzlet, melybe bele tartozik a logisztikai támogatás, a pótalkatrészek, a karbantartó személyzetek kiképzése, a katonák felkészítése, valamint a különféle speciális szerszámok és vizsgálati berendezések, 122 millió amerikai dollárjába fájt a brit adófizetőknek.

Mastiff MRAP (Forrás) ,

Az erősítés jól fog jönni a körülményekhez képest igencsak szűkös MRAP-készletekkel rendelkező angol bakáknak, akik nap mint nap kiteszik magukat a tálibok által telepített IED-k veszélyének, nem beszélve a mostanában egyre gyakoribb, váratlanul végrehajtott támadásokról, melyekben egyre több katona veszti életét a NATO-oldalon. Azt pedig gondolom nem szükséges ecsetelni, hogy egy Mastiff mennyivel jobban véd egy RPG ellen, mint egy Snatch Land Rover terepjáró…

A Mastiff mellett a britek a Cougar kisebb, 4×4-es változatából is tartanak fent saját verziót, ez a Ridgback névre hallgat, és jelen állás szerint nagyjából 140 áll rendszerben belőle. A nagytestvérből lényegesen többet rendeltek, a mostanival együtt már 470-et, ebből eddig körülbelül 280 kerül átadásra. Viszont, mint tudjuk, ezekből a járművekből sok áll a javítógarázsokban ilyen-olyan problémák miatt, s vannak, melyek többé már nem is gurulnak ki onnan.