|

Szabad légtér Szaúd-Arábia felett

A közelmúlt eseményeiből világosan levonható az a következtetés, hogy az Irán és az Egyesült Államok illetve Izrael által képviselt nyugati demokráciák közötti feszültség közel került ahhoz, hogy elérje csúcspontját, és a politikai csatározásokon és különféle szankciókon túllépve fegyveres konfliktussá fajuljon, vagyis bekövetkezzen az, amire már évek óta számít a világ egy része. A legújabb hírek szerint pedig lehet, hogy pont egy arab ország, Szaúd-Arábia lesz a végső löket megadója.

A The Times brit lap amerikai védelmi forrásokra hivatkozva a napokban kürtölte szét a hírt: Szaúd-Arábia szabad utat adna a légterében áthaladó, Irán ellen induló izraeli vadászbombázók számára. Mi több, már kísérleteket is folytattak az ügyben: kipróbálták, milyen lenne, ha a légtér egy szűk sávjában „kikapcsolnák” a légvédelmet az oda- és visszaúton lévő Dávid-csillagos harci gépek számára.

„A szaúdiak megadták az engedélyt Izraelnek, hogy annak gépei a légterükön keresztül támadják Iránt, és ugyanazon útvonalon vissza is térjenek. Ez esetben a készültségi vadászgépek nem fognak felszállni, és a földi légvédelmi rendszerek sem fognak se aktív, se passzív ellentevékenységet folytatni. Megtörtént az egyeztetés egymással és az Egyesült Államok Védelmi Minisztériumával is.” – mondta a magát meg nem nevező amerikai forrás.

Felmerülhet a kérdés, hogy Szaúd-Arábia mégis miképpen adhatott engedélyt Izraelnek erre, mivel a két ország között folyamatos a feszültség. Azonban, ahogy a szaúdiak fogalmaztak: lehet, hogy egymást utálják, de Iránt mind a ketten ellenségüknek tekintik. Ráadásul Rijád többször is hangot adott félelmének az iráni nukleáris programmal kapcsolatban, így tehát támogat mindennemű tevékenységet, mely a térség egyensúlyának megőrzéséért történik.

Innentől kezdve világos a szituáció: már csak idő kérdése, hogy Izrael mikor indítja el az iráni atomlétesítmények elpusztítását célzó hadműveletét. Ehhez az Egyesült Államok részéről legalább hallgatólagos beleegyezés szükséges, azonban ezt az Obama-adminisztráció minden bizonnyal megadja majd. Mivel pedig a szaúdi közreműködésnek köszönhetően a lehető legrövidebb útvonalon juthatnak el célpontjukig a támadók, nem lesz szükség hosszas tervezésre és több állam bevonására, mindössze néhány légi-utántöltőre.

Izraelnek négy fő célpontja van Iránban: az urándúsító létesítmények Natanz és Qum városok közelében, a gáztározó Iszfahánban illetve a nehézvizes reaktor Arakban. Másodlagos célpont lehet a Bushehrben található könnyűvizes reaktor, valamint több kisebb üzem, melyek segédkezhetnek a nukleáris fegyverek előállításában. Mint látható, az akció végrehajtásához jelentős számú csapásmérő erőre és szintén nem kevés támogató repülőgépre lesz szükségük az izraelieknek.

Az nem kérdés, hogy a tervek készen állnak a zsidó állam részéről, és amint azt Oszirak és al-Kibar óta tudjuk, nem szokott teketóriázni, ha egy ellenséges állam nukleáris létesítményének lebombázása kerül szóba. Most is csak az a már-már közhellyé avanzsált mondat marad a végére: a kérdés már csak az, hogy mikor?

86 hozzászólás “Szabad légtér Szaúd-Arábia felett”

  1. No, ahogy linkeltem korábban – ok, kurucról, de ez nem kell hogy zavarjon senkit, elvégre a blikktől, vagy a népszavától is jöhetett volna, igaz: lefogadom hogy akkor nem lett volna kétely.

    De ideért, és ezáltal félhivatalos lett a szóbeszédből. Fel vagyok villanyozva a perspektíváktól, amit ez a hír, a helyi fórumon okozhat.

    És: go

    Strlv

  2. A cikkben foglaltak ha igaz, azt úgy hívják jobb helyeken hogy politikai pornó! Szaúd-Arábia vezetőknek volt egy figyelmeztetés hogy jobb lesz ha összeszedik a cókmókjukat és eltakarodnak valamerre amíg megtehetik. Ezt 1 napja olvastam valamelyik hírforrásban! Az illető tudhatott valamit, egyébként ott is ingatag a belpolitikai helyzet, és ilyenkor lefeküdni idegen érdekeknek, hát nem tudom megéri-e.

  3. Visszatérve a célpontokra, a nemlétező nukleáris célpontokra nem lehet támadni, nem is az a cél, hanem mint Libanonnál, és a palesztin állam elleni támadásnál, megakasztani a fejlődést. Egyébként, Izraelt még meglepetés érheti, ugyan is az iráni légierő (és katonaság) ugyan öreg gépekből áll, de nincsen ötletek híján, lásd iraki háború.

  4. Fade ranyek

    az erőmű még nincs kész szóval tudtommal nem működik (már amennyire én tudom a fűtőrudak behelyezése az utolsó mozzanat csak akkor kezdenek neki ha már mindennel végeztek kivéve persze a próbaüzem)és azt sem felejtsük el h tele van orosz mérnökökkel és hát zsidókról sok mindent el lehet mondani de azt h hülyék azt nem tehát amíg kész nincs az erőmű és el nem mentek az orosz munkások addig tuti nem bombázzák szét mert akkor ebbe a kis „helyi” konfliktusba belerángatnák a világ második??? atomhatalmát ami nem mellesleg egyre jobban odafigyel érdekeinek érvényesítésére a világ minden pontján

    meg azért az is érdekes hogy ez a dolog akkor szivárgott ki amikor moszkva megígérte h nem szállítja le az sz-300-as ütegeket és biztos nem azért döntött így mert annyira szeretne a nagy sátánnak a kedvében járni hanem mert valami nyomósabb oka volt rá…
    vajon mi lehetett ez az ok???

  5. Nagyon egybevág ezzel az a fejlemény is, hogy Párizsban most Putyin megígérte Sárközynek, hogy az aláírt szerződés ellenére nem szállítják le Iránnak a részben már kifizetett (!) S-300 légvédelmi ütegeket. Még valami kárt tennének velük a baráti izraeli gépekben… :-)) Amúgy az USA szerintem akkoris be fog segíteni az izraelieknek, ha a konkrét csapásmérésben nem is vesz részt, gondolok itt pl. elektronikai zavaró tevékenységre, kommunikációs rendszerek blokkolására, friss műholdas felderítési adatok átadására, stb. Ami meg a szaúdiakat illeti, bizony lehet, hogy egy ilyen akció után a saját népe fogja a királyi család tagjait a saját farkuknál fogva fellógatni. Az ilyen jellegű politikai felelősségre vonásnak szép hagyományai vannak arrafelé… :-))

  6. Vegyük az érdekesebb oldalát, ha a kínaiak végül is leszállították a rakétákat ( amik a dísz szemlén nem voltak még ott) és véletlenül az irániak pár gépet levernek vele, akkor a kínai hadiiparnak eljön az aranykorszaka!!!!!

  7. dudi: pl, hogy ha Irán nem kap akkor vesz SzA 4* ennyiért? nem látunk mögé.
    Én nem tudom, hogy aerőűvet, hogy építenek de gondolom 22-6ig nem. Legalábbis amilyen sebességgel készül tuti nem. :)

    Killer: „egy ilyen akció után a saját népe fogja a királyi család tagjait a saját farkuknál fogva fellógatni”
    Mért tennék? hm?

  8. comandante

    nem!!!valóban nagyon nem érdekel senkit ha meghal pár iráni kőműves de egy olyan oroszországnak aki most készül visszatérni a szovjet időkben elfoglalt helyének a közelébe nem engedheti meg magának hogy egy 7milliós országocska büntetlenül gyilkolja meg állampolgárait…

    itt jegyezném meg h sokan lebecsülik oroszország katonai potenciálját amit meg is lehet érteni hisz az utóbb 20 évben ÖNMAGUKHOZ KÉPEST!!! nagyon visszaestek de arra megfelelő erővel rendelkeznek h egy izraeli csapásra amiben orosz állampolgárok is életüket vesztik megfelelő válasszal tudjanak szolgálni…

    a munkaidővel kapcsolatban meg csak annyit h tuti minden orosz mérnök szállása olyan helyen van ami megsemmisülne egy támadás alkalmával

  9. Fade: Olvasol más híreket is! Nézz már szét, ez embereknek tele van a hócipőjük a szaúdi rendszerrel, nem emiatt fogják fellógatni őket, ez csak a gyújtás lehet. Itt is felháborodtunk az iráni kémrepülőkről ( amiről most sem tudunk semmit). Akkor mit szólnánk ahhoz ahogy az ország léterét háborúra használják mondjuk a szlovákok ebben a mai hangulatban !!!

  10. dudi: az egész ugye onnan indul, hogy hülyék és nem beszélik meg ruszkikkal. ahogy katpolon mondta volt vki, Irániak onnan tudhatják, hogy jön Izraeli bombázás, hogy a ruszki tudosok két hét szabadságra hazamentek. :DDD
    de oké legyen. nem mentek haza. akkor már csak ennyi:
    bent alszanak a reaktorban? :D ez tuti?

    katonailag vázolhatnád mire gondolsz a megfelelő válaszcsapással? atomhatalmak között ilyenkor a sajnálkozás, bocsánatkérés, jaj de sajnáljuk és kártérítünk dívik… mármint az elmúlt 0-20-60év tapasztalatai alapján.

    katonailag max amit el tudnák képzelni, hogy ruszkik erőt demonstrálnak jellemzően tengeren természetesen az Izraeli felség vizeket szigorúan tiszteletben tartva, vszeg nem akarják a „félelmetes” Fekete tengeri hajóhadukat a tenger fenekén látni….

  11. Fade

    „katonailag vázolhatnád mire gondolsz a megfelelő válaszcsapással? atomhatalmak között ilyenkor a sajnálkozás, bocsánatkérés, jaj de sajnáljuk és kártérítünk dívik… mármint az elmúlt 0-20-60év tapasztalatai alapján.”

    jön n db tu-160 vagy tengeralattjáró (tulajdonképen bármilyen eszköz ami alkalmas robotrepülők indítására) és jól megszórja izraelt kh-555 robotrepülőkkel ez is egy lehetséges megoldás hisz azért van különbség atomhatalom és atomhaalom közt mint ahogy mindenki egyenlő de vannak egyenlőbbek…
    de ez a legvalószínűtlenebb változat nagyon minimális esélye annak h nyílt katonai válaszcsapás lenne a reakció moszkva részéről szinte 0% (habár ha az oroszoknál elgurul a gyógyszer…)

    annál valószínűbbnek tartok nem nyílt katonai lépéseket pl véletlen felrobban elsüllyed ez meg az…

    de abban biztos vagyok h nagymértékben megnőnének az izraelt ért bármilyen formájú terrortámadások (rakétatűz merényletek öngyilkos merényletek stb…)

  12. „…ruszkik erőt demonstrálnak jellemzően tengeren természetesen az Izraeli felség vizeket szigorúan tiszteletben tartva, vszeg nem akarják a “félelmetes” Fekete tengeri hajóhadukat a tenger fenekén látni…”

    Hmm…izé…szóval, ahogy Dudi is írta, az orosz katonai potenciál csak a saját korábbi önmagához képest lett gyengébb, és szerintem azt is csak átmenetileg! Az orosz és az izraeli haditengerészet egyszerűen nem ugyanaz a súlycsoport. Az izraeliek legkomolyabb felszíni hajója az az Eilat osztályú korvett, amit még a libanoniak is könnyedén elintéztek a partról (!) egy kínai gyártmányú rakétával. Egyszerűen nem ellenfél egy Sunburn rakétákkkal felszerelt Udaloy osztályú rombolónak, egy Slava vagy egy Kirov cirkálónak pedig még a mentőcsónakjai is halálosabbak… :-))

  13. commandante:
    „Nézz már szét, ez embereknek tele van a hócipőjük a szaúdi rendszerrel”

    olvastam egy palesztin lázadásról azóta aki bármilyen sziten lázad (titkosrendőrség + papság mindenhol ott van) azt küldik haza…

    videon legutoljára a hírhedt MTV SaudA „szar” reportot néztem meg, a commenteknél döbbentem le a Saudi kommentelők nagyja láthatóan az MTVt, felvetteket támadja! És ez a libsi nethasználó réteg, nem az agymosott vahabita aki szerint keresztény = sátán, Izrael = sátán, irán=sátán…. mert a főmufti azt mondta.

    ittvan egy rész, sajnos régi commentek nem jönnek be…
    http://www.mtv.com/videos/true-life-resist-the-power-saudi-arabia/1639546/playlist.jhtml

    Én nem látom amit írsz.

    A Szlovák hasonlatot meg ugye nem gondolod komolyan…. viccnek durva és szar. „Olvasol más híreket is! Nézz már szét…” :DDD
    Kezdheted pl a jelenlegi Jemeni helyzetnél. Irán által támogatott (fegyverrel is, nem csak imával) csapatokra potyognak a Szaudi bombák. Aztán jöhet az ideologiai rész…. aztán ….

  14. dudi:
    Szóval nem tuti, hogy a reaktorban alszanak a ruszki mérnökök? ;)

    „nagyon minimális esélye annak h nyílt katonai válaszcsapás lenne a reakció moszkva részéről szinte 0%”
    ja. akkor erröl ennyit.

    A többiről annyit, hogy én Putyint nem így „ismertem meg”. Nem csinál olyat aminek nincs haszna. Olyat csinál aminek van. Ha úgy tetszik pragmatikus. A bosszú édes lenne de mit nyer vele Putyin/Oroszo? Terroristákat támogatni veszélyes játék, pikkpakk kaphatnak a csecsen/dagesztáni… lázadók is 4.gen manpadot vagy Spiket.
    ….Ellenben lehet egy nagyot vicsorogni aztán benyujtani s számlát. pl megint álljon le a Grúz kommunikáció… vagy/és Kéne a Heron licensze ingyen, vagy….

    killer: Kihagyom légierőt, legyen csak haditengerészet. Eleddig 3reportot olvastam a 212ről a legutobbi DélAfrikas ahol ugye a 212 gyengitett export verziója szerepelt ott támadólag fellépve kilött egy US hordozot három másik hajót aztán hazament. Ezt egy darab tette. Izraelnek van vagy 6. Támadólag fellépve ami hátrány Izrael viszont itt védekezik. És ugye a gyengített export verzió, Izrael sanszosan nem evvel rendelkezik.
    Igazad van a konkrét szituban nem egy kaliberben vannak.

  15. Számomra a helyzet zavaros. Nem kicsit hanem nagyon. Legfőképpen az hogy Orosz o meg Kína bele ment az Irán elleni szankciókba. Akkor amikor Izrael az USA szövetségese éppen egy médiabotrány kellős közepén van az az fogható.

    Az S-300 sok sem kerülnek leszállításra ami megint a döbbenet kategóriába tartozik.

    Valaminek kell lennie a háttérben és nem kisdolognak.

    Szaudi.

    A belső rendszer hamindenki meg tud élni akkor stabil. Azonban mindíg van egy szélsőséges valláési réteg akik szeretnék az idő kerekeit visszacsavarni a’la Irán. Kapnak is támogatást onnan annak ellenére hogy ugye különböző vallási alfajokhoz tartoznak.

    A jelenlegi Szaudi rendszer megdöntésére folyamatos az igény de erővel elfojtják és kordában tartják míg az emberek nagy részét a mindennapi élet érdekli.

    A dologban még az a furcsa hogy ennyire szellőztetik a dolgot. Mint ha csak reklámozná az IDF hogy „figyeljetek, mert megyünk”

    Az én véleményem az hogy Szaudi légtere nem lesz igénybe véve. Ez csak terelés porhintés. Még azt is el tudom képzelni hogy a melót nem az IDF hanem egy vagy két CVBG csoport hajtja végre míg az IDF csak terelget, csalizik. De az is benne van a pakliban hogy teljesen más módon próbálják majd szétkapni az iráni kócerájt csak megy a vetítés hogy ott várják a támadást ahol nem is fog jönni.

  16. „Eleddig 3reportot olvastam a 212ről a legutobbi DélAfrikas ahol ugye a 212 gyengitett export verziója szerepelt ott támadólag fellépve kilött egy US hordozot három másik hajót aztán hazament. Ezt egy darab tette. Izraelnek van vagy 6. Támadólag fellépve ami hátrány Izrael viszont itt védekezik. És ugye a gyengített export verzió, Izrael sanszosan nem evvel rendelkezik.”

    Na, azért ez nem a „hamm, cipó, bekaplak!” alapon működik! Ami a dél afrikai tengó vs. amerikai hordozó ügyet illeti, ugyanezt megtette egy kínai D/E tengó is, amely körbe csörtette a Kitty Hawk hordozót, meg a kíséretét, majd távozott. A kínai tengókról azt tudni kell, hogy még Manhattanban is hallatszik, ha közelednek, annyira hangosak. Szerinted mennyi az esélye, hogy éles, első fokú harckészültségben a hordozót akár csak meg tudja közelíteni, legyen az kínai vagy dél afrikai tengó?
    A konkrét esetben, ha jönnek az oroszok, akkor a cirkálók és a rombolók alá bevágnak még néhány SSN Akulát is, amelyek vadul használják az aktív szonárt, pingelnek ezerrel, hiszen a radaron jól látható felszíni hadihajóik miatt úgysem érdemes bújkálni. Ja, és a cirkálók, rombolók helikopterei közben lelkesen szórják a radarbóják tucatjait. És ehhez még vedd hozzá, hogy a Földközi tenger nem az Atlanti vagy a Csendes Óceán, tehát az izraeli U212-esek sem tudnak benne nagyon elbújni, és lesből támadni, az alacsonyabb vízmélység miatt…

  17. „Na, azért ez nem a “hamm, cipó, bekaplak!” alapon működik! Ami a dél afrikai tengó vs. amerikai hordozó ügyet illeti, ugyanezt megtette egy kínai D/E tengó is, amely körbe csörtette a Kitty Hawk hordozót, meg a kíséretét, majd távozott. ”

    A két eset teljesen más ! A SAR tengónál kimondottan az volt a gyakorlat célja hogy be tud törni a tengó a védvonalon belülre illetve hogy le tudják e időben vadászni.

    A Kína tengónál meg ( ami ha jól emlékszem a nuki HAN class volt ) napokkal elötte odament a kikötő megközelítési útvonalára és csak várt csendben . Az első hatalmas szakmai elismerésben részesült míg a második nem nagy szám. Azóta is próbálgatják ismételni a dolgot de a Japánok rendszeresen elkergetik az „azonosítatlan” tengeralattjárót.

    „A konkrét esetben, ha jönnek az oroszok, akkor a cirkálók és a rombolók alá bevágnak még néhány SSN Akulát is, amelyek vadul használják az aktív szonárt, pingelnek ezerrel, ”

    Tisztelettel de szerintem fogalmad sincs a tengeralattjáró hadviselésről. Ha egy tengó pingelve közelíti meg az ellenséges vizeket az kábé olyan mint amikor a katona éjszaka a fegyverlámpáját bekapcsolva keresi az ellent . Mondhatni „ide lőjetek”.

    „És ehhez még vedd hozzá, hogy a Földközi tenger nem az Atlanti vagy a Csendes Óceán, tehát az izraeli U212-esek sem tudnak benne nagyon elbújni, és lesből támadni, az alacsonyabb vízmélység miatt… ”

    És pont e miatt zajosabb viszhangosabb így mind az aktív mind a pesszív rendszerek csak korlátokkal sokkal kissebb hatótávval és megbízhatósággal működnek. Ideális hely a D/E tengóknak.

  18. Fade

    „….Ellenben lehet egy nagyot vicsorogni aztán benyujtani s számlát. pl megint álljon le a Grúz kommunikáció… vagy/és Kéne a Heron licensze ingyen, vagy….”

    és azt mivel éred el h leálljon a grúz kommunikáció vagy az ingyen heron licence???

    és ha izrael azt mondja h nem kaptok ti tőlem semmit „kárpótlásként” mert az ellenségemnek segítettetek????

    már leírtam h oroszország nem teheti meg a mai helyzetében egy ilyen volumenű dolog lenyelését!!!!

  19. jön n db tu-160

    Összesen van ebből kb. 16-20 db. Vadászkísérete nulla lenne. Biztos kockára tennék őket… A Kh-555 meg tudtommal kétesélyes, mert nenm tudni, hogy egyáltalán menny ivan belőle. Valamennyire meg közel kellene menni, mert nem tudom, hogy bevállalnák -e azt, hogy az igen sűrű Földközi-tengeren tucatnyi cruise missile csak úgy császkálgasson és esetegesen galibát csináljon.

    Az IAF gépeinek meg néhány tucat ilyen bejövő cél nem igazán kihívás. Nagyon rövid a határszakasz, amit őrizni kell és nagy része tenger felé van, ha nem akarják az orszok, hogy más országok területein keresztül lépjen be a cumó Izrael légterébe. Namármost az F-15C gépek radarja a billiárdaszta simaságú iraki sivatag felett 1991-ben 120km-ről észleltek MiG-23 gépeket. Akkor van tippetek, hogy a tenger felett repülő batárnagy Kh-55(5) cuccokat mennyiről látná egy BARCAP-elő F-16 vagy F-15? Elég messziről.

  20. Oroszokkal nem akarhatnak újat húzni.

    Oroszok majd nem biztos hogy megadnák az ellen csapás módját.

    De az az Iráni hadsereg öröm napja lenne.
    Mível onnantól pipa oroszokkat nem érdekelné a fegyver export korlátok.
    Irán közvetlen azt vehetne ami akar az orosz hadipartól.

    Rövid időn belül megjelennének ott a Mig-35 és a különböző Szuhojok attól függően melyik orosz gyártó soron van szabad kapacitás.

  21. Rövid időn belül hogyan jelenik meg az, ami nincs? Mert a MiG-35 picit még messze van a gyártástól és a pilóták kiképzése legalább még 1 vagy 1,5 év, ha már most lenne egyáltalán gép…

    Képtelen vagyok felfogni az ilyen posztokat. A legtöbben úgy kezelnek egy fegyerbeszerzést, mint egy autó megvételéd. Megveszed, sluszkulcs elfordít és már megy is. Meg ahogy a móricka elképzeli.

    Ezen felül a MiG-35 alig lenne több, mint egy erősen rácfellvart F-16C. AESA még mindig nincs, hogy új légiharc rakéta sem, csak a húsz éves (lassan 25 éves alapokkal bíró) R-77. Orosz szemmel nagy ugrás, de ez csak azt jelenti, hogy végre lehet valami olyasmilyük, ami jobb helyeken 10-15 éve már van.

  22. Mikor már kellő számban lesznek a Szu-34 gépeik a maguk is izmos ECM konténereikkel meg terep követő rendszerűkkel.

    Az ECM szép feltételezés, de egy EW cucc eredményessége az éles alkalmazásban mérhető le. Azt tudjuk, hogy a nyugati cuccok mit tudtak. Az orosz rendszerekről nem sokat.

    A Szu-24 gépek gyártási üteme az évi 8-9 gépet, ha karcolgatta eddig átlagban. Ezzel a tempóval soha nem lesz belőle elég. Mire rendszerbe áll a tervezett 120 gép, az első tizenx éves lesz.

  23. Ja, és a potenciál meg nem nő, legfeljebb szintem marad, mert a Szu-24 gépek nagy része kukázva lesz egy idő után.

    A Szu-34 meg bizonyos szempontból visszalépés, mert a kabinból pocsék a kilátás. Én személy szerint egy kétüléses Szu-30MK-t kb. ugyanazzal az avionikával, mint a Szu-34 – ha van ilyen – optimálisabbnak tartok a legtöbb felhasználó számára. Elvileg több is lesz a Szu-35 gépből, mint a 34-esből.

  24. molni

    elsiklottál egy zárójeles mondatrész felett h „(tulajdonképen bármilyen eszköz ami alkalmas robotrepülők indítására)”

    és szerintem nem neked kell mondanom h egy ilyen válaszcsapásra nem csak csapásmérő gépeket vinnének hanem awacs elektronikai zavaró tanker és vadász
    szval nem csak annyi lenne h megy 10 bombázó egymaga és kész

    „Az ECM szép feltételezés, de egy EW cucc eredményessége az éles alkalmazásban mérhető le. Azt tudjuk, hogy a nyugati cuccok mit tudtak. Az orosz rendszerekről nem sokat.”
    de attól h nem tudunk róla semmit még lehet jó!!!

    „ha nem akarják az orszok, hogy más országok területein keresztül lépjen be a cumó Izrael légterébe.”
    mondj 1 államot a környéken akinek bármi kifogása lenne a dolog ellen csak 1-et (egyiptom??? hidd el nem akkora puszipajtások izraellel h megsértődnének azon ha pár cirkálórakéta megsértené a légterüket azzal az okkal h szétlőjön pár izraeli katonai célpontot)

    „Rövid időn belül megjelennének ott a Mig-35 és a különböző Szuhojok attól függően melyik orosz gyártó soron van szabad kapacitás.”

    monyok itt nem arra gondolt sztem h már holnap hanem 2-3 év az elég rövid idő és modern gépből pedig van amit azonnal lehetne gyártani mig-29k/kub pl az igaz h a nyugati elektronikát oroszra kéne cserélni de ettől még nagyon potens gépek lennének és arról se feletkezzünk meg h iránnak van pénze sokat venni!!!!

  25. Moli bocs hogy nem írtam konkrét idődimenziót.

    De szerintem itt ha az ember azt írja hogy rövid idő akkor mindenki pár évre gondol.

    Ne azt nézd hogy jobb Mig-29 vagy Mig-35 csak F-16C egyenlő.

    Most Iránnak milyen gépe is?
    F-14 és F-4,F-5 ezek tényleg múzeumi darabok.

    Hozzájuk képest a Mig-29 és Szu-27 család tagjai nagy előre lépés.

    Irán abba a helyzetben van hogy pénze van de nincs mire elköltenie.

    Másik a légvédelem másik frontján is szabad út lenne S-300 nem szarkodnának.

    Hanem ahogy a gyártó sor engedi úgy mennének az S-300 ütegek.
    Ha Izrael tovább szívózik akkor orosz flota kísérettel.

    Oroszok nem szovjetek lassan kiheverik a össze omlást.
    De Izraelnek bármikor méltó választ tudnak adni.

    Főleg most hogy fehér-háziak is csóvajak a fejüket.
    Ha olyan arrogánsak hogy azt hiszik hogy oroszokba bűntelenül bele rúghatnak majd kapnak egy büdös pofont.
    Jenki meg csendben lesznek valós értelembe mert akkor a kerge marhák újra hallgatnak a nagy testvérre.

  26. Most Putyin a nagy fejes Oroszoknál.

    Aki kifejtette utálta a 80-as évek Szovjet határozatlanságát.

    Ez esetben egy több szintű ellen csapás az oroszoktól a várható.

    Ha Izrael ki provokálja.

    Tengeren a tangók elintézik a hadi tengerészetet. Nagy orosz felszíni hajók meg bekavarnak az légvédelembe.

    Közben mehet T-160 és hasonló gépek elterelni.
    Szu-24 elektronikai zavarok is bevethetnek.

    Szu-34 két 5-ös kötelék vagy 5×2 kötelékeben több irányból föld közelben betörnek is amit gyorsan elérnek azt megsorozzák.
    Reptér stb.

    Jól időzítve ez zavart okozhat Izraeli védelmi rendszerekben (moli kedvérét) 20 percre kb.

    Minimalizálva az Orosz veszteségeket.
    De demonstrálva hogy mire is képesek ha nagyon akarják

  27. „Tisztelettel de szerintem fogalmad sincs a tengeralattjáró hadviselésről. Ha egy tengó pingelve közelíti meg az ellenséges vizeket az kábé olyan mint amikor a katona éjszaka a fegyverlámpáját bekapcsolva keresi az ellent . Mondhatni “ide lőjetek”.”

    Sorrend: olvas, értelmez, és csak utána válaszol! Ugyanis ezt írtam:

    „…a cirkálók és a rombolók alá bevágnak még néhány SSN Akulát is, amelyek vadul használják az aktív szonárt, pingelnek ezerrel, hiszen a radaron jól látható felszíni hadihajóik miatt úgysem érdemes bújkálni.”

    Vágod? Tök más az a fajta tengó hadviselés, amikor egy magányos SSN próbál rátapadni egy boomer-re, és közben vigyáznia kell, hogy ne fedje fel a jelenlétét. És szintén tök más az, ha hozzá vannak csapva egy felszíni hajórajhoz, ASW feladatkörrel. Mi a sz@rnak lopakodjon, amikor a Kirov, Slava, Udaloy, Sovremenny, stb. hadihajó több száz kilométerről látszik a radarokon? Amúgy az _összes_ amerikai CVBG alá tartozik legalább 2 Los Angeles osztályú SSN tengó, szintén ASW beosztásban. Szerinted azok olyankor mennyire lopakodnak, amikor amúgyis ott dübörögnek a fejük felett a CVN atomreaktorai?

  28. Nem tudom ezeket honnét vettétek, de meggyőződésem tévúton jártok. Nincs mögötte ok és okozat.
    Mi Oroszország érdeke: Az USA gyengüljön, Izrael gyengüljön, és Irán ne legyen soha elég erős.
    Mind ez miért? Az orosz ipari hatalmasságok érdeke szolgálja ezt! És mind ezt úgy csinálja hogy Ő legyen a jófiú.
    Az orosz hadiipar gyenge mint a harmat! Egy két sztárcikkük van,(azt is olyan lassan szállítják hogy mire oda ér elavult lesz) és abból élnek hogy valaki csak tőlük vehet! A két kezemen meg tudom számolni mit vennék tőlük, de lehet hogy 1 is elég lenne!

  29. és szerintem nem neked kell mondanom h egy ilyen válaszcsapásra nem csak csapásmérő gépeket vinnének hanem awacs elektronikai zavaró tanker és vadász szval nem csak annyi lenne h megy 10 bombázó egymaga és kész

    Na, mert ezekből csak úgy dúskál az orosz légierő és mind up-to date mint az IAF? Hát finoman szólva nem. Mennyiségre sem maradt túl sok – talán a Tu-22M, Tu–95/142 gépek egyes verziói ilyenek és egy maroknyi Szu-24. Egyikhez sem nyúltak tudtommal vagy kb. 20-25 éve. Azt láttuk, hogy a modernebb Tor ellen is mit nyújott az IAF. Gyakorlatilag nullázták őket Szíriában.

    de attól h nem tudunk róla semmit még lehet jó!!!

    Persze, ezt nem is tagadja senki. Ennek ellenére a papíron világbajnok R-73-ból 3 db kellett Afrikában egy MiG-29UB leszedéséhez. Persze kicsi minta és az ottani karbantartási viszonyok érdekesek lehetnek, de de azért 3 db…?

    mondj 1 államot a környéken akinek bármi kifogása lenne a dolog ellen csak 1-et (egyiptom??? hidd el nem akkora puszipajtások izraellel h megsértődnének azon ha pár cirkálórakéta megsértené a légterüket azzal az okkal h szétlőjön pár izraeli katonai célpontot)

    Ez nem puszipajtás kérdése. Senki nem vesz jó néven, ha felette repül olyan cucc, ami már nem ember által vezérelt önmüődő fegyver.

    monyok itt nem arra gondolt sztem h már holnap hanem 2-3 év az elég rövid idő és modern gépből pedig van amit azonnal lehetne gyártani mig-29k/kub pl az igaz h a nyugati elektronikát oroszra kéne cserélni de ettől még nagyon potens gépek lennének és arról se feletkezzünk meg h iránnak van pénze sokat venni!!!!

    A legtöbb orosz gépre ezt mondták, hogy xy idő allat gyártható lenne. Azt nézd meg, hogy mi van. Kb. két tucat Szu-34 3-4 év alatt és az Algéirának szánt öszvére SzMT gépek. Az elmúlt húsz évben komoly vadászgépgyártás csak a Szuhoj verziókból volt, de azo komoly %-a is licensz volt, nem 100%-ban orosz földön készült. A régi idők vadászgépgyártó kapacitása szó szerint elpárolgott 10-15 év alatt és ezt nem két perc újra visszaszerezni. Szóval ez az ‘azonnal’ gyártás egy szép nagy mese habbal semmi más. A Szu-34 gyártását 4 év alatt nem sikerült felfuttatni. Vagy szándék, vagy pénz vagy egyszerűen szürkeállomány nimcs hozzá.

    A MiG gyártása meg gyakrlatilag manufaktúra szinten megy. Volt pár kép betéve 1-2 éve az sg.hu HT topikjában. Annyire nincsen gép. Gyakorlatilag nincs hagyományosan vett gyártósor. Úgy készülnek, mint az egyedi kézzel gyártott sportautók. A MiG lényegében egy konzorcium részeként részben – ennek mikéntje előttem homályos – el is vesztette függetlenségét. Nem is meglepő. 20 év alatt 100 gépet sem adtak el talán összesen.

  30. Irán abba a helyzetben van hogy pénze van de nincs mire elköltenie.

    Veszem észre. Finomítot kőaljterméket importálnak, mert finomítókat nem nagyon építenek. Most modjam, hogy ezek is pont akkora barmok, mint Chavez vagy Szaddam? Húsz év alatt az összes sejkség, akik hagyták magukat „kizsákmányolni”, olyan szinten fényűzően élnek, hogy arról a nyugat-európai is álmodik. Hova tűnt akkor az a töménytelen olajpénz 20 év alatt Irában? A jelek szerint ott olyan korrupció és bénázás zajlik egyeszerre, hogy az talán még mi is megirigyelhetnénk.

    Oroszok nem szovjetek lassan kiheverik a össze omlást.

    Ezt hallom tíz éve. De, hogy ezt mivel lehet alátámasztani, azt senki nem modta még meg. Azért, mert összeraktan n+1 MiG és Szuhoj porotót? A Benelux államok haditechnikai potenciálja többet lépett előre húsz év alatt, mint az orosz összesen. Csak egy MLU program és némi flottamodernizáció kellett hozzá. Az orosz légierő 80-90%-a = 1989-90 magassága, csak még kisebb is.

    A Bulava kapcsán látjuk ezt az összeszedettséget, ahogy az öszvér és viszaküldött algériai SzMT gépeknél. Finoman szólva nem változtak arrafele egyes dolgok.

    De Izraelnek bármikor méltó választ tudnak adni.

    Hát max. ha flottát a flottával összengednéd és nem lenne légierő, ami megvédeé az orosz flottát az IAF-től. Csak éppen az orszok vadászlégierő egy vicc az IAF-fel összevetve. Ez a forgatókönyv amúgy is elég elvetemült.

  31. @Killer Clown

    A tengók mindik lopakodnak, amikor csak lehet. Szerintem nagyon téves amit írsz. Attól, mert a felszíni hajók az légtérellenőrző gépeknek bemérhető ez miben determinálja a tengó hadviselést? Semennyire.

    Ha egy tengó folyamatosan zajong, azt pillanatok alatt kinyírják. A halikopter és ASW repcsik sebességével és reakcióidejével szemben szinte tehetetlenek. Fosnak is ezektől rendesen. Arról nem is beszélve, hogy az ellenfél lopakodó tengója úgy nyírná ki őket, mint a bekötött szemmel rohanó ember egy kivilágítatlan karba rohanás.

  32. molni

    azt h oroszország kezd igen nagy léptekkel talpraállni csak te vonod kétségbe és itt ne a bloggerekre gondolj mindenhol ezt írják minden netes vagy írott szaksajtóban!!!

    „A Szu-34 gyártását 4 év alatt nem sikerült felfuttatni. Vagy szándék, vagy pénz vagy egyszerűen szürkeállomány nimcs hozzá.”

    le is írtad a választ nincs szándék és pénz…
    (pontosabban van mind kettő csak az oroszoknál mások a prioritások ezért nem ezt a programot erőltetik)

    A SZÜRKEÁLLOMÁNNYAL KAPCSOLATBAN MEG HÁT EZT REMÉLEM TE SEM GONDOLTAD KOMOLYAN!!

    a gyártósorrÓL csak annyit ha holnap bejelentené irán h megegyezett 100db mig-29k/kub beszerzéséről oroszországgal(NYILVÁNVALÓ HÜLYESÉG) hidd el nekem h nagyon gyorsan képes lenne a mig beindítani a nagy ütemű soroszatgyártást és mire kiképeznék a pilótákat megérkeznének a gépek is
    mellesleg azért nem készülnek a mig-ek „futószalagon” mert kevés a megrendelés és ha ezt gyorsan legyártanák akkor be kellene zárni az egész gyártósort nem pedig azért mert nincs rá kapacitás

  33. A szuxx a legjobb példa az orosz ipar szerencsétlenségére. Megkérdezem bár a lokátora hatótávolsága nagy, mivel fegyverezed fel. Mije van látóhatáron túlra. Akkor aztán nagy a csend, meg az ígérgetés. Pedig lehet hogy Irántól kaptak 1-1 darab mintát hogy is kéne ezt csinálni, de még csak sehol sincsenek!!!!! Tehát adva van egy jó gép, normális fegyverzet nélkül, 30 mérföldre sem tudja megközelíteni az ellenfelet és már le is lőtték.

  34. mindenki beszél az r-77-ről legtöbbször azt h szar

    azt viszont elfelejtik h soha senki nem próbálta még élesben !!!!

    valaki sorolja már fel a szolgálatban lévő aktív lokátoros légiharc rakétákat

    aim-120, r-77, pl-12, mica em,r-darter na kb ennyi ezek a fontosabb típusok a japán rakétát azért nem írtam mert az csak ők használhatják(japán nem exportálhat fegyvereket)

    a felsoroltak közül mondjon már valaki 1-et ami megközelíti az amraam-ot
    nincs ilyen viszont ha kivesszük a körből akkor azt látjuk h a többi rakéta képességei megegyezőek szóval nem értem h mi ez a nagy r-77 hű de szar fegyver dolog vagy ha szar akkor minden bvr rakéta szar az amraam-on kívül!!!!!!!

    ez olyan mintha azt mondanánk h minden vadászgép szar és használhatatlan mert van a raptor!!!

    de olyat még senkitől nem hallottam h a super hornet,f-16 blok50,f-15i vagy eurofighter és még sorolhatnám a típusokat szar lenne

    pedig amilyen alapon sokan le szarozzák az r-77-et ugyan olyan alapon mondhatnák a felsorolt gépekre h ócskavasak!!!

    de mondjátok ha tévedek

  35. „Vágod? Tök más az a fajta tengó hadviselés, amikor egy magányos SSN próbál rátapadni egy boomer-re, és közben vigyáznia kell, hogy ne fedje fel a jelenlétét. És szintén tök más az, ha hozzá vannak csapva egy felszíni hajórajhoz, ASW feladatkörrel. Mi a sz@rnak lopakodjon, amikor a Kirov, Slava, Udaloy, Sovremenny, stb. hadihajó több száz kilométerről látszik a radarokon? Amúgy az _összes_ amerikai CVBG alá tartozik legalább 2 Los Angeles osztályú SSN tengó, szintén ASW beosztásban. Szerinted azok olyankor mennyire lopakodnak, amikor amúgyis ott dübörögnek a fejük felett a CVN atomreaktorai? ”

    Tehát adva van egy kombinált felszíni vízalatti ellenséges flottakötelék. A felszíni egységeken prögnek a radarok míg a tengók pingelnek ezerrel. Az az több száz Km-ről pontosan behatárólhatóak. Irányuk sebességük. Van időm felállítani mondjuk a 4 tengóből álló flottámat „farkasfog ” alakzatban. Ilyen keskeny határszakasznál a fogak nem lesznek messzeb egymástól 15 KM nél az az legrosszabb esetben a gaz ellen ha hagynám hogy mellém érjen akkor 7,5 km re lenne egy tengótol.

    Következő lépés hogy a tengerfenéken annak erre alkalmas részén hangárnyékban meglapulnak a tengók. Az orr a szonárfejjel azért ki kandikál. Innen csak várni kell. Amikor 20 km en belül értek de legyen inkább csak 10 km akkor 6-7 perc alatt mind a 16-22 torpedó útjára indul mondjuk két hajóról. Hogy az önvédelmet megtartsák legyen 2×15 torpedó. Ezek sebessége akkora hogy elmenekülni már nem tud a flotta még akkor sem ha megfordul és megtolja a gázkart. Ez a 30 torpedó pedig eszméletlen mészárlást fog végezni. Az után hogy a hajók nagy része elsüllyedt vagy megsérült és a harcrend felbomlott jöhet a légierő befejezni a melót. Az Akulák ha túl is élték akkor is menekülnek el onnan mert egy fel állt D/E vonal ellen nincs esélyük.

    Minimum 50 de akár 80 % veszteség lenne az eredménye rövid időn belül ha az oroszok úgy állnának fel ahogy mondtad.

  36. Kuruc71

    mennyire távol lenne a partoktól ez a farkasfog alakzat??

    az orosz hajók keze messzire elér ami a csapásmérő képességet illeti ha a szláva osztályt veszem alapul akkor 550km (SS-N-12 Bazalt)ami azt jelenti h a flottának csak körülbelül (nem cm-re kiszámolt távolság)a törökországi Kas város vonaláig kellene a földközi-tenger keleti medencéjébe behatolnia nem tovább ahhoz h haifa kikötőjében állomásozó hadihajókat megszórják rakétákkal

  37. „Van időm felállítani mondjuk a 4 tengóből álló flottámat “farkasfog ” alakzatban. Ilyen keskeny határszakasznál a fogak nem lesznek messzeb egymástól 15 KM nél…

    Az a jóóóó, ha közel vannak egymáshoz…

    „Az orr a szonárfejjel azért kikandikál”

    Ha az orrrát kidugja, akkor annyi, mivel látni fogja az aktív szonár. Nem hinném, hogy összekeverik egy gömbölyded, fémből készült, de azért természetes tengerfenéki sziklával… :-))
    Tehát: van négy, egymáshoz közel sunnyogó tengeralattjáród, amelyeket hamar kiszúrnak, mert kidugták az orrukat, és az Akulák jólképzett szonárosai, akik X éve kergetőznek az amerikai SSN/SSBN-ekkel, azonnal vágják, hogy az a 4 fémből készült izé, az vajon micsoda. Namost: minden Akulán van 4-4 db. nukleáris harci fejű torpedó. Ha te jóóó közelre rakod a saját tengóidat, csak nekik spórolsz, mert így már egy atomtorpedó is elég a móka-bóka lezárásához…

    „Az Akulák ha túl is élték akkor is menekülnek el onnan…”

    Ezzel viszont nehéz vitatkozni, igazad van, ők már csak ilyen menekülős típusok. Tény, hogy Oroszországban felvételi követelmény az atomtengeralattjáró flottához, hogy a sikeres jelölt még a saját árnyékától is megijedjen. Aztán, ha felvették őket, ott rettegnek a seggük alatt 16-20 atomrakétával, 500 méter mélyen egy szűk acélcsőbe zárva, gyakran 3-4 hónapon át… :-))

  38. killer: ha pingelt mint állat akkor elsülyedt akula. az nem lő ki semmit.

    A menekulés nem félelem kérdése hanem logikus gondolkodásé. Adott szituban más is menekülne.

    Amúgy pedig nem mennek oda. max vicsorogni, atomfegyvert meg végképp nem vetnek be. Nem mert megteszik repülhet a jeriko az orosz flottára hanem mert egy miliméterre vannak az atomháborutól. Azt pedig Putyin nem kockáztatja akkor se ha Izrael 3hónapig bombázza iránt és véletlenül a ruszkik szállása is le lett bombázva 2*.

  39. A SZÜRKEÁLLOMÁNNYAL KAPCSOLATBAN MEG HÁT EZT REMÉLEM TE SEM GONDOLTAD KOMOLYAN!!

    Attól, hogy a caps lock lenyomva van, attól az „érvlés” nem lesz jobb…
    A Bulava példája mit mutat neked? 25-35 éve egyre-másre fejlesztették a működő ICBM és SLBM rendszereket. A Bulava szerinted egy működő valami?

    25 éve nem terveztek a PAK-FA-t leszámítva – ami, mint kiderült mégsem egy annyira radikálisan új gép, mint az F-22 – semmi új gépet. Csak az n+1-dik újracifrázását látod annak, amit a nagy elődök már 30 éve megcsináltad. Ezek az emberek már vagy nyugdíjasok vagy nem is élnek. Az orosz kutatás / fejlesztés és gyártás gyakorlatilag 10-20 évig padlón volt ágazattól függően. Ezt látod a Bulavánál is. Enyén szólva elszoktak attól, hogy egy komoly vadászgépből már év alatt százas nagyságrenben gyártsanak.

    Ezek után megkérdezem, hogy mitől is lenne meg a szürkeállomány ahhoz, amit 25 éve (!) nem csináltak?

    a gyártósorrÓL csak annyit ha holnap bejelentené irán h megegyezett 100db mig-29k/kub beszerzéséről oroszországgal(NYILVÁNVALÓ HÜLYESÉG) hidd el nekem h nagyon gyorsan képes lenne a mig beindítani a nagy ütemű soroszatgyártást és mire kiképeznék a pilótákat megérkeznének a gépek is

    Bocs, de az ilyen „hidd el nekem” szövegek nen érvek. Az élet azt mutatja, hogy ez csak hit és álom. Ettől még nem lesz igaz…

  40. mindenki beszél az r-77-ről legtöbbször azt h szar

    Kína vett első körben 300-at. Majdnem mindet ellövöldözték. Aztán még ők is úgy döntöttek, hogy inkább sajátot fejlesztenek. Ezek szerint ennyire ítélték megbízhatónak. Ők, akik még komolyabb SARH rakétát sem fejlesztettek inkább belevágtak egy saját ARH fejlesztésbe. Szerintem ez elég beszédes. Perszre az R-77 nagy lépés annak, akik 30 évig az R-3Sz és egyéb lelőtt jenki gépek 30 éves reakáiból indultak ki.

    azt viszont elfelejtik h soha senki nem próbálta még élesben !!!!

    És pontosan ez baj. (Minek ennyi felkiáltójel?) A legtöbb orosz rendszer papíron szép, de valahogy a valóságban nem hozták soha azt, amit elvártak tőlük. Ezalól nagyon kevés kivétel van.

    a felsoroltak közül mondjon már valaki 1-et ami megközelíti az amraam-ot

    A Mica EM pl. végfázisos manőverezésben felülmúlja az AMRAAM-ot, mert a végfázisban begyújtja újra a hajtóművet és TVC-vel megy rá a célra. Ha az AMRAAM a NEZ széléről van indítva, akkor a végén lehet annyira lassú, hogy egy 4. gen gép képes kimanőverezni. A Mica EM esetén – ha nincs műszaki hiba – erre lényegében nincs esély.

    nincs ilyen viszont ha kivesszük a körből akkor azt látjuk h a többi rakéta képességei megegyezőek szóval nem értem h mi ez a nagy r-77 hű de szar fegyver dolog vagy ha szar akkor minden bvr rakéta szar az amraam-on kívül!!!!!!!

    Mióta olvasod a HTKA oldalt? Párszor már leírtam, hogy mi a helyzet az R-77-tel. Akkor egy link elsőre.

    http://trishulgroup.blogspot.com/2009/07/r-77-bvraam-handlingstorage-procedures.html

    Olvasgasd el az élettartamot. Töredéke a 10 évvel ezelőtti AMRAAM-énak. Akkor volt olyan AMRAAM verzió, ami 800 órát (!) tölött el gépen meghibásodás nélkül. Aztán nézd meg az R-77-et. Ahhez add hozzá azt a hírt – a linke most nincs meg, keresd meg – hogy a tárolságból elővett rakéták kb. fele azokon a teszteken sem ment át, hogy egyáltalán gépre lehessen tenni őket. Ezek után nagy kíváncsi lettem volna, hogy mennyi működik a maradék 50%-ból. (Érdekes, hogy ugyanezen hír, az izraeli Popeye-t is pont ilyen katasztrofális számokkal jellemezte.)

    Viszonyítűs képpen, az ’80-sa évek közepi AIM-9M és AIM-7M 150-200 órát kibírt gépen. Az R-27 és R-73 rakéták 20 órás élettartammal bírtak. Utána kuka vagy nagyjavítás. Ehhez jön még az, hogy hosszabb idő után előszedtek R-27R rakéták éleslövészetre. Kb. 50%-a a rakétáknak nem működött, nem indult be a leválás után a hajtómű. Ezt mástól halottam. Még, ha el is osztod kettőval a számokat, akkor is burtálisan rossz az összkép.

    A német újragyesíés után a Luftwaffer értékelte a megszerzett MiG-29 gépeket. Az R-73 + MiG-29 kombót manőverező légiharcban istenkirálycsászárra minősítették – F-4F gépeikkal szemben naná – de BVR harcban az R-27R + MiG-29 gépeket valahova a vietnámi F-4 gépek és az ő F-4F + AIM-7F gépeik közé tették. Namármost akkor ezek után kb. 10-11 évvel jövő R-77 nem tudom, hogy mitől lenne annyire szuper. Csodák nincsenek és pont akkor született meg a fagyver, mikor a SZU már kilehelni készült lelkét.

    ez olyan mintha azt mondanánk h minden vadászgép szar és használhatatlan mert van a raptor!!!

    Ez azoknak, akiknak az F-22 potenciális ellenfél és nincs túlerőben, ez igaz. A világon alig van olyan ország, aki a siker legkisebb reményével veheti fel a harcot elle. Ezek mind NATO tagok, vagy USA haverjai. Ettől azok a gépek nem szarok, csak a jenkik ellen nem érnek sokat, mert ha túl kemény falat lenne a 4++ vadászflottának valami, akkor jön az F-22 és rendet rak.

    Viszont nem jelenti azt, hogy a kínai Szu-30MKK gép rossz lenne egy tajvani F-5 ellen. Az F-22 ellen viszont nem túl effektív eszköz.

    de olyat még senkitől nem hallottam h a super hornet,f-16 blok50,f-15i vagy eurofighter és még sorolhatnám a típusokat szar lenne

    Nem, nem szarok. A maguk kategóriáján belül. A tesztek szerint ezek is esélytelenek az F-22 ellen, ha nincsenek eszement létszámfölényben és az F-22 pilótája egyáltalán harcba száll. Jelenleg, ha az F-22 nem akar, akkor nem kell harcolnia. Egyszerűen egyetlen gép sem képes követeni. M1.6-tal száguldozik a hadműveleti zónában utánégető nélkül. Ezt kb. 20-30 percig simán tartani is tudja. Ha ez sem lenne elég, akkor M2.0-ra pikk-pakk felgyorsul. A legkisebb manőverezéssel is teljesen hazavágja a rá indított fegyvereket, ha egyáltalán valaki eljutna idáig. Az AIM-120D-nek ugyanis még a sima 4++ vadászokon is olyan nagy az indíási zójána, hogy nem igan van semmi a közelében.

    de mondjátok ha tévedek

    Felsoroltam pár érvet. :)

  41. Ha az orrrát kidugja, akkor annyi, mivel látni fogja az aktív szonár. Nem hinném, hogy összekeverik egy gömbölyded, fémből készült, de azért természetes tengerfenéki sziklával… :-))

    Ismered a szonar működési elvét? Ha van egy tengó méretű szikla a víz alatt és egy tengó, akkor a visszhang eléggé azonos lesz sekély víz esetén, ha le tud merülni oda egy tengó.

    Azt meg erősen kétlem, hogy valaki egy sokezer tonnán tengót leültet a tengerfenékre. Az ritkán annyira simma és a hajótest nem erre van kitalálva. Lehet, hogy a II.Vh alatt a kisebb tengókkal ez ment, de egy LA osztály az nem erre lett kitalálva és az orosz nuki tengók sem.

    Az külön vicces, hogy szerinted ez a nehezítés szerinted simán lenyeli a szonar, mikor ehhez képest olyan primitív dolgok is keményen zavarnak, mint az óceáni hőmérsékleti réteghatárok…

    Tehát: van négy, egymáshoz közel sunnyogó tengeralattjáród, amelyeket hamar kiszúrnak, mert kidugták az orrukat, és az Akulák jólképzett szonárosai, akik X éve kergetőznek az amerikai SSN/SSBN-ekkel, azonnal vágják, hogy az a 4 fémből készült izé, az vajon micsoda. Namost: minden Akulán van 4-4 db. nukleáris harci fejű torpedó. Ha te jóóó közelre rakod a saját tengóidat, csak nekik spórolsz, mert így már egy atomtorpedó is elég a móka-bóka lezárásához…

    A szonár csak azt mutatja meg, hogy valamiről visszaverődik a hang. Arról, hogy miről verődik vissza, annak anyagáról nem nyújt információt. Elvben akusztikailag egy adott mértű szobánál ki lehet mérni – azonos méret esetén – akusztikua tulajdonságokból, hogy esetleg mi lehet az fal anyaga. Tehát felépítesz két töküre szobát és bent elkezdesz zajforrással és mikrofonokkal játszani. Laborban. A viszaverődésekből a teremállandó kimérésvel tudsz fali csillapítást becsülni, amből lehet estleg megmondani, hogy miből készült a fal – ha tudod, hogy milyen vastag és nincs sem festve sem hangszigetelve. A tenger és az óceánok vizei viszont nem szobák és nem laborok…

    Nagyon kétbites gondolkodást látok itt sok helyen.

  42. molni
    ezt valahogy kihagytad pedig fontos része a mondandómnak

    „a felsoroltak közül mondjon már valaki 1-et ami megközelíti az amraam-ot
    nincs ilyen viszont ha kivesszük a körből akkor azt látjuk h a többi rakéta képességei megegyezőek szóval nem értem h mi ez a nagy r-77 hű de szar fegyver dolog vagy ha szar akkor minden bvr rakéta szar az amraam-on kívül!!!!!!!”

    mondtál egyet mica de a sok tényező közül ami jellemez egy bvr rakétát csak egyet említettél amiben jobb(a hatótávolság végi manőverező képesség)de azt nem tetted hozzá h emiatt olyan kicsi a mica hatótávja

    a caps lockot és a sok felkiáltó jelet pedig nem ordibálás jelleggel használtam csak lusta vagyok kiírni a fontosabb részekhez h ezek fontosak és ezzel hívom fel rájuk a figyelmet ahogyan ez sikerült is :)

  43. Molni

    Harchelyzetben amikor bent vagy az ellenség légi akció rádiuszában hát bizony mennek a radarok. Kell is mert hát ugye nem árt ha időben tudják honnan hány rakéta repülő tart feléjük. Már csak azért is mert az orosz lérak rendszerek sokkal kevesebb tűzcsatornával rendelkeznek.

    Atengó hadviselés mint minden hadviselés nem egyszerű nem egy olyan face to face dolog. Rendszer harcol rendszer ellen és itt jön be a hálózat alapú hadviselés ami nyugaton általános keleten meg csak „játéknak” van titulálva.

    A leírt szitu eleve egy elcseszett felállásból indúlt ki és ahoz képest próbáltam viszonylag egyszerűen lerajzolni a szitut. Olyat már bele se vettem mint aktív szonár hatótáv thermálrétegeken viszhangzónában felbontás stb.

    Röviden. Elég egy tengó jó helyen és egy egész flottát bénítani tud. A felszíni hajók kapitányai mind jobban tart egy torpedótol mint egy rakétától. Éppen ezért a frász jön rájuk ha tudják hogy egy tengó védelmi vonalon kell áttörniük. Jelenleg ez még nem megoldható . Esetleg a tengó kilőhető az után hogy szivarjait elengedte de az már csak sebtapasz a nyílttörésre.

  44. „A Bulava szerinted egy működő valami?”

    Csúsztatsz, és ezt te is tudod. Ugyanis a Delta-IV. SSBN tengók eredeti fegyverei az SS-N-23 SLBM rakéták voltak, és ezek lecserélésére 2005 és 2007 között kifejlesztették a Sineva rakétarendszert, amely minden teszten kiválóan teljesített, és a 11.500 kilométeres rekord repülés után is halálosan pontos céba érést produkált. Át is fegyverezték rá az összes Delta-IV tengót. Mivel a Sineva nem illik az általad felállított képletbe, ezért inkább ignorálod… Ami pedig a Bulavát illeti, nyilván nem felejtettek el fél évszázadnyi gyakorlat után rakétát építeni, amit az is bizonyít, hogy a Topol-M ICBM, amely a Bulava szárazföldi rokona a műszaki felépítését tekintve, teljesen hibátlan volt a tesztelés során, és reges rég rendszerben áll. Tehát valami apróság, kis nüansz hiányzik csak, és mérget vehetsz rá, hogy ezt ki fogják küszöbölni, és a Bulava hadrendbe fog állni a Borey SSBN tengókon…

    „Bocs, de az ilyen „hidd el nekem” szövegek nem érvek.”

    Ez igaz, de van egy mondás: aki nem tanul a történelemből, az arra ítéltetik, hogy újra átélje azt! Márpedig a történelem azt mutatja, hogy aki baszakodott az oroszokkal, az mind igen csúnyán megjárta, a tatároktól, Napoleon-on át, Hitlerig. Te azt mondod például, hogy az orosz hadiipar a padlón van, és fel sem tud tápászkodni. Köztudomású, hogy ami a szovjet iparban, gyártási kapacitásban számot tevő volt, az a Szovjetunió európai területein volt, és 1942 elejéig ezt mindet elvesztették, miközben a németek már Moszkva alatt álltak. Így amit tudtak, azt átmentették az Uralon túlra, a semmi közepébe. És 1 éven belül innen, a semmi közepéből jöttek ki a T-34 tankok és a Raták ezrei! Aki egy kicsit gondolkodik, annak ennyiből is lejön, hogy az oroszok mennyi idő alatt tudják felpörgetni a hadiiparukat, hogyha akarják, vagy ha muszály nekik valamiért…

  45. Harchelyzetben amikor bent vagy az ellenség légi akció rádiuszában hát bizony mennek a radarok.

    Az utóbbi 20 év két legnagyobb légi háborújában nem így volt. Sem az AF sem az ODS alatt. Legtöbbször csak végfázis során kapcsolták fel őket, mikor az AWACS közölte, hogy már kb. indítási táv szélén van. Néha még akkor sem. Az AF alatt emlékeim szerint az egyik holland (?) F-16 úgy szedte le az egyik MiG-et, hogy más gép adta az MCG-t. Tehát az indító gép fel sem kapcsolta a radart…

    Kell is mert hát ugye nem árt ha időben tudják honnan hány rakéta repülő tart feléjük.

    A légiharc rakétákat szerint a radarok csak nagyon közelről látják, ha egyáltalán látják. Egyetlen említést sam találtam arról, hogy radaron harc közben bárki látot volna a radaron közeledő rakétát. Amúgy meg mivel az orosz még ma is vastagon az SARH korszakban él, nem a radar lenne ilyenkor a fő veszélyhelyzeti műszer, hanem a besugárzásjelző.

    Minden más esetben meg ott volt az AWACS support.

  46. Csúsztatsz, és ezt te is tudod.

    Én? Miért?

    Ugyanis a Delta-IV. SSBN tengók eredeti fegyverei az SS-N-23 SLBM rakéták voltak, és ezek lecserélésére 2005 és 2007 között kifejlesztették a Sineva rakétarendszert, amely minden teszten kiválóan teljesített, és a 11.500 kilométeres rekord repülés után is halálosan pontos céba érést produkált. Át is fegyverezték rá az összes Delta-IV tengót.

    Ha ennyire jó, akkor meg minek erőlködnek a Bulavával? Mondtál egy sikeres fejlesztést. Remek. A PAK-FA első repülése az első bejelentéshez képest kb. 5-6 évett késett. A Bulava nem működik. A MiG iroda megpróbálta – már elnézést – jól átkúrni az algériaiak fejét. Persze lehet azt is mondani, hogy más követte el a gebaszt, de akkor ez meg azt mutatja, hogy az orosz minőségbiztostás a nagy nullával egyenértékű. Papíron új gépekbe évtizedes életkorú alkatrészt bele lehet tenni és újként porpagálni. Az igen…

    Mivel a Sineva nem illik az általad felállított képletbe, ezért inkább ignorálod…

    Vagy inkább te ignorálod azt, hogy felhozol egy sikeres nagy (?)Ö fejlesztési programot, a többiet meg szépen elfelejted. Még mindig nincs sorozatgyárott orosz AESA. A jenki Superbug gépeken meg lassan 10 éve rajta lesz, de minium 5-6. És nem egy gépen, meg laborban vagy protón. Napi szinten repülő gépeken tucat vagy százas nagyságrendben. Egészen apró difi…

    Ami pedig a Bulavát illeti, nyilván nem felejtettek el fél évszázadnyi gyakorlat után rakétát építeni, amit az is bizonyít, hogy a Topol-M ICBM, amely a Bulava szárazföldi rokona a műszaki felépítését tekintve, teljesen hibátlan volt a tesztelés során, és reges rég rendszerben áll.

    Pont erről beszélek. Mikor is lett kifejlesztve és megépítve? Nem ma. 20-25 éve ment. Ma nem. A jenkik is most döbbentek rá, hogy a nukleáris iparikat gyakorlatilag hagyták szétszaladni. Aztán lehet szívi a fogukat, mikor majd az elörgedő ICBM és SLBM-et cserélni kell.

    Ez igaz, de van egy mondás: aki nem tanul a történelemből, az arra ítéltetik, hogy újra átélje azt! Márpedig a történelem azt mutatja, hogy aki baszakodott az oroszokkal, az mind igen csúnyán megjárta, a tatároktól, Napoleon-on át, Hitlerig.

    És egy hogyan jön ahhoz, hogy nagyléptékű sikeres orosz program nem volt 20-25 éve? Sehogy. Mellesleg 1618-ban asszem a lengyelek elfoglalták Moszkvát, kifosztották és hazamentek. Ők az egyetlenek, akik végigcsinálták, ahogy akarták. :)

    Te azt mondod például, hogy az orosz hadiipar a padlón van, és fel sem tud tápászkodni. Köztudomású, hogy ami a szovjet iparban, gyártási kapacitásban számot tevő volt, az a Szovjetunió európai területein volt, és 1942 elejéig ezt mindet elvesztették, miközben a németek már Moszkva alatt álltak. Így amit tudtak, azt átmentették az Uralon túlra, a semmi közepébe. És 1 éven belül innen, a semmi közepéből jöttek ki a T-34 tankok és a Raták ezrei!

    Hát Ratát akkor már nemigen gyártottak és ismét csak remek, hogy olyan harceszközök gyártását hozod fel, aminél ma egy átlag nyugat európai traktor is összetettebb és bonyolultabb. A vadászrepülőgép gyártás kicsit más. Mellesleg akkor azt telepítették át, ami már megvolt. Most azt kellene felépíteni, amit 10-20 év alatt szétszéledt. „Picit” más dolog.

    Aki egy kicsit gondolkodik, annak ennyiből is lejön, hogy az oroszok mennyi idő alatt tudják felpörgetni a hadiiparukat, hogyha akarják, vagy ha muszály nekik valamiért…

    Ez már tényleg a legviccesebb rész. Akkor egy vadászgép 2-3 nap alatt végigment a gyártósoron, vagy max. 1 hét. Ma egy vadászgépet összerakni nem tudsz 1 hónapnál rövidebb idő alatt, ha már minden megvan. Két teljesen eltérő korszakot hasonlítasz össze. Akkor több ezer repcsit gyárottak havonta. Ma egy évtized alatt nem gyártanak ennyiu komoly harci gépet a világon összesen.

    Szerintem iszonyatosan nagy téveszméket osztottál meg velünk.

  47. molni

    arra akartam felhívni a figyelmedet(tudod raptor vs minden más) h mindent a nagy sátánhoz viszonyítasz de nem csak ők léteznek lehet h tévedek de az izraelieken kívül(japán???úgy tudom nekik is van)ki gyárt aesa radart??? mindenki más csak fejleszti franciák thales, olaszok selex,svédek közösen a franciákkal,európai konzorcium az eurofighterhez ceasar és az oroszok zsuk-ae

    és az is lényeges h valami érthetetlen okból az oroszok a pesa rendszert favorizálják az aesa-val szemben

  48. comandante

    „R172.”

    Ezt az oroszok AWACS gyilkosnak fejlesztik tenék. Azonban a konkuren orosz rakétaervező iroda minősítette „blöffnek” az egészet. Nem is hallani próbalövészetről, tesztről.

    Szerintem nincs kapacitásuk egy ilyen rétegfegyverre.

    Bár azért az oroszoknál sok minden előfordúlhat.

  49. Ez a nem piaci alapú gazdaságok óriási hátránya a sógor komaság párthűség miatt kontraszelekció lép életbe.

    A tervezői gárdához az „elveszett generációhoz” visszatérve egy kicsit.

    Még 2005 ben volt alkalmam részt venni egy helikopteres baleset vizsgálatában. Pontosabban egy alkatrészt kerestt a hatóság a KAMOV 26 hoz. ( meg lett ) No ott került szóba hogy az eset kapcsán a Kamov gyár főmérnöke is itt volt és elmondta hogy a mostani tervezői gárda nagyon gyenge. Még egy tisztességes reduktor méretezést sem tudnak megcsinálni többek között ezért is késett a Ka 226 os.

    Ez általánosan jellemző. A fejlesztési folyamatosság a tapasztalat átadása megszakadt sok minden eltünt pedig anno sem voltak már a legtöbb mindenben az első vonalban.

  50. és az is lényeges h valami érthetetlen okból az oroszok a pesa rendszert favorizálják az aesa-val szemben

    Nincs még kész. Ha nincs kész,, akkor is kell valamit tenni a gépe. A mechanikus mozgatású radar ideje lejárt. A PESA megy. Akkor azt kapnak a gépek. A Szu-27 ősrégi NIIP radarjához képest ez is félelmetesen nagy előrelépés.

    (Az F-15A első radarjának térképező üzemmódjának is olyan felbontása volt anno, hogy mikor megláttam a képet, majd beszartam.)

  51. Azon felül teljesen lényegtelen a vadászok egymást elleni teljesítményénél, mert ilyen messziről nem nagyon látják egymást a radaron. Nincs mire indítani.

    A 200 km közeli elméleti hatótáv 10-12 km-es indítási és még nagyobb utazó magasságnál lehet. Az kezdeti fázisban valószínűleg passzívan közelítené meg a célt és aztán vált át aktív radarra.

    Ezen a nagy magasságon ritkán repül harcászati zónában vadász. A rakéta méreténél fogva meg nem éppen agilis, egy vadász valószínáleg simán kimanőverezné.

  52. evvel a kimaradt egy generáció nem csak a ruszkik küzdenek, ezt „mindenki tudja”.

    amiknál pl jó plda a mostanra lelött Ares. ugye ott a Saturn. És nem az a baj, hogy nincsenek meg a saturn tervei…

    amúgy röhögni fogok, ha a „filléres” falcon beváltja a reményeket. :DDD

    dudi: AESAt lényegében eleddig csak US&Izrael. Engedélyezték mind a GaAS, mind a GaN félvezetők használatát polgári területen „így lehet másnak is”. btw jellemzően ha vmit engedélyeznek pogáriban akkor a következő generáció már ott a zsebükben.

  53. Jó reggelt Mindenkinek…
    Olvastam én itt néhány egetverő dolgot, erre szeretnék reagálni.
    A légierőhöz kevesebbet értek, de Molnival kell egyetértenem, hogy az oroszok nem kockáztatán Tupoljevjeiket Izrael ellen. És most a tengókról…
    Itt sokan atengeralattjáró-hadviselés taktikájáról, mint konstans dologról írnak. Meg kell jegyezzem, más taktika vonatkozik az óceáni hadviselésre, más a parti vizekre, más a D/E tengókra és más a nukikra.
    Izrael vs. Akárki esetében a következő dolgokra kérem, hogy figyeljetek. Izraelnek a Földközi-tenger partjai közelében olyan passzív érzékelő vonala létezik, mint a NATO SOSUS Norvégia-Izland-UK vonalán. Vagyis már igen messziről kiszúrja az ellenséges tengót, legyen az bármilyen. Nem véletlen, hogy Izraelnek nincsenek nagyobb felszíni egységei. Alapvetően partvédelmet szolgálnak erős légi támogatással.
    A másik: Nincs radarozás, nincs pingelés, felejtsük el. A tengók lételeme a csend. A felszíni hajók radarjai pedig a legjobb útmutatók az ellenséges légierő számára.
    A harmadik: nézett valaki a térképre? Az a térség egy erős civil kereskedelmi hajózóút része. Ha abból hadműveleti területet csinálnak, abból baj lesz, ha már miatt nem is, hát az azonosítás miatt.

    Ergo: az Izrael elleni tengeri hadművelet felejtős.

  54. Szia LJ

    Csak arra akartam rámutatni hogy Izrael a Földközi tenger felöl kegyetlen jó helyzetben van ha védekeznie kell.

    Csak egy irányból jöhet az ellen nem nagyon tud manőverezni
    Az izraeliek ismerik a tengerfeneket mint a tenyerüket.
    Nem kell manőverezniük elég bevárni a flottát.
    Saját légiernyőjük fedezete alatt nem nagyon tud az ellen légi ASuW erőket felküldeni.
    A saját fülelőrendszerükről pletykák keringenek de hát agyjuk meg ezt is nekik.
    A sekély vízben még az a kevés tengózaj is elvész ami van.
    Az ellenséges légi fenyegetés miatt az juszt hogy a közeledő flottának menni fognak a felderítő lokátorai. Max nem minden hajónak.

    Ha már támadás lesz akkor szerintem tengeralattjáróról indított robotrepülő gépekkel lehetne e a kikötőkben meglepni az izraeli tengókat.

  55. Szia Kuruc kolléga!

    Az alábbi idézet Tőled:
    „Az ellenséges légi fenyegetés miatt az juszt hogy a közeledő flottának menni fognak a felderítő lokátorai. Max nem minden hajónak.”

    Nos, ezzel sajnos nem értek egyet. A hajó elleni rakétának/robotrepülőnek tökmindegy, hogy hány radar van bekapcsolva. Radartárgyképre mennek, tehát elég őket a flotta nagyjából ismert pozíciója felé indítani, onnan önállóan keresik meg a legnagyobb tárgyképeket. Át lehet őket verni, de valszeg nem egy rakétát/robotrepülőt indítanának.
    Az izraeli passzív vonal – félreérhetően fogalmaztam, bocs – csak HASONLÍT a SOSUS-ra…. annál már sokal fejlettebb, ugyanis – ha jól tudom – a NATO a 90-es évek vége óta kissé elhanyagolta a SOSUS-t.
    Üdv.

  56. LJ

    „kolléga” ??? Csak nem szintén zenész ???

    :-)))

    SOUSSOS

    Jelenlegi hírek pletyik szerint a NATO a felújjításból kimaradt mivel az USA a „renováláskor” a Csendes óceáni területet preferálta hozzá teszem érthető módon. Így ott a rendszer állítólag elég jól műxik. Az Atlanti vonal meg egy rakás…… mivel a NATO másra költötte a zsetontés nem tartotta fontosnak a Grönland-Izland-GB folyamatos felügyeletét.

    Vissza a radarokra azokon a csúnya felszíni egységeken. Ma már „mindnkinek” van felderítő műholdja odafent. Rosszabb esetben optikai jobb esetben radaros. Így meg a flották a hajók a kifutástól kezdve nyomon vannak követve. A rejtőzködésnek így pláne hogy olyan kis kacsausztatóról beszélünk nincs jelentősége. Akkor már inkább a szokásos orosz trük ( mint ha más nem ismerné ) amikor egy egy romboló vagy cirkáló mellé beosztanak egy fregattot és annak megy a felderítő rendszere. Ha felderítik is akkor is egy fregatott de amikor jön a csapás akkor meg egy nagyobb vas van ott.

    Röviden ma már nem lehet nagyo bújócskázni mert minden sugároz. A repgép, heli lokátora magasságmérője leszállító navigációs rendszere, rádiója minden. Az ellen szinte biztosan tud róluk ha csak nem valami másod vonal beli ország így akkor inkább ők is tudni akarják mi van körülöttük.

    Új trend az elektro optikai passzív környezeti kontroll amikor csak passzív infra hagyományos eszközökkel figyelik a térséget. Ez akár egy 40-60 Km sugarú buborékot is jelenthet attól függően hogy milyeb magasan van a cél. Egy bibi van vele hogy csak jó időben műxik.

    Sok hajóra telepítik a Sidevinder alapú RIM 132 közel légvédelmi rendszert. Elég népszerű mostanság. Csak a probléma megint ugyan az. Ha rosz idő van akkor csak arra jó hogy szélárnyékot adjon.

  57. Rosszabb esetben optikai jobb esetben radaros.

    A RORSAT radaros volt és egy nukleáris raktor kellett hozzá odafent. A RORSAT óta nenm küldttek fel ilyen holdtak és akkor is csak az oroszokna volt illyen.

    Így meg a flották a hajók a kifutástól kezdve nyomon vannak követve.

    Meg ahogy a mórcika… :) A felderítő holdak nem olyan pályán vannak…

    Röviden ma már nem lehet nagyo bújócskázni mert minden sugároz. A repgép, heli lokátora magasságmérője leszállító navigációs rendszere, rádiója minden.

    Ahogy már mondtam a lokátorok nagy része ki van kapcsolva az idő nagy részében, ha van AWACS. A többi rendszers kisugárzása is erősen időszakos és jellenmzően igen kis hatótávolságú rendszerek…

    Sok hajóra telepítik a Sidevinder alapú RIM 132 közel légvédelmi rendszert. Elég népszerű mostanság. Csak a probléma megint ugyan az. Ha rosz idő van akkor csak arra jó hogy szélárnyékot adjon.

    http://www.globalsecurity.org/military/systems/munitions/ram.htm

    Nem erre gondolsz? Szeritnem valamit nagyon keversz valamivel.

  58. Molni

    Valóban tévedtem mert a RIM 116 ra gondoltam. Este van és az előző éjszaka sem aludtam ( foci VB ) most meg este van így már ki ki hagyok.

    Köszönöm a javítást.

    Amúgy radaros felderítő műhold témában a napelemekkel szakaszosan működő a favorit jelenleg. Ezeket lehet programozni hol és mennyi időre kapcsoljanak be így függően attól milyen pályán cirkulálnak tudnak aktualizást helyzetképet adni. Ezt viszont csak felhős időben használják. Ha lehet akkor a kissebb energiaigényű elektro optikai megy.