|

Fenegetik a Harvest Hawk karmait

Nemrégiben írtunk róla, hogy az Egyesült Államok Tengerészgyalogsága átvehette az első, a légi itatás mellett a szárazföldi csapatok tűztámogatására is alkalmassá tett KC-130J tankerjét – melyből a tavalyi tervekkel ellentétben kimaradt a 30 mm-es csúzli.

Nos, bár a hír címe alapján akár hihetnénk azt is, hogy a Légierő Spectre-ihez hasonlóan immáron a Harvest Hawk-ok oldalából is egy 30 mm-es gépágyú ásít a nagyvilágba, nem ez a helyzet. Ehelyett a KC-130J arzenálja a Hellfire rakéták mellett a szintén precíziós csapásmérést lehetővé tevő GBU-44B Viper Strike siklóbombákkal bővül.

KC-130J Harvest Hawk

KC-130J Harvest Hawk | Forrás ,

A szerződés értelmében a Northrop Grumman az idei évben 65 Viper Strike-ot szállít le az integrálás elvégzése érdekében.

A szóban forgó GBU-44B Viper Strike a Northrop Grumman által még a hidegháború ideje alatt a szovjet páncélos erőket célterület felé juttatása után autonóm módon megtizedelni képes, akusztikus/infravörös célravezetésű Brilliant Anti Tank siklóbombájának a módosított változata. Az elzárt költségvetésű BAT-nak a GPS/lézer célravezetésű Viper Strike-ként történő reinkarnációja elsősorban a Hellfire rakétának a Predator UAV-okon történő hatékony használatának tudható be.

httpv://www.youtube.com/watch?v=a7YZU4ZXTkE

Vontatott célpont elleni Viper Strike csapás egy gyakorlaton, RQ-5 Hunter-ről indítva. A GBU-44B Viper Strike siklóbomba bevetésére UAV vonalon jelenleg még csak az RQ-5 Hunter és utódja, az MQ-1C Warrior képes. Több másik UAV mellett korábban felmerült a Légierő AC-130-asaira történő integrálása is.

One Response to “Fenegetik a Harvest Hawk karmait”