|

Újabb harcias Hercules

A C-130 Hercules közepes teherszállító gépnek, mint tudjuk, rengetek különféle változata létezik, melyek a világ minden táján fellelhetők, de különösen az Egyesült Államok fegyveres erőinél szokás a különleges feladatú verziók létrehozása. Ezen belül pedig a tengerészgyalogos hadtestnél még inkább kedvelik a speciális repülőgépeket.

A Hercules széria egyik érdekessége, hogy a teherszállító repülőgépek között szinte egyedülálló módon van olyan variánsa, mely fegyveres harci gépként üzemel. A közismert AC-130 Spectre jelenleg is napi szinten teljesít bevetéseket Afganisztán fölött, elődei pedig Vietnamban jeleskedtek, mint közeli légi támogatók.

KC-130J Harvest Hawk | Forrás ,

A haditengerészek fejében azonban nemrég felmerült az ötlet, hogy mi lenne, ha a jól bevált KC-130 tankereknek adnának még egy kis munkát, és felszerelnék őket néminemű fegyverzettel. Az elgondolást tett követte, melynek következményeként megszületett a KC-130J Harvest Hawk.

A felszereltség tekintetében ugyan alatta marad a feladatából adódóan sokkal harciasabb AC-130-nak, azonban a korábbiakhoz képest potens csapásmérő képességekkel ruházták fel. A raktérben helyezték el a tűzvezető rendszer irányító konzoljait. A bal szárny alatti póttartályra pedig a Hellfire rakéták célzórendszerének gömbje került. Maguk a fegyverek a szárnyak alatti többrészes felfüggesztési pontokon kaptak helyet.
Felmerült még a Spectre-hez hasonlóan, egy 30 mm-es gépágyú beszerelése is, de ezt egyelőre egy lehetséges későbbi továbbfejlesztésre hagyták.

Az első példányt 2010. április 10-én adták a megrendelőnek. Jelenleg a gépet a tengerészgyalogság pilótái nyüstölik, de minden bizonnyal nem találnak kivetnivalót benne, így ha jól mennek a dolgok, hamarosan már a Közel-Kelet légterében találkozhatunk vele.