|

MQ-1C Warrior hírek

Cirka egy hónappal ezelőtt írtunk arról, hogy a RAH-66 Comanche program szanálásával felszabadult pénzből megfinanszírozott, az RQ-5 Hunter váltásaként szánt UAV, az MQ-1C Warrior jó úton halad a sorozatgyártás megkezdése felé. A U.S. Army újabb információkat azóta viszont csepegtettet

Januárban ugyebár arról szólt a fáma, hogy hamarosan megkezdődnek az Army legújabb UAV-jának számító (Sky) Warrior (a fejlesztő General Atomics használja a Sky Warrior megnevezést is) iraki tesztjei. Bár a frissebb hírek nyári dátumot írnak, ettől függetlenül megelőző tesztekre lassacskán valóban sor kerülhet, hiszen céges sajtó információk szerint a Northrop Grumman leszállította az MQ-1C-esek orrában majd megtalálható AN/ZPY-1 STARlite szintetikus apertúrájú radar/földi mozgócél indikátor első példányait a típus számára.

STARLite GMTI

STARLite GMTI – földi mozgócél indikátor ,

A mostani hírösszeállításuk fő vonalát az adta, hogy világgá kürtölték, milyen jól is szerepelt a rendszer az elmúlt hónapokban a kaliforniai China Lake területén, direkt UAV/UAS-ok számára kifejlesztett Hellfire II UAS jelölésű rakétákkal végzett teszteken.

Az MQ-1C körbeforgatható célmegjelölő rendszerének és a módosított Hellfire II rakéta kombinációjával a Hellfire II UAS 360 fokos tartományban észlelt célpontokra indítható, legyen az közvetlenül az UAV/UAS alatt, avagy akár mögött.

A Hellfire II UAS integrációjának lezárultával, a tesztelése még 2009. novemberének végén kezdődött meg és több fokozaton – például a kommunikáció, vagy a célbefogás ellenőrzése – keresztül jutottak el a tényleges indításokig, melyből a közöltek szerint 9 teljesen, vagy majdnem teljesen tökéletes tesztet zavartak le az elmúlt időszakban.

„Ennek az a jelentősége, hogy ez az első, kifejezetten UAV-ok számára fejlesztette rakéta. A Hellfire II UAS képes kihasználni a 360 fokos észlelési tartományt. Az UAV érzékelője képes 360 fokban körbeforogni, a rakéta pedig képes a gép alatt, mögött, vagy attól olyan területen található célpontok elfogására, melyre a korábbi Hellfire változatok nem voltak képesek.” – magyarázta Tim Owings, az Army Unmanned Aircraft Systems helyettes projekt managere. „9 sikeres teszt történt eddig. A lényeges vonatkozás, hogy a fő rendszerek, mint a lézeres célmegjelölő, a fegyverrendszer, valamint az UAV a tervezési paramétereiknek és az elvártaknak megfelelően teljesítettek. Nagyon sima tesztek voltak.”

MQ-1C Warrior

Elődjével, az MQ-1 Predatorral összevetve a STARLITe radar fogadása miatt az MQ-1C Warrior orra kissé megnyújtott ,

Ezen szóban forgó tesztek nagyban hozzájárultak, hogy elérjék az MQ-1C-t eredményező ERMP-program (Extended-Range Multi-Purpose – Megnövelt Hatótávolságú Multifunkcionális Felhasználású) ún. Milestone C szintjét, mely az UAS Project Office jóváhagyását jelenti a kis ütemű kezdeti gyártásra.

Owing elmondása szerint ez lehetővé teszi két teljes szett (1 szett 12 UAV-ból és 5 földi irányító központból áll össze), valamint 8 további UAV legyártását. Utóbbiakat kiképzési, gyakorlási célokra, illetve az esetleges harci veszteségek pótlására használhatnak fel. aki hozzátette, hogy a tervek szerint az idei év júliusában 4 felfegyverzett MQ-1C afganisztáni telepítése várható.

Northrop Grumman Brilliant Anti-Tank

Northrop Grumman Brilliant Anti-Tank siklóbomba ,

A mintegy 360 kg hasznos teher – AGM-114 Hellfire, GBU-44/B Viper Strike GPS célra vezetésű bombák – hordozására képes MQ-1C-ből egyelőre 11 teljes szettet kíván beszerezni a US Army. Ez 132 Warriort és 55 irányító központot jelent.

httpv://www.youtube.com/watch?v=a7YZU4ZXTkE

Vontatott célpont elleni Viper Strike csapás egy gyakorlaton, RQ-5 Hunter-ről indítva. A Northrop Grumman Brilliant Anti-Tank bombán alapuló, de az infravörös és akusztikus szenzorok helyett GPS és lézeres célra vezetésű GBU-44B Viper Strike siklóbomba bevetésére UAV vonalon jelenleg még csak az RQ-5 Hunter képes.