|

Új UAV Irakban

A mindenki által ismert, a hírekben problémáik, csúszásuk, esetleg haladásuk miatt sűrűn szereplő fejlesztési programok mellett ott vannak azok is, melyek szépen haladnak – éppen ezért nem sűrűn hallani róluk. Ez utóbbi kategóriába tartozik az MQ-1C is.

Gyors észjárású olvasóinknak biztosan leesett, hogy az MQ-1 Predator egyik leszármazottjáról beszélünk. Az MQ-1C Warrior (vagy a gyártó General Atomics elnevezése szerint Sky Warrior) híres-neves elődjéhez hasonlóan MALE kategóriájú UAV. Története 2002-ig nyúlik vissza, mikor is az Amerikai Hadsereg kiírta az ERMP-programot (Extended-Range Multi-Purpose – Megnövelt Hatótávolságú Multifunkcionális Felhasználású), melynek célja az RQ-5 Hunter gépek leváltása volt.

A tenderre két gyártó nevezett: az IAI az RQ-5 egy megnövelt képességű változatával, valamint a GA az MQ-1C-vel. 2005-ben utóbbit hirdették ki győztesként, és a 214 millió dolláros szerződés aláírása után elkezdődött a fejlesztése. A US Army összesen 11 készletre tart igényt, melyekbe egyenként 12 UAV és 5 földi irányító központ tartozik.

AIR_UAV_MQ-1C_Sky_Warrior_lg

Az MQ-1C 8 méter hosszú, 2,1 méter széles, szárnyfesztávolsága 17 méter. Meghajtásáról egy 100 kW teljesítményű Thielert Centurion 1.7 HFE hajtómű gondoskodik. Az orr alatti forgatható toronyban helyet kapott egy AN/AAS-52 célmegjelölőt, valamint egy SAR-GMTI (Synthetic Aperture Radar/Ground Moving Target Indicator) rendszer is. 4 felfüggesztési pontján elfér 4 AGM-114 Hellfire vagy GBU-44/B bomba, illetve 8 AIM-92 Stinger rakéta.

A dolog aktualitását az adja, hogy a Sky Warrior eljutott az éles teszteléshez, melynek során egyből be is dobják a mélyvízbe. A célpont ugyanis Irak, ahol is az 1. Gyorsreagálású Hadosztály egyik alegysége fogja kipróbálni a „friss húst” Bagdad körzetében.

AIR_UAV_MQ-1C_SkyWarrior_Block1_lg

„Ez a gép még gyerekcipőben jár. A mi tisztünk, hogy tapasztalatokat gyűjtsünk vele, és felderítsük az esetleges hibáit. Észrevételeink alapján tökéletesebbé tehetik majd a szériapéldányokat.” – mondta Travis Blaschke százados, az üzemeltető egység parancsnoka. „Éppen ezért nem fogjuk kímélni a Warriorokat, amit nem is tehetnénk meg, hiszen csapatainknak szükségük van a folyamatos támogatásra. Ha a szükség úgy hozza, még a fegyverzetet is bevetjük majd.”

Az MQ-1C képes a célmegjelölésre is, így ha saját fegyverzete nem elég a célpont megsemmisítéséhez, segítségül hívhatja a nagyobb, pilóta vezette vadászbombázókat vagy helikoptereket, melyeknek célmegjelölővel segíthet a tűzvezetésben.

A mostani Közel-keleti kiruccanás az utolsó mozzanata lesz a Warrior fejlesztésének, befejezését követően hamarosan megkezdődhet a sorozatgyártás.

7 hozzászólás “Új UAV Irakban”

  1. Bloodhound: De legalabb alatamasztanak vmi egyeb infoval, de semmi…
    Most meg alapbol 100millio $ ertekben szallitanak segelyt Haitinek [csak az USA]. Ha ez az info tenyleg az oroszoktol jot, hat jol keverik azt a bizonyost.