|

Indiai turnén a Gripen Demo

„Kissé később, de még időben.” Talán ezzel a mondattal lehetne leginkább jellemezni a svédek körútját, mivel a Gripen Demonstrator régóta ígérgetett indiai útja valóra vált.

A Saab gondolt egyet és a sűrű tesztprogramra hivatkozva csupán két “D” változatú JAS-39-est küldött Indiába márciusban az ígért Gripen Demo helyett. A baklövésnek is nevezhető döntésen meghökkenve az ázsiai ország adott még egy lehetőséget a svédeknek, hogy ne csak szórólapon és sajtótájékoztatón demonstrálja az új típus képességét. Észak-európai barátaink éltek is a lehetőséggel, s a Gripen Demo útra kélt India felé.

Nos, kis Gripen, kivés üzemanyag, sok tankolás. Talán így lehet összefoglalni az utat, mely során május 14-én hazánkba is ellátogatott a madárka, mégpedig Kecskeméten szállt le szomjat oltani. Sajnos túl sok infó nem kering róla a neten és fotót sem sikerült eddig összevadászni róla.
A gép több leszállást beiktatva május 17-én, hétfőn érkezett Jamnagarba, kedden már nagy magasságú teszteket hajtottak vele végre. A LiveFist weboldal által megszólaltatott, az Indiai Légierőben szolgáló forrás elmondása szerint a Demo minden rutinpróbán átment, ugyanúgy, ahogy a két „D” Gripen is hetekkel ezelőtt.

25 hozzászólás “Indiai turnén a Gripen Demo”

  1. „Nos, kis Gripen, kevés üzemanyag, sok tankolás.”
    Ez a mondat olyan „Kistehenesre” sikerült, „Kistehén, kistejes, nagy kalauz…” :))) De jó!

    OFF

    Arról tudna mondani valaki valamit, hogy a Load Diffuser-re érkező ohioi F-16-osok hogy tették meg az utat?
    Hiszen a távolság akkora, vagy esetleg még nagyobb mint az Gripen indiai turnéja esetében?

  2. A gond az hogy lehetne ma is ingyen vagy majdnem ingyen szerezni Le 2 M109 stb stb technikákat csak éppen az üzemeltetése lenne csillagászati mert a légvédelmi géppuska 0.50 lőszerén kívül semmink nincs hozzá. Sem alkatrész, sem lőszer sem üzemeltetési tudás.

    Dilema.

  3. Kuruc71 minden új rendszernek nagy a hadrendbe állítási költsége.

    Ha meg muszáj akkor meg kikel gazdálkodni.

    Nem autóját építünk hanem honvédséget szervezünk újjá.
    Eljutunk egyszer oda hogy nem 3-4 ezer hadra fog ható katonák lenne az nagyon jó lenne.

    Nem tudom ki figyeli a híreket. Felvidék megszállói nagyon fenyegetőznek katonai intervencióval.
    Valamint Budapest terror bombázásával.
    Helyzet meg az hogy a görögök pénz szórása fent nevezeteknek 5 milliárd euróba kerül teljes éves GDP-ük 12 milliárd euró.

  4. Szlovákia GDP-je kb 95 milliárd USD, 800 milliót kellene adnia/vagy már adta Görögországnak.

    Mégis mivel terrorbombáznak? Mi-24 50-100 kg-s bombáival, Mig-29 Sz-8 rakétáival, esetleg Albával? Egy vicc az egész, ja és még kihagytam a gripenjeinket az AMRAAM-mal.

  5. „Ahogy más is írta, minden másra is.”
    ezzel mindenki tisztában van, de nem írtam le annyira evidens, a cikkhez kacsolódó részét említettem.

    „Nem csak légierőből áll a Honvédség.”
    Idézd kérlek ha tudod, hogy hol állítottam ennek ellenkezőjét…

    „Pl. kellene…”
    az előbb említett okokból, felesleges kiragadni dolgokat a listából, ami sajnos túl hosszú.
    én is csak azért tettem, mert az kapcsolódott a cikkhez, így nem volt off…
    de valahol és valamikor el kell majd kezdeni a sereg ésszerű felhúzását, mert letolt gatyával a buzik közt nem jó…

  6. Tüzérség:
    FH77 BW L52 Archer vagy DANA esetleg M270 MLRS
    M198
    Teherszállítógép: C-130,C-160, C–27J Spartan
    Helikopterek:
    Mi-171,Mi-28,Tiger, OH-58D Kiowa Warrior, AH-6, UH-60 Black Hawk
    Ezeket harcra felderítésre és szállításra.
    Valamint egy merész ötlet, de ha már a Gripenek képesek rá
    Akkor vehetnénk, kérhetnénk.. a németektől vagy amcsiktól
    Már naftalinozott Tornado, KA-6D .

  7. „onnan lehet felimserni a hozzáértőket, hogy eszközökben gondolkodnak.”
    Ha „megfelelően magas szinten” lenne a politikai vezetés, és egy mostanitól eltérő társadalmi mentalitás lenne, működne a gazdaság, és ez tovább segítené az előbbieket, ez sokkal magasabb szinten áll bármilyen seregnél, így előfeltétele annak.
    Amíg ezt nem érjük el, addig marad a pöcsverés és álmodozás… és a sok „lenne” meg „ha”…

  8. onnan lehet felimserni a hozzáértőket, hogy eszközökben gondolkodnak.

    Remélem ezt viccnek szántad. Pont erről nem. Itt a Griff évek óta. Remek szerszám, mint modjuk egy jó kalapács. A baj az, hogy nincs „kéz”, ami fogja, mert hiányzik mellőle sokminden. Lehet akármilyen csillogó eszközöd, ha a kultúra és környezet alkalmatlan az üzemeltetésére…

    A szakértő az első körben fölteszi a kérdést felfele és reméle valami választ. Mit akartok? Mik a célok? Mennyi zöldhasú van erre? Mivel képzelik el elérni és meddig fenntartani egy adott képességet?

    Ha erre nem kap választ a felülről – miért is kapna, hiszen nem értenek hozzá – aki(k) elvileg dönt(enek) a beszerzésről, akkor nekik kell megszülni valamit és érthező formában prezentálni. Ezt hívhatjuk basic / koncepció tervnek, ha mérnöki tervezési munkával vonuk párhuzamot.

    Na, ha ez megvan, akkor lehet olyan eszközt választani ami esetleg nem olyan fényesen csillog, de mondjuk a koncepcióba bele illik. Laptoppal is lehet szöget bevetni, de elég hülye ötlet. Na kb. ez a hozzáállás szülte meg a Mistral + platós szar kombót.

    Lényeg a lényeg, önmagában az eszközre való koncentrálás kevés. Más is kell mellé. Pl. megfelelő kiképzési rendszer és sok sok repóra. Lásd arab-iraeli háborúk. Az arabok általt használt legtöbb fegyver elég sok paraéterben feülmúlta a zsidók fegyvereit. Tehát eszközszemlélettel élve elképesztő, hogy az arabok miétr kaptak ki. Azért, mert az eszközöket az őket megalkotó rendszer a jelek szerint pocsékul használta.

    De jöhetne a magyar példa is. Hány L-39 gép volt felúítva tizenx éve? Tizenvalamennyi. A gépek összesen repültek valami 12 ezer órát asszem. Ahogy Zord is írtam „irigylésreméltó” a Magyar Légierő erőforráskihasználása. Ezt kb. 4 géppel is le lehetett volna repülni…

  9. Sziasztok…
    Egy szó, mint száz: vonzóvá kőne tenni a katonai pályát diplomásnak, szakmunkásnak egyaránt. Pénz + hosszú távú biztonság + képzés. HA EZ MEGVAN, akkor lehet körülnézni, mit is vegyünk. Addigra kb. már pénz is lesz rá…

  10. Üdv!

    olyan szépek ezek az álmodozások, hogy mit meg mennyit kellene venni, meg azok az összehasonlítások, hogy x harckocsit ki lehet lőni y fegyverrel ezért nem jó, miközben x harceszköze csak a szövetségesünknek van.

    Szerintem, először is azt kellene eldönteni, hogy milyen feladatot szánunk a Honvédségnek, utána meg kell határozni és ki kell alakítani, azokat a szervezeti elemeket, amivel ezt meg tudja valósítani, és ha ez mind megvan akkor lehet azon gondolkodni, hogy ezeket a szervezeti elemeket mivel szereljük fel. Addig én hiába vitatkozok bárkivel pl aki misszióban (is) gondolkodik, míg én mondjuk tisztán honvédelemben.

    És tegyük hozzá, hogy most csak a honvédségről beszélek, aminek az itt egyesek szerinti átfegyverzése milliárdokba kerülne, de legyünk realisták, hazánkban nem csak ez nem működik rendesen, hanem még sok minden más sem, és az átlagpolgárt jobban érdekli, hogy pl a szemészeten miért 5-6 hétre kap időpontot, mint hogy megint vegyünk egy Gripen századot, miközben az előzőt sem fizettük ki.

    Rá kellene jönni már végre, hogy az utóbbi időben nagyon elszaladtak a fegyverárak, ezért nagyon meg kell gondolni, hogy mire is költünk. Ráadásul a beszerzés az csak egy része az árnak az üzemben tartás, a kiképzés a de még a fizetési feltételek is nagyban befolyásolják a végösszeget. Csak egy példát említsek saját tapasztalatból lehet, hogy az Airbus olcsóbb, mint a Boeing, de az alkatrészárak pont fordítva vannak, dönts el hogy az elején fizetsz többet, vagy közben.

    Kuruc!

    olyan nincs, hogy ingyen, legfeljebb nem te fizeted az árát.

    Fade!

    én ironikusnak értékeltem a hozzászólásodat a „szakértőkről” remélem nem tévedtem.

    Star Trek!

    úgy hallottam vannak leállított B-52-esek is, de esetleg kérhetnénk néhány Oliver Hazzard Perry-t és megalakíthatnánk az 1. Honvéd Missziós Flottát és felvehetnénk a harcot szigorúan a NATO keretén belül és annak felügyelete alatt a szomáliai kalózokkal, és ha jól csináljuk akkor esetleg kapunk 1 kivont Los Angelest is. Milyen jól hangzana MHH (Magyar Honvéd Hadihajó)Szent István. Ha már álmodunk akkor álmodjunk nagyot.

    TG

  11. Ja és elnézést, hogy (én sem) a hírhez szóltam hozzá!

    Mellesleg szerintem az oldal üzemeltetői, nem tudnák ezeket a hírekhez legkevésbé kötődő (amúgy sokszor érdekes) hozzászólásokat, vitákat a pangó fórumba átterelni.
    Mondjuk ha címlapon a fórumok utolsó hozzászólása is megjelenne (lehet, hogy megjelenik, nem tudom) akkor pl. talán nem egy helikopteres hírnél próbálnának harckocsikról beszélni. Az állandóan felmerülő a közel- és távol-kelet, hazánk biztonságpolitikája, a Magyar Honvédség, a harckocsik- és repülőgépek jelenét és jövőjét érintő kérdéseket, ott is meg lehetne beszélni, ráadásul ott összefüggésében lehetne látni a hozzászólásokat.

    TG