|

Menetrend szerint halad az új Gripen tesztelése

A svéd repülőgépgyártó, a Saab menetrend szerint halad a JAS-39 Gripen legújabb változatába, a Gripen NG-be szánt technológiák kipróbálására átépített „D” verziójú példány tesztelésével.

A Gripen Demonstrator néven emlegetett próbababa 117 felszálláson van túl, és a cég illetékesei majd kibújnak a bőrükből a tesztsorozat ütemes tempója láttán.
A géppel sikeresen befejezték a közeledő rakétákra figyelmeztető elektro-optikai berendezés és az új üzemanyagrendszer tesztelését. A következő lépés az AESA radar és az új kommunikációs rendszer nyüstölése.

Az brazil és svájci beszerzés mellett az Indiai Légierő 126 darab közepes méretű vadászbombázóra kiírt MMRCA-tenderére is nevezték a svéd típust. Az indiaiak minden típust alaposan letesztelnek, most pont a Gripen a soros. Mivel a Svéd Légierő a szoros berepülési program miatt nem engedte Ázsiába repülni a Gripen Demot, így csupán két „D” variáns utazott a Gangesz irányába (egy magyarországi közbenső leszállást is beiktatva).
Az indiaiak nem törődtek bele a Demo távolmaradásának, mindenképpen ki akarják próbálni a típust. Erre csupán úgy lenne lehetőségük, ha Svédországba küldik pilótáikat április 4. és 10. között.

One Response to “Menetrend szerint halad az új Gripen tesztelése”

  1. Onedin kapitány

    Ezt azért nem értem. Ilyen hozzáállással hogy akarják eladni a gépet?
    Vagy úgysem érzik esélyesnek magukat? Vagy éppen ellenkezőleg, ennyire magabiztosak?
    A magyar tapasztalatok alapján a SAAB profi a marketingben.

    Esetleg arról van szó, hogy távol az indiai köznép és hatóságok szemétől, a svéd anyaországban akarják dínom-dánommal, lányokkal és egyéb juttatásokkal végleg megnyerni a tesztpilótákat és a velük esetleg odarepülő magasrangú illetékeseket?