|

HTKA Hírhalom 2010. 18. hét

A HTKA HÍRHALOM olyan hírek gyűjtőhelye, amiket rövidségük, vagy éppen időnk hiánya miatt nem tudtunk kellő formában megírni, így igen lényegre törően, de mégis közzétesszük ezeket minden hétvégén egy csokorba fűzve.



Úgy tűnik, hogy az IAF (Indian Air Force – Indiai Légierő) idén decemberben átveheti harmadik és egyben az utolsó példányát az orosz gyártású, de izraeli Phalcon radarral feltuningolt A-50-es légtérellenőrzőiből – nyilatkozta az Indiai Védelmi Minisztérium. A 2004-ben megrendelt 3 gépből az elsőt 2009 májusában, míg a másodikat idén márciusában vették át az indiaiak. De egy ideje tervben van már további gépek beszerzése is.

Az Il-76-oson alapuló Berjev A-50 Shmel indiai színekben

Az Il-76-oson alapuló Berjev A-50 Shmel indiai színekben ,

Május 5-én lezuhant egy izraeli gyártású, az Indiai Haditengerészet állományába tartozó UAV. Az esetre Kochi repülőterének közelében került sor helyi idő szerint délután 7:30-kor. A pilóta nélküli légi jármű már leszálláshoz közeledett egy rutin repülés végén, mikor is egyelőre ismeretlen okok miatt lezuhant. Az eset szerencsésebb része, hogy emberi sérülésre nem került sor.

Az Indai Haditengerészet 2006 januárjától üzemeltet izraeli UAV-kat a 342. század állományában a Kochi-i bázison. A lezuhant gép típusát egyelőre nem közölték.

Tovább bővülhetnek a Szu-30MKI gépek képességei, vagy legalábbis a gép-ember kapcsolat az indiai vadászbombázók és azok pilótái között, ugyanis május második felében befejeződnek az új CMFD-k (Colored Multifunctional Displays – színes multifunkciós kijelzők) repülés közbeni tesztjei. A Samtel HAL Display Sysmtems által készített kijelzők még 2008-ban megkapták a légialkalmassági engedélyeket, melyet követően idén áprilisban elkezdődtek a légi tesztek.

A két időpont között folytak a földi vizsgálatok, melyek során összesen 10 alkalommal – éjjel és nappal egyaránt – tesztelték az új képernyők képességeit. Az új eszközök először a Block III-as gépek eszköztárába kerülnek 2011 végéig, majd ugyanezeket szánják a Block IV és Block V szériákba is.

Samtel MFD

Multifunkciós Samtel kijelző | Forrás ,

Néhány héten belül elkészülhet az első, az Indiai Légierő megrendelésre készült C-130J középsúlyú teherszállítógép: a Lockheed Martin szóvivője szerint az első példány már ezen a nyáron levegőbe emelkedhet, és decemberben veheti át a megrendelő. Az optimista tervek szerint a hatodik, egyben utolsó gép is levegőbe emelkedhet 2011 tavaszára.

Lockheed Martin C-130J Huper Hercules kanadai színekben

A C-130J Super Hercules kelendő portéka. Ezen fotó az első kanadai gép kigurítását örökíti meg |Forrás ,

Befejeződött az első 8 pakisztáni, majd a pakisztáni F-16C/D Block 52+ gépeken repülő pilóta kiképzése. A kiválasztott pilótáknak már jelentős tapasztalatuk volt a Sólyom korábbi változatain, a továbbképzést az Arizonai Légi Nemzeti Gárda 162. Vadászezrede alá tartozó kiképzőegységének segítségével végezték el, melynek formális, ünnepélyes lezárására május 4-én került sor.

„Ez az esemény történelmi jelentőségű az amerikai – pakisztáni kapcsolatra nézve” – mondta a Pakisztáni Légierő alezredese, Ghazanfar Latif, aki már 12 éve repüli a Falcon A/B verzióit. 1983 óta ez az első eset, hogy pakisztáni pilóták kiképzésen vesznek részt az Egyesült Államokban. Az alezredes azt is megemlítette, hogy az új gépek fontos szerepet kapnak Pakisztán új döntésében, miszerint nagyobb részt fognak kivenni az országukban tevékenykedő terroristák elleni harcban.

USANG és pakisztáni pilóta

Kiképző repülésre készülődés közben | Forrás ,

A közelmúltban, konkrétan április 30-án útnak indult Toulonból a Maláj Királyi Haditengerészet által 2002-ben megrendelt 2 Scorpene-osztályú tengeralattjáró közül a második, a KD Tun Razak is. A KD Tun Razak mintegy 2 hónap múlva csatlakozhat a Malajziába 2009 szeptemberében megérkezett, decemberben már problémákkal küzdő, majd idén februárjában már garanciális javításra szoruló KD Tunku Abdul Rahman-hoz.

A Toulonból Lumut kikötőjébe történő áthajózás alatt a második maláj Scorpene több kikötőlátogatást is tesz, majd az út utáni időszerű ellenőrzések után a KD Tun Razak áttelepül honi kikötőjébe, a Maláj Királyi Haditengerészet fontos támaszpontjául szolgáló Sepanggar bázisra.

KD Tun Rakaz tengeri teszten

A KD Tun Razak tengeri teszten | Forrás ,

Hamarosan bővülni fog az RQ-7 Shadow UAV-ot üzemeltetők csoportja, hiszen a Külföldi Fegyvereladási Programok (Foreign Military Sales, FMS) keretén belül Ausztrália két RQ-7B Shadow 200 UAV-ra, 4 földi vezérlőközpontra és úgy overall a beszerzésekkor szokott csomagra – logisztikai és képzési támogatás, dokumentációk, tartalékok, stb – formál igényt, melyért cserébe várhatóan mintegy 218 millió dollártól kell majd megválnia.

RQ-7 Shadow

A katapultos indítású RQ-7 változatai az Egyesült Államok hadereje mellett Pakisztám, Törökország és Románia arzenáljában található meg. ,

One Response to “HTKA Hírhalom 2010. 18. hét”