|

Újabb indiai légtérellenőrzők?

Indiának még mindig nem áll le a haditechnikai beszerzésekkel. Korábban arról szóltak a hírek, hogy a három megrendelt orosz-izraeli AWACS mellé további ugyanennyi érkezhet. Nos kissé nőtt a szám…

Egy 2004-ben köttetett, 1,1 milliárd dollár értékű szerződés értelmében 3 darab légtérellenőrző repülőgépet vásárolt India, sőt az első már meg is érkezett, a másik két példány év vége előtt várható. A gépek honi bázisa az Agra Légibázison lesz.


Agra Légibázis nagyobb térképen való megjelenítése

Ezen példányokon felül újabbak beszerzésére törekszik India. Korábban a gépmennyiség megduplázásáról szóltak a hírek, ám akkor nem született döntés, mivel a Phalcon radarrendszert szállító izraeli Elta 30%-kal magasabb árat kért a berendezésekért cserébe, mint az első alkalommal.

Most úgy tűnik, megoldódtak az anyagi problémák, olyannyira, hogy már nem is három, hanem egyből kilenc további példányt rendelnének az A-50EI jelzéssel is illetett típusból, azonban jelenleg még csak a tárgyalóasztalnál ülnek a felek, konkrét megrendelés nem született.

Az Il-76-oson alapuló Berjev A-50 Shmel

Az Il-76-oson alapuló Berjev A-50 Shmel indiai színekben ,

Az Indiába kerülő példányok az orosz Berjev A-50 „Shmel” légtérellenőrző PS-90A hajtóművekkel ellátott exportváltozatai. A gépek tetején az izraeli Elta által szállított, AESA rendszerű Phalcon radarrendszer üzemel, mely 60 légicél egyidejű követésére képes. A géptest felett található radarantenna az amerikai Boeing E-3 Sentry AWACS-től eltérően fix rögzítésű.

6 hozzászólás “Újabb indiai légtérellenőrzők?”

  1. Csak az emberanyag kiképzését is olyan szintre kellene emelni hozzá!
    Nem kell hátast dobni a mennyiségtől! És a flotta az még elég messze lesz a blue watertól még! örülhetnek ha az országuk közeli vizeket felügyelet alatt tudják majd tartani!