|

Európai platformból indiai AWACS? Simán!

Február 14. és 18. között zajlik India legnagyobb repülőipari szakkiállítása, az Aero India 2017. Az átlagpolgároknak szóló látványosságok (légi és földi bemutatók) mellett szakmai konferenciáknak is helyt ad a rendezvény, valamint hagyományosan ekkorra időzítenek több sajtótájékoztatót és nagyobb bejelentést is. Sőt, a helyi hadiipari cégek előszeretettel mutatják be új termékeiket ezekben a napokban. Az Aero India tehát mindig kiváló forrását jelenti a haditechnikai témájú híreknek – lássuk, az első „hullámban” mikből csemegézhetünk!

Ugyan a legfrissebb hírek csak ma kezdenek el csordogálni, de már előzetesen is felmerült egy-két érdekesség. Ezek közül kiemelnénk azt a február 12-én napvilágot látott pletykát, miszerint India hat darab A330 típusú utasszállítót vásárolna az Airbustól, abból a célból, hogy légtérellenőrzővé alakítsa azokat. Mindezt a DRDO (Defence Research and Developments Organisation – a fegyverfejlesztésekért felelős indiai állami szervezet) elnöke, Dr. S. Christopher nyilatkozta, tehát nem feltétlenül légből kapott gondolat.

Az egyik a két indiai EMB-145 AEW&C-ből |Forrás: Indiai Légierő ,

Ráadásul Christopher volt korábban a projektfelelőse India saját AEW&C programjának, amelynek során az Embraer EMB-145 platformján hoztak létre korai előrejelző és légtérellenőrző repülőgépet. Az Aero India 2017 alatt munkájuk egyik eredménye be is mutatkozik: az első napon – azaz ma – adják át az Indiai Légierőnek azt a példányt, amit korlátozottan bevethetőnek nyilvánítottak. Ezen kívül még egy ilyen repülőgép létezik, egy harmadik pedig átalakítás alatt áll.

Ha pedig lehet hinni a fenti hírnek, akkor az EMB-145-ösök bázisán létrejött AEW&C-k csak réskitöltők lesznek a nagyobb Airbusok érkezéséig. A DRDO vezetője szeretné, ha hat hónapon belül meg tudnának egyezni a gyártóval, és 84 hónappal később átvehetnék az első repülőgépet. Ezeket valószínűleg ők maguk látnák el – részben külföldi eredetű – felderítő rendszerekkel, hasonlóan az EMB-145-ösökhöz.