|

Saját infracsapdája rongált meg egy ausztrál Oriont

Meglehetősen érdekes eset áll kivizsgálás alatt: a napokban került nyilvánosságra, hogy egy AP-3C súlyos sérüléseket szenvedett egy afganisztáni bevetés során, ám nem ellenséges tűz, hanem saját önvédelmi rendszerei rongálták meg a géptörzset. Az ausztrál megrendelésre átalakított 18 darab P-3C-II Orion egyike két hete Dél-Afganisztán felett járőrözött, mikor egy „besült” infracsapdának köszönhetően keletkezett kár következtében idő előtti leszállásra kényszerült. A gép pilótái épségben letették a madárkát.

„Az eset okozója egy rosszul kilőtt infracsabda volt, amely a rendszerek meghibásodásának számlájára írható” – állt a hivatalos közleményben.
„A legénység megszakította küldetését és biztonságosan leszállt az al-Minhad Légibázison (Egyesült Arab Emirátusok – a szerk.).”

Az infracsapda (angolul „flare”) a közeledő, infravörös keresőfejjel ellátott rakéták elleni védelemre szolgál. A védelmi rendszer ezúttal (ahogy a mellékelt ábra mutatja) nem működött megfelelően és a „sünt megszúrták a tüskéi”. Az okozott kár mértékét nem ecsetelték, csupán „súlyosnak” minősítették, annyi bizonyos, hogy elég komoly ahhoz, hogy megkövetelje a műszaki és a légi biztonsági vizsgálatot.

A négy hajtóműves P-3C Orion elsősorban tengerészeti járőrözésre szolgál, valamint feladata torpedóival és Harpoon rakétáival az ellenséges vízi járművek megsemmisítése. Azonban felderítő rendszereinek köszönhetően szárazföldi események megfigyelésére is kiválóan alkalmas, így jó szolgálatot tesz az Afdanisztánban szolgálóknak is.