|

Haditechnika magazin – Ízelítő

Folytatjuk év elején elkezdett sorozatunkat, melyben a Haditechnika magazinhoz kínálunk egy kis kedvcsinálót. Most a XLIV. évfolyam 2. száma – azaz a 2010. március-áprilisi – kerül terítékre, amelyet egy bő hete beszerezhettek az újságárusoknál. Az ajánlásunk ismét szubjektív, a teljesség igénye nélkül.

Barát vagy ellenség – Német és szovjet katonai tervek 1941 nyarán – I. rész.
A Me 109 és a Spitfire repülési teljesítményének összehasonlítása – II. rész
A másodi részben a gépek motorjait és szárnyszerkezetét veszik górcső alá.
Lövés és találat – II. rész
A haditengerészeti optikai távolságmérők és tűzvezető rendszerek fejlődése a 19-20. században. A cikk második részében az I. világháború előestéjéig jutunk el.
A Kínai Népi Felszabadító Hadsereg harckocsijai – II. rész
A cikksorozat második részében a 70-80-as évek járműveit ismerhetjük meg. Bemutatásra kerül a Type 80, Type96, Type 98 és a Type 62.
Repülők a szürkeségben – MAKS2009
Képes beszámoló a legutóbbi moszkvai repülőgép-kiállításról.
Transportpanzer-1 Fuchs páncélozott szállító jármű – I. rész
A népszerű és a külföldi hírekben sokszor szereplő, nálunk azonban kevéssé ismert gumikerekes harcjármű részletes bemutatása kezdődött ebben a cikkben. Ebben a részben a fejlesztés menetét, az alapváltozat részleteit és néhány fontosabb alváltozatot mutatnak be.
Az első nő az űrben – IV. rész
Kulisszatitkok Tyereskova űrrepülésről. Ebben a záró részben a repülős utóhatásait ismerhetjük meg. Tulajdonképp a cikk kiegészítéseként egy másik írást is olvashatunk, amelyben Tyereskova társairól – elsősorban Zsana Jorkináról és kiképzésének körülményeiről tudhatunk meg érdekességeket..
Roncsok és események a Margit híd környezetében II. rész
Hidroplánok, gyémántok, kenguruk – A II. világháború legdrágább gépvesztesége
Aránylag ritkán olvashatunk a II. világháború ausztráliai eseményeiről. Ebben a cikkben egy érdekes légihídról, valamint egyik gépének érdekes szállítmányáról olvashatunk.
Üreges töltetek – I. rész
A haditechnika történeti írás Misnay József őrnagy munkásságával foglalkozik, aki a 40-es évek elején kutatta ezt a területet és munkássága révén a Magyar Királyi Honvédség az elsők között rendszeresítette ezt a fegyverfajtát.
YAVUZ – az utolsó csatacirkáló története – I. rész
A cikksorozat első részében megtudhatjuk mi volt a hajó eredeti neve, honnan származott és hol is kapta ezt a magyar fülnek idegenül csengő elnevezést.

9 hozzászólás “Haditechnika magazin – Ízelítő”

  1. Kár az archívumért! Nagyon sok érdekes és jó dolog volt/van benne!
    Amúgy tudna nekem valaki segíten?
    Pont lekéstem a Haditechnikában futott F-18E/F Super Hornet sorozatról…:(
    Valaki nem tudná nekem lefényelni és postán elküldeni? De más megoldásra is nyított vagyok(fénykép -> e-mail vagy egyéb)
    Valahogy meghálálom, ígérem!:)
    Légy-Légyszi valaki segítsen nekem!
    Előre is köszönöm!