|

Hírek a távoli Malajziából

Oldalunk hasábjain már többször is volt szó Malajzia harcigép-beszerzéseiről. Eddig azonban csak emlegették a dolgot, most viszont elkezdték az érdemi munkát.

A maláj kormány kiadott egy listát azon katonai repülőgép-fajtákról, melyeket a közeljövőben be kíván szerezni, valamint amikhez biztosítaná az anyagi forrásokat. A hirtelenjében megtett lépés oka, hogy nemrégiben elfogadtak egy új (immáron a 10.) ötéves tervet, mely a 2011-es évtől 2015-ig tart, és megtalálhatók benne a védelmi beszerzések is. Habár korábban ejtették a MiG-29N cseréjét, és a gépek még további éveket töltenek a levegőben, már most megkezdték a váltótípus keresését, valamint további, ámde eltérő feladatkörű típusok is beszerzésre kerülnek a nem túl távoli jövőben.

Kuala Lumpur tájékoztatta szándékairól a vadászgépek piacán jelenlévő vállalatokat, és információkat kért az esetleges pályázóktól. A hivatalos közleményben a Boeing F/A-18E/F Super Hornet, a Lockheed Martin F-16 Fighting Falcon és a Saab JAS-39 Gripen szerepel. Valószínű, hogy a francia Dassault Rafale és az Eurofighter Typhoon is benevez majd.

A Maláj Királyi Légierő RF-5E felderítője ,

Akinek szöget ütött a fejébe, hogy miért nincsenek itt az oroszok, azokat megnyugtatjuk: az Oroszországi Föderáció legfőbb fegyverexportőre, a Rosoboronexport ismét csak kijelentette, hogy el kíván indulni a nemsokára esedékes tenderen, bár a korábbi, Malajziából származó hírek szerint az ország nem kíván tőlük gépeket venni.

De, hogy konkretizáljuk is a dolgokat: Malajzia két századnyi új, 4+ (a plusz-jelek számát mindenki kénye-kedve szerint növelheti) generációs vadászbombázóval szeretné lecserélni idősödő harci gépeit, mint a Northrop F-5E, F-5F, RF-5E, F/A-18D és MiG-29N/UB. A két századnyi mennyiség az körülbelül 36-40 gép beszerzését jelenti, ami nem kevés pénzbe kerül, kérdés, hogy lesz-e elég.

Továbbá ajánlatot kértek az AEW-képességű gépeket gyártó cégektől is. Ezek közül a Saab Erieye és a Northrop Grumman E-2C Hawkeye lehet esélyes. Az E-2 legújabb verziójának, az E-2D-nek az eladása nem valószínű, azt még az Egyesült Államok legközelibb szövetségesei sem nagyon kaphatnák meg.

Érdekes módon a repülőgépgyártók szkeptikusan állnak hozzá a dologhoz, ugyanis a múltban már sor került két hasonló ügyletre, mikor is Malajzia ajánlatot kért tőlük hasonló mennyiségű és fajtájú gép beszerzésére. Ezek azonban meg is ragadtak ezen a szinten, ugyanis különböző okok miatt később visszavonták őket. Talán most végre sikerül végigvinni az elhatározást.

6 hozzászólás “Hírek a távoli Malajziából”

  1. Ha nem számít nekik a logisztika ezek szerint nem mert 5fajta gépük van akkor az F-5 és a Mig-29 helyett Gripen vagy F-16 a nyerő.
    Szu-30 meg a Hornet tökéletesen elég elfogó vadásznak ezek mellé felesleges még egy 2 hajtóműves gép.
    A Hornet mellet a Gripen a legjobb választás mert sok mindenben csere szabatos a hajtóművel,olcsó könnyen fent tárható.
    F-16 valószínűtlenebb mert Indonéziának is az van bár mindkettőnek van Szu-30a így elképzelhető az is.
    Ha keménykedni akarnak sőt ez a valószínűbb akkor Super Hornet vagy Typhoon ebből is inkább az első.

  2. Most halom a rádióban hogy tüntetnek Malajziában a Svéd nagykövetség előtt és Svéd zászlókat égetnek a Mohamed karika turák miatt.
    Így már nem olyan biztos hogy a Gripent veszik meg:)
    Lehet kihatással lesz az Erieyek megvételére is ha ennyire behülyültek a képek miatt.

  3. Az SH-nak lenne értelme, azt viszont nem értem, az F/A-18D-k miért is lennének lecserélve? kb a finn Hornetekkel egy idősek? 90-es évek közepén készültek nem? Az F-5-ösöket és a 29-eseket megértem.
    Gripen meg ahogy olvasom, 1-2 ok miatt bukó.

  4. Szerintem az F-16 lenne nekik a legjobb választás. Annál modernebb gépet, mint amilyen a Gripen, Super Hornet, Rafale, Eurofighter kockázatos lenne eladni a malájoknak, mert a 4.5 generációs gépek már fejlett technológiákat tartalmaznak, amit én a Nyugati országok helyében nem osztogatnék csak úgy mindenkinek. Éppen ezért thaiföldnek is kockázatos eladni azt a 6 vagy 8 Gripent. Szeintem ha malajziának modern gép kell, akkor az F-16 vagy Mirage 2000 modernizált változatából kellene nekik adni. Azok még régebbi technológiával rendelkeznek.