|

Maláj légtérellenőrzők?

A Maláj Királyi Légierő tárgyalásokat folytat a szóba jöhető nagyobb gyártókkal egy légtérellenőrző-flotta felállításáról, azonban nagyon úgy tűnik, hogy 2012-nél korábban nem igazán lesz megfelelő pénzmag a tényleges beszerzéshez.

„Tisztában vagyunk vele, hogy Malajzia nagyon törekszik arra, hogy légtérellenőrzésre képes repülőgépekkel rendelkezzen, azonban rengeteg kérdést vet fel az a tény, hogy Kuala Lumpur jelenleg nem képes a kellő anyagi forrás megteremtésére.” – nyilatkozta egy, az üzletben érdekelt ipari forrás.

Saab 2000 Erieye

A számítások szerint 2011 és 2015 között juthatnak el oda a malájok, hogy a tervezett 8 darab AEW (Airborne Early Warning) beszerzéséhez szükséges pénzmagot összekuporgassák. A feltételek között szerepel, hogy a típusnak levegő-föld üzemmódú radarral kell rendelkeznie, hogy képes legyen a hajóforgalom megfigyelésére is. A jelek szerint az amerikai Northrop Grumman E-2D és a svéd Saab 2000 Erieye között dől majd el a verseny, bár korábban a szintén Erieye radarrendszerrel felszerelt EMBRAER E-145-öt is az esélyesek között emlegették, de kihúzásra került a listáról.

Northrop Grumman E-2D

A maláj védelmi költségvetést jelenleg lefoglalja a 18 darabos Szu-30MKM Flanker árának részletfizetése, valamint minél hamarabb dönteni kell a hadsereg Sikorsky S-61 típusú helikoptereinek leváltásáról. Emellett a Beechcraft King Airek kivonásával tengeri járőrgépekre is szükségük lesz a malájoknak. Nem könnyű tehát bepaszírozni emellé a 8 darab AEW beszerzésének költségeit, így nem csoda, ha bizonytalan a beszerzés időpontja.