|

Oroszország további Szu-30MKM megrendelésben bízik

Mint arról már mi is beszámoltunk, Malajzia a MiG-29N-ek kivonása után egy 4+ generációs típust rendszeresítene. Lehetséges váltótípusként kizárólag nyugati gépeket neveztek meg, ám ennek ellenére a Szuhoj is szívesen beszállna a versenybe.

Akkor Zahid Hamidi védelmi miniszter külön kihangsúlyozta, hogy biztosan nem Oroszországtól vásárolnak majd, mivel a MiG-29N-ek alkatrészellátásával nagyon nem voltak megelégedve. Olyannyira nem bíznak az oroszokban, hogy Szu-30MKM flottájuk logisztikai támogatását is Kínára bízták.

Ez azonban nem szegte kedvét a muszkáknak. A december 1-je és 5.-e között megrendezésre kerülő Langkawi International Maritime & Aerospace Exhibition 2009 (Langkawi Nemzetközi Vízi és Légi Bemutató) szereplői között megtaláljuk a Rosoboronexport ügynökséget is.

„Malajzia nagyon jó ügyfél, és bízunk benne, hogy ha eljön a választás ideje, a mi gépünket is megvizsgálják majd. Nagyon elégedettek a Szu-30MKM flottájukkal, ezért úgy gondoljuk, logikus választás lenne még többet beszerezni belőlük a MiG-29N-ek helyett. Ez jelentős költségmegtakarítással járna számukra.” – nyilatkozta Victor Komardin, a cég igazgatóhelyettese. „A Szu-30MKM kifejezetten Malajzia igényeire lett szabva. Ha egy új típust rendszeresítenének, azzal sokkal több gondjuk adódhatna, mintha további Szuhoj gépeket rendszeresítenének, és logisztikailag is okosabb lenne. Persze, ha ők kitartanak elveik mellett, azt tiszteletben kell tartanunk.”

A Szu-30MKM mellett szóló érvek megfontolandók Malajzia számára, ugyanis jelenlegi 18 gépes flottájukat tovább bővíthetnék, így pótolva a MiG-29N-ek és F/A-18D-k hiányát. Két különböző típus párhuzamos üzemeltetése sokkal költségesebb, mint egy többfeladatúé, ez tény. Arrafelé azonban úgy látszik, nagyon elkötelezettek a több forrásból való fegyverkezés mellett.

Szu-30MKM Forrás ,

Forrás">Forrás">

A Langkawi Légi Bemutatón egyébként képviselteti magát a pályázók közül a Saab a Gripennel, és az EADS is erősen reklámozza az Eurofightert. A Boeing és a Dassault nincsenek jelen, de az amerikai cég szerint az F/A-18E/F biztosan indulni fog a maláj tenderen, és reményeik szerint befutó is lesz.