|

HTKA Hírhalom 2018. 16. hét

A HTKA HÍRHALOM olyan hírek gyűjtőhelye, amiket rövidségük, vagy éppen időnk hiánya miatt nem tudtunk kellő formában megírni, így igen lényegre törően, de mégis közzétesszük ezeket minden hét elején egy csokorba fűzve.

Mexikó 8 darab MH-60R igényéről számolt be az Amerikai Kongresszusnak a Védelmi Biztonsági Együttműködési Ügynökség. A helikopterekkel együtt 20 darab T-700 GE 401 C gázturbinát, 16 APS-153(V) radart, 14 AN/APX-123 barát-ellenség felismerőt, 10 éles AGM-114 Hellfire és 38 APKWS II rakétát és további kiegészítőket vásárolnak, a szokásos logisztikai támogatással, pótalkatrészekkel és kiszolgáló eszközökkel. A beszerzés 1,2 milliárd dollárjába kerül a mexikói adófizetőknek.


Korrodálódó csavaranyák miatt állította le az AH-64E Apache Guardian harci helikopterek átvételét az Amerikai Hadsereg. A kritikus helyen található kötőelemek a tenger közeli bázisokon az elfogadottnál nagyobb mértékű kémiai reakciót folytatnak a levegőben található sós levegő hatására. A Boeing már tavaly óta dolgozik a kérdéses alkatrész újra tervezésén, februárban azonban úgy döntött a hadsereg vezetősége, hogy a probléma megoldásáig nem vesznek át újabb példányokat.


A Raytheon befejezte a GBU-53/B SDB II fejlesztési fázisához tartozó tesztelését. Összesen 44 bombát oldottak, többek között mozgó célpontra kedvezőtlen időjárási körülmények között, valamint adatátviteli rendszeren keresztül egy második fél által megjelölt célra. A fegyvereket a csalik sem tévesztették meg, és sikeresen bizonyíotta képességeit az F-15E-vel párosítva. Az integrációs munkák az F-35-ösön és az F/A-18E/F Super Horneten is megkezdődtek, és a tervek szerint a légierő még az idén sort kerít a saját tesztsorozatára, miközben a Raytheon megkezdte a második széria gyártását.


Egy másik szárnyas bomba integrációja közben a végső fázisába lépett az F-35C-n, miután a Raytheon végrehajtotta a GBU-154 JSOW C utolsó tesztoldását. A kombinált inerciális navigációs/GPS és infravörös önirányítású, 454 kilogrammos fegyver kinyíló szárnyaival akár 70 tengeri mérföldre, azaz 130 kilométerre található célpontokat is elér.

Egy AGM-154 JSOW szárnyas bombától szabadul meg épp egy F-35C | Forrás: commons.wikimedia.org ,


928 millió zöldhasúból gazdálkodhat a Lockheed Martin az új légi indítású, hiperszonikus csapásmérő robotrepülőgép kifejlesztése során. Az Amerikai Légierő által átutalt összegből kell lefuttatni a tervezést, fejlesztést, mérnöki feladatok végrehajtását, a rendszer integrációt, tesztelést, logisztikai tervezést, és hordozó platformokra való integrációt is. A fegyverről egyelőre semmi konkrétumot nem árultak el.


A BriteCloud négyzet keresztmetszetű verziójának kidolgozásán ügyködnek a Leonardo-nál. A feladat, hogy az eszközt kompatibilissé tegyék az ALE-47-es zavarótöltet-szórókkal, ezzel megnyílna az út az F-15 és F-16-osokon való rendszeresítés előtt. A vállalat az amerikai típusok mellett az Eurofighter Typhoon alkalmazók számára is szeretné elérhetővé tenni a lokátoros irányítású rakéták megtévesztésére szolgáló eszközt.


Portugál F-16-osok veszik át a NATO Baltic Air Policing feladatait Litvániában. A vadászbombázók a lettországi Siauliai légibázisról, májustól látják el a készültséget, leváltva a Dán Királyi Légierő F-16-osait. A 4 darab egy hajtóműves gépet 6 spanyol Eurofighter Typhoon is kiegészíti, emellett 4 francia Mirage 2000-5 az észtországi Ämari légibázisról nyújthat további támogatást.


Az légi szállítással foglalkozó orosz Volga-Dnyeper vállalatnál úgy döntöttek, hogy kivonják a NATO Strategic Airlift Interim Solution (SALIS) feladatai alól az An-124 Ruslan-okat. Két óriásgépet állomásoztattak Németországban, a Lipcse mellett légibázison, ahonnan a katonai szövetség számára hajtottak végre légi szállításokat és humanitárius feladatokat 2005 óta. A cég inkább a civil piacra szeretne koncentrálni a jövőben, így 2019. január 1-től nem bocsátják a NATO szolgálatára stratégiai szállító repülőgépeiket, ezzel jelentős kapacitástól esik el az Észak-atlanti Szövetség.

Fotó: Dmitriy Pichugin ,


Két török vadászgép zavarta meg a Görög Légierő azon CH-47 Chinook-jának repülését, aminek a fedélzetén a görög miniszterelnök is tartózkodott. Alexis Tsipras a helikopterrel utazott Rodoszról a Délnyugat-Törökország partjaitól csupán néhány kilométerre található Ró szigetére. A két török F-16-os igazoltatta a görög légtérben tartózkodó helikoptert, erre azonnal riasztották a közelben a levegőben lévő görög gépeket, aminek hatására a törökök visszafordultak.


153 millió dollár értékben rendelt az NSM hajók-elleni rakétából Malajzia. A Koengsberg által kiadott nyilatkozat nem tartalmazza a példányszámot, csupán annyit, hogy Malajzia a 6 darab Littoral Combat Ships (LCS) hajóját fegyverezi fel az új szerzeménnyel.


Kuala Lumpurban múlt héten tartották a Defence Services Asia 2018 kiállítást, a Pakistan Aeronautical Complex (PAC) egyi tisztviselője pedig arról számolt be, hogy előzetes megbeszéléseket folytatnak Malajziával a JF-17-es lehetséges exportálásáról.