|

Kibővítették az indiai gigabeszerzést

Az Indiai Haditengerészet a tervezettnél nagyobb mennyiségben szerezhet be többfeladatú helikoptert.

Korábban már írtunk arról, hogy a jelenleg használt HAL Chetak (az Aérospatiale SA316/319 Alouette III licencváltozata) leváltására Új-Delhi 56 darab könnyű, többfeladatú forgószárnyast szeretne rendszerbe állítani, de a legfrissebb hírek szerint a beszerzés keretösszegét megháromszorozták, míg a beszerzendő gépek darabszámát megkétszerezték.

Indiai Chetak landol az egyik Arleigh Burke-osztályú amerikai romboló fedélzetén | Fotó: Danny Ewing Jr., U.S. Navy ,

A The Hindu hírügynökség Business Line folyóiratának beszámolója szerint 111 darab többfeladatú haditengerészeti forgószárnyas beszerzését hagyta jóvá a védelmi minisztérium 3,3 milliárd dollár értékben. A hét éve húzódó beszerzési program kibővítése mellett változtattak az alapelven is, a “Made in India” törekvés alapján a beszerzésre kerülő helikopterek nagy részét (az első 16 darabot kivéve) a távol-keleti országban, egy helyi vállalattal együttműködve kell összeszerelni/legyártani a lehető legnagyobb mértékben.

Az egyik jelölt az AS365 Panther ,

Természetesen még a tender kiírása előtt megkezdődött a mozgolódás, a megrendelésben reménykedő cégek sorra igazolnak maguknak helyi partnert; az Airbus Helicopters a Mahindra Defence Systems vállalattal lépett frigyre (akik a hírek szerint győzelem esetén Indiába költöztetnék az AS565 MBe Panther gyártósorát), a Rosoboronexport a Hindustan Aeronautics Ltd (HAL) társa lesz, míg a Tata Advanced Systems Ltd. (TASL) két kérője is akadt, mind a Sikorsky, mind a Bell Helicopters a Tatával gyártatna helyben győzelem esetén. Utóbbi a Bell 429-essel, míg előbbi valószínűleg az S-76-ossal száll ringbe a tender elnyeréséért.

Bell 429 az Ausztrál Királyi Haditengerészet szolgálatában |Fotó: Raytheon Australia ,

A közbeszerzés feltételrendszere egyébként kissé érdekes: az indiai hadvezetés kutatómentő, katasztrófavédelmi és (kisméretű torpedókat hordozva) tengeralattjáró-elhárító feladatkörben egyaránt alkalmazni akarja a típust. Az augusztusban kiküldött információbekérésre október 15-éig kellett volna válaszolniuk a felkeresett cégeknek, de végül kitolták november közepéig.

Fórum hozzászólások

 • Koronadzsihád. Itt a taknyát törli a rúpiába, hogy megfertőzzön vele mindenkit (Tom Clancy The Division muszlim mucsaröcsöge verzió)
 • https://magyarnemzet.hu/kulfold/tuzersegi-parbajt-vivott-india-es-pakisztan-7996313/
  "Ismét tüzérségi párbajt vívott India és Pakisztán vasárnap a vitatott hovatartozású Kasmírban.
  Az indiai rendőrség szerint legalább három civil meghalt és többen megsebesülhettek a Kupvara régióban a pakisztáni területről kilőtt és az indiai területen lakóházakba csapódott lövedékektől. A felek kölcsönösen egymást okolták a tüzérségi támadás megindításával.
  Péntek óta Pakisztán a tűzszünet ismételt megsértésével vádolja Indiát. Iszlámábád állítása szerint India szándékosan lőtt civilekre a határ pakisztáni oldalán nyolc embert megsebesítve a hétvégén..."
 • Pakisztán személyzet nélküli robotizált járműveket küld az indiai határhoz
  Író Ata
  Publikálva 2 órája

  [​IMG]
  (Fotó: Lex Kitaev)  Az Sputnik orosz székhelyű hírügynökség jelentése szerint június 23-án a pakisztáni hadsereg számos személyzet nélküli robotizált járművet küldött az indiai határon lévő Kashmir határövezetbe.

  A régió ellentmondásos területein az információk szerint ezeket a robotizált fegyver platformokat a pakisztániak már bevetteték az indiai rendőrséggel a májusban lezajlott konfliktus során.

  Azt régióba szállított, személyzet nélküli robotizált járművek , nagyon hasonlítanak az orosz„Platform-M” személyzet nélküli járműre.

  A Platform-M İKA egy személyzet nélküli robotizált jármű-platform, amelyet az NITI Progress fejlesztett ki az orosz védelmi minisztérium megbízása alapján. A járművet először a győzelem napi felvonuláson mutatták be Kalinyingrádban, 2015. május 9-én.

  A személyzet nélküli robotizált járművet hírszerzéshez, álló és mozgó célok felderítéséhez és megsemmisítéséhez, járőr- és terepi védelmi feladatokra lehet használni. Az irányított fegyvereket automatikus vagy félautomata vezérlőrendszer vezérli.

  A járműbe beépíthető az RPG-26 rakétavető és a 7,62 mm általános célú géppuska, a járművek elérik a 25 km / órás sebességet, és LOS (látóvonal) technológiával akár 16 km-s távolságból is irányíthatók. Az ilyen járművek, kiváló felhasználhatóak a pakisztáni hadsereg határkonfliktusaiban.

  [​IMG]
  Platform-M pilóta nélküli földi jármű. (Fotó: Lex Kitaev )

  Pilóta nélküli földi járművek csata / terepi használatra


  Mindenekelőtt a harci térségben részt vevő İKA-k képesnek kell lenniük megszakítás nélkül működni mindenféle terepen és időjárási körülmények között.

  Az ICA-k kritikus fontosságúak a harci zónákban, mivel képesek a rutinszerű és viszonylag unalmas feladatokat elvégezni , lényegében mechanikai rendszerként képesek ismétlődő feladatokat gyorsan és pontosan elvégezni, veszteségeik kevésbé fontosak, mint a személyzet veszteségei,

  Platform-M pilóta nélküli földi jármű

 • Újabb indiai keménykedés

  India conducts large military exercises with T-90S tanks and BMP-2 IFV along the border with China
  [​IMG]

  A héten apache heliket és Rafale gépeket telepít a kínai határhoz határhoz .
 • Roni
  Újabb indiai keménykedés

  India conducts large military exercises with T-90S tanks and BMP-2 IFV along the border with China
  [​IMG]

  A héten apache heliket és Rafale gépeket telepít a kínai határhoz határhoz .
  Amennyit a képen látunk, annyi működik. :D
 • Június közepén évtizedek óta nem tapasztalt hevességű konfliktus tört ki az indiai-kínai határon, az összecsapásokban legalább 20 indiai katona meghalt, és ugyan hivatalosan erről keveset tudni, de indiai értesülések szerint több tucatnyi kínai áldozat is volt.
  Kína és India között hosszú évtizedek óta zajlanak határviták Kasmírban és Arunácsal Pradesben, többek között azért, mert ezekben a régióban vannak szakaszok, ahol nem rajzolták meg korábban teljesen a határvonalakat, de miután Kína bekebelezte Tibetet, a határok jelentősége sokkal fontosabbá vált. A határviták miatt 1962-ben háborúzott is a két ország: a mindössze egy hónapig tartó háború sima kínai győzelemmel ért véget. Határvillongások és kisebb összecsapások változó intenzitással azóta is előfordultak, de ennyire súlyos konfliktusra nagyon régóta nem volt példa.
  A helyzetet bonyolítja, hogy a két ország között nem hagyományos határok húzódnak, hanem az úgynevezett „Tényleges Ellenőrzés Vonalához” (Line of Actual Control – LAC) viszonyítanak, ami egy vitatott, de többé-kevésbé általában tiszteletben tartott határszakasz, 3340 kilométer hosszan.
  És minden jel szerint arra lehet számítani, hogy a jövőben egyre feszültebb lehet a régióban a helyzet. Nemcsak azért, mert mindkét országban erősen nacionalista vezetés van hatalmon, melyeken a járványhelyzet és a gazdasági visszaesés miatt folyamatosan nő a belföldi nyomás, és így lehet számítani rá, hogy ezt külső ellenségek felmutatásával igyekezhetnek csillapítani, hanem mert mindkét ország nagy építkezésekbe is kezdett, ami miatt egyre nagyobb haderőt képesek a világtól amúgy meglehetősen elzárt régiókba juttatni. Feltételezések szerint a júniusi konfliktus is egy ilyen építkezés miatt robbanhatott ki: közel 20 év után tavaly lett kész az a 255 kilométeres út Indiában, mellyel könnyebben megközelíthető a világ legmagasabban, több mint 5000 méterrel a tengerszint felett fekvő légibázisa Ladakh régióban.
  A Himalájában kezdett lázas építkezési versenybe a két atomhatalom
 • Az indiai gazdaság kibocsátásának csaknem negyedét elveszítette a júniussal végződő negyedévben, az ipari termelés csaknem 40%-kal esett.
  Padlóra került a világ második legnépesebb országának gazdasága is

  India hétfőn közölte, hogy megakadályozta Kínát a két ország közötti vitatott hovatartozású terület status quo-jának felborítására irányuló katonai kísérletben - írja a Reuters.
  Éleződik a konfliktus a világ két legnépesebb országa között - ismét katonai beavatkozásra került sor
 • Erdekes lehet figyelni erre a cirkuszra, ha az indiaiak tenyleg az oroszoktol vesznek megint technikat: https://eurasiantimes.com/russian-t...eing-t-72-mbts-as-india-china-tensions-grows/

  "“Finally, India is a key destination for Russian military high-tech, such as the T-90 tank.”
  India’s high dependency on Russian munition can be seen as 86% of the equipment, weapons, and platforms currently in military service in India are of Russian origin, according to a Stimson Center working paper by Sameer Lalwani. Countries like Belarus, Egypt, India, and Vietnam are also regular customers of the Russian munitions."

  "The Indian Army is looking to procure 1770 multipurpose future ready combat vehicles (FRCV) to replace the ageing force of T-72 main battle tanks (MBTs) and T-14 Armata Tanks could be an appealing option, according to experts."

  Kulonosen szorakoztato, ahogy a kinai trashtalking az Armatarol, mikozben nem erti, vajon miert nem biznak a sokkal olcsobb, de szerinte superior kinai tankokban mas orszagok? :D Nem is ertem, miert nem? :D :D

  It is questionable whether China would buy the T-14 as the Chinese arms maker Norinco claims its VT-4 is superior to the Armata. “The T-14’s transmission is not well-developed, as we saw through a malfunction taking place during a rehearsal before the May 9 parade. By comparison, the VT-4 has never encountered such problems so far,” Norinco said in the WeChat article. “Our tanks also have world-class fire-control systems, which the Russians are still trying to catch up with.”
  “Another important issue is the price – the T-14 is reported to have a price as high as that of the United States’ M1A2 Abrams. … Why don’t buyers consider Chinese tanks that have well-developed technologies and equipment as well as much-lower prices?” it continued."
 • Hiába dobálóznak a t-14-el ha évek múltán kapnák meg akkor is ha megvennék ja és butított verziót .


  kamm
  "The Indian Army is looking to procure 1770 multipurpose future ready combat vehicles (FRCV) to replace the ageing force of T-72 main battle tanks (MBTs) and T-14 Armata Tanks could be an appealing option, according to experts."
  Ezek legnagyobb örömére

  [​IMG]
  [​IMG]
  [​IMG]
  [​IMG]
  [​IMG]
  [​IMG]
 • Roni
  Hiába dobálóznak a t-14-el ha évek múltán kapnák meg akkor is ha megvennék
  Az az evek az siman lehet mindossze 1-2 ev, penzert az oroszok nagyon gyorsak tudnak lenni.

  ja és butított verziót .
  Ugyan dehogy butitott, ez nem amerikai Abrams.

  Ezek legnagyobb örömére

  [​IMG]
  [​IMG]
  [​IMG]
  [​IMG]
  [​IMG]
  [​IMG]
  Most ezzel a sok egybites kinai propagandakeppel mire celzol?
 • Kína szerint indiai katonák illegálisan átléptek egy vitatott határszakaszt, majd „provokatív” figyelmeztető lövéseket adtak le. A kínai határőrök „kénytelenek voltak ellenlépéseket tenni”, idéz a BBC egy kínai katonai szóvivőt, aki nem osztott meg pontosabb információkat erről. Ha igaz, amit a kínai fél állít, akkor 45 év után ez az első alkalom, hogy lövések dördültek a határon, megsértve a fegyverhasználati tilalomról szóló egyezményt.
  Kína szerint indiai katonák lövéseket adtak le egy vitatott határszakaszon
 • A kép fölötti szöveg elég jól érzékelteti India egyik legnagyobb problémáját haditechnika területén:
  "Szovjet dizájn, orosz, ukrán, olasz, francia, izraeli, holland, indiai fegyverekkel és berendezésekkel. :eek:

Ugrás a fórum topichoz