|

35 éves mélyponton Washington és Tel-Aviv viszonya

Izrael washingtoni nagykövete szerint az utóbbi 35 év legmélyebb válságába került az amerikai-izraeli viszony az újabb kelet-jeruzsálemi telepépítési terv miatt. Médiajelentések szerint Michael Oren amerikai nagykövet értékelte így a kapcsolatok állapotát más izraeli diplomatáknak tartott telefonkonferenciáján.

Oren szavai a Reuters hírügynökség szerint ütköznek Benjámin Netanjahu miniszterelnöknek azzal a törekvésével, hogy megpróbálja a ténylegesnél kisebbnek feltűntetni azt a feszültséget, amely közte és Barack Obama elnök kormánya között alakult ki az izraeli-palesztin tárgyalások újrakezdését fenyegető telepépítési terv miatt. „Izrael és az Egyesült Államok viszonya 1975 óta a legsúlyosabb válságban van … ez egy történelmi léptékű válság” – idézte a Közel-Kelet történetének kiváló ismerőjeként számon tartott Michael Oren szavait a Jediót Ahronót című lap.

Az izraeli belügyminiszter éppen Joe Biden amerikai alelnöknek az izraeli-palesztin közvetett tárgyalások megkezdését beharangozó látogatása alatt jelentette be, hogy 1600 új lakást terveznek felépíteni a kelet-jeruzsálemi Ramat Slómó negyedben. Biden és a Fehér Ház is elítélte a bejelentést, palesztin vezetők pedig az Arab Ligával egyetemben közölték, hogy nem kezdik meg a közvetett tárgyalásokat, amíg az izraeli fél nem állítja le az újabb lakótelep-építést. Az incidens miatt az Izraeli Munkapárt közölte: fontolóra kell vennie, hogy kilépjen-e a kormánykoalícióból. Hillary Clinton amerikai külügyminiszter pénteken az izraeli kormányfővel folytatott telefonbeszélgetésében – szokatlanul nyersen – sértőnek nevezte a terv bejelentését, amely, mint mondta, „aláaknázta a békefolyamatba vetett hitet és bizalmat”.

Netanjahu bocsánatkérésre kényszerült, „a szerencsétlen időzítés” miatt belügyminiszterére hárította a felelősséget, de magát az építési tervet nem utasította el. Az izraeli média jelentése szerint pénteki telefonbeszélgetésük során Clinton a Ramat Slómó-i építkezési döntés visszavonását követelte. Netanjahu szóvivője, Mark Regev nem volt hajlandó kommentálni ezt az értesülést. Nevük elhallgatását kérő izraeli tisztségviselők azonban megerősítették, hogy Washington a terv leállítását szorgalmazza. Egy ilyen meghátrálás nyilvánvalóan széteséssel fenyegetné a Netanjahu vezette kormánykoalíciót, amelyet a telepesbarát pártok uralnak, élükön a kormányfő Likud pártjával.

A név nélkül nyilatkozó izraeli tisztségviselők szerint az Egyesült Államok azt is kérte, hogy Izrael tegyen jelentős bizalomépítő gesztusokat a palesztinoknak, több száz palesztin fogoly szabadon bocsátásával vagy további ciszjordániai területek palesztin ellenőrzés alá helyezésével. Washington – mint hozzátették – emellett azt követelte, Izrael hivatalosan nyilvánítsa ki, hogy a palesztinokkal folytatandó tárgyalásokon a konfliktus összes nagy témaköre – így a végleges határok kérdése, Kelet-Jeruzsálem leendő státusa, valamint a palesztin menekültek sorsa is – napirenden lesz.

Forrás: honvedelem.hu

17 hozzászólás “35 éves mélyponton Washington és Tel-Aviv viszonya”

  1. Médiakamu az egész! Hamarosan javulni fog a viszony: vagy meghátrálnak a jenkik, vagy új amerikai elnök lesz. Amikor JFK tiltakozott a dimonai atom miatt, látványosan kigolyózták és utána az USA (L. B. J.) lett a cionizmus legfőbb szekértolója a franciák helyett.

    A magukfajtáknak kezükben van a dollár-árfolyam bedöntése feletti uralom, a magunkfajták, a palesztinok viszont semmi hasonló zsaroló erővel nem rendelkeznek. Az amcsik inkább elnöki adminisztrációt cserélnek, mint valutát!

    Az EU sem ugrálhat, mivel a múlt héten Sorosék nagy bankár-megbeszélést tartottak a görögök miatt meggyengült euró spekulációval történő bedöntéséről, amit elrettentési céllal ki is szivárogtattak a sajtónak. Mondjuk Sárkőből kinézem, hogy ideges lesz és rájuk küld egy légiós ejtőernyős kivégző-osztagot, ha túlfeszítik a húrt – csak akkor utána a megmaradott diaszpóra tönkretenné bosszúból a franciákat.

    Amúgy a két clinton pro-pali ugrálása is nulla hitelességgel bír az ügyben, mivel három éve még a mellüket verve esküdöztek, hogy ha kell ők is harcolnak és meghalnak izraelért – ami főleg a vietnami katonaszökevény billy-től hangzott viccesen. A palik helyében inkább megbíznék az UBL-ben, mint bennük! Egyedül maradtak, ahogy mi is.

  2. Feltűnt már nektek, hogy a megzsarolt korábbi nagy szólásszabadság-védő sólyom aláírta a nyilvánvalóan alkotmányellenes holotilalmi szájberagasztó cenzúra törvényt, erre a jobbik rögtön nekiállt az ünnepségen nagygyűlésen tele szájjal salamonozni?

    Egyértelmű, hogy összejátszanak a kormánnyal, mivel a választások elhalasztására jó ürügy lenne a jobbik holo-grafikus technikával történő betiltása. Persze ettől a Jobbik tábora csak erősödne és utcai tiltakozásokat csinál, ami ürügy a szükségállapot bevezetésére – a Fidesz persze megint későn ébred és megy ki ő is tüntetni, de szétverik, betiltják, felszámolják, a zorbán családját túszként lefogják.

    Utána a Jobbik papíron „megtisztul”, újraengedélyezik és az maszop-pal nagykoalícióra lépnek, hiszen mindkettő oroszbarát, orbánc-gyűlölő párt. A betiltott fityisz kétmillió birkáját pedig a német megszállók tartják féken. A gáztározós Mo. a hozomány a német-orosz stratégiai szövetségben – de csak a földje, mert a pénzét a ciprus-ny-tv aranyvonat már elvitte!

  3. „Washington – mint hozzátették – emellett azt követelte, Izrael hivatalosan nyilvánítsa ki, hogy a palesztinokkal folytatandó tárgyalásokon a konfliktus összes nagy témaköre – így a végleges határok kérdése, Kelet-Jeruzsálem leendő státusa, valamint a palesztin menekültek sorsa is – napirenden lesz.”

    Valószínűtlennek hangzik, hogy ezek a kérdések napirenden lesznek, az viszont, hogy ezekre válasz is születik egyenesen irreális vízió. Ezt az új telep bejelentését pedig pont a közvetett tárgyalások elé időzíteni, legalábbis nyílt provokációnak látszik.