|

Festhetik a katonák a fegyvereiket

Sokszor előfordult már a hadviselés történetében, hogy a katonák háborús tapasztalatai alapján módosítottak harceszközöket. Most is hasonló történt az Egyesült Államok fegyveres erőinél.

Az Irakban és Afganisztánban már évek óta zajló háborúk során a nap, mint nap a terepen mozgó katonák részéről már jó ideje felmerült az igény rá, hogy kézi lőfegyvereiket a terep adottságainak megfelelő színűre fessék le. Az Amerikai Hadsereg szabvány lőfegyverei, az AR-15-ösön alapuló M-16 és M4 ugyanis alapból feketére vannak mázolva, ami nem a legelőnyösebb rejtőszín az általában homokszínű sivatagban.

Amerikai katona M4A1 Carbine karabéllyal ,

Annak ellenére, hogy a hadsereg mindeddig tiltotta a személyi lőfegyverek festését, a katonák egy részét ez nem különösebben érdekelte, és a kereskedelmi forgalomban lévő festékszórók legkülönfélébb változatainak segítségével próbálták feldobni mordályaikat. Ez azonban amellett, hogy az álcázás mértékét javította, veszélyes is lehetett, mert könnyedén a fegyver meghibásodásához vezethetett.

Az M-16 és M4 egyébként sem arról híres, hogy ellenállna a legkülönfélébb viszontagságoknak is – éppen ezért érkezik egyre több kérelem a felső vezetéshez, hogy váltsák le őket -, ennélfogva ha a festékszóróval dolgozó katona véletlenül olyan helyre is fúj egy kis festéket, ahová nem kéne, nos, az később visszaüthet egy tálibokkal vívott tűzpárbaj során.

Egyénileg kipingált M4-es ,

Ezt mostanra megelégelték Washingtonban is, és március 2-án összeült egy bizottság, mely arra a következtetésre jutott, hogy engedélyezni kell a bakák számára fegyvereik lefestését. Ehhez pedig megfelelő eszközöket, alapanyagokat és tanácsadást kell nyújtani nekik, a fentebb leírt balesetek elkerülése végett.

Doug Tamilio ezredes, a hadsereg személyi fegyverekkel foglalkozó osztályának vezetője elmondta: a következő hónapokban megfelelő útmutatókat és eszközöket juttatnak el a katonákhoz, akik a harctéren is elvégezhetik majd a szükséges munkálatokat. Annyit azonban meg kell majd tenniük a művelet előtt, hogy hivatalosan engedélyt kérnek rá a parancsnokuktól.

Azért reméljük, hogy a képen látható festésminta nem terjed el túlzottan :)

9 hozzászólás “Festhetik a katonák a fegyvereiket”

  1. G36ot olyan 800-900eur ért kapnánk. (~250.000Ft)
    416ot 1100eur környékén. (~300.000Ft)

    ha vki 7.62buzi mert 500m felett is kell az átütőerő akkor ott a 417 az polgári felhasználásra nem vehető meg de tippre 1200eur környékén járhat.

    Ezen felül még van az AK-10x amit oroszok csak k* drágán adnának el.

    No és akkor a vicc. Bármelyik fegyvert is vennénk még ha az Ak-10xet is max fele annyi pénzbe kerülne mint a sok éves fegyverek felújítása.
    És mind a g36/416/417/ak10x fényévekkel jobb fegyver mint amit felújítani akarunk….