|

A gyenge államok jelentik az új biztonsági veszélyt

Irak esete annak a nemzetbiztonsági kihívásnak az előfutára, amellyel a 21. században kénytelen szembenézni az Egyesült Államok: a gyenge államok veszélyeztetik leginkább a fennálló világrendet – írja Richard Haass, a Külkapcsolatok Tanácsa amerikai független elemző intézet elnöke a Newsweek magazinban.

Annak ellenére, hogy Irakban az erőszak mára jelentősen visszaszorult, a gazdaság pedig növekszik, az ország helyzete továbbra is ingatag. Megmaradtak a mély törésvonalak a kurdok és az arabok, valamint a kisebbségben levő szunniták és a többségi síiták között. Nincs nemzeti konszenzus az olajbevételek elosztásáról, a szomszédos országok – Iránnal az élen – pedig kedvük szerint avatkoznak be az ország dolgaiba.

Az iraki háborút elsődlegesen azzal a céllal indították, hogy létrehozzanak egy olyan demokráciamodellt, amelyet a többi arab állam kénytelen lenne követni. Irak valóban modell lett, de az eredeti tervekkel szemben inkább a gyenge állam prototípusává vált, amely nem tudja saját magát megvédeni, sem az ország belső békéjét fenntartani, és képtelen külső segítség nélkül kezelni a problémáit. A XX. század nagy részét az erős államok cselekedetei uralták: Németország, Japán, majd a Szovjetunió globális hatalomra való törekvése, illetve az Egyesült Államok ezekre adott válaszlépései. Mindez két világháborút és hidegháborút eredményezett. A XXI. században azonban már nem valamelyik nagyhatalom előretörése jelenti a legnagyobb fenyegetést a globális világrendre – írja a szakértő. Egyfelől a mai nagyhatalmak már nem is olyan “nagyok”: Oroszországot gúzsba köti egysíkú gazdasága, a korrupció és a fogyatkozó népesség; Kína helyzetét hatalmas lakossága és a vízfejű politikai vezetés nehezíti. Ezenkívül Kína és a többi nagyobb vagy feltörekvő hatalom nem akarja megdönteni a jelenlegi világrendet, azt inkább csak saját érdekei szerint szeretné formálni.

A legnagyobb kihívást ma már a gyenge államok jelentik, úgy mint Pakisztán, Afganisztán, Jemen, Szomália, Haiti, Mexikó és Kongó. Ezekben az országokban az a közös, hogy kormányaik képtelenek és/vagy nem hajlandók irányítani az ország ügyeit. A múltban az ilyen esetek leginkább humanitárius ügynek minősültek volna, ám ma már – a globalizációnak köszönhetően – a terroristáktól és az illegális bevándorlóktól kezdve a fertőző betegségeken át egészen a tömegpusztító fegyverekig minden és mindenki szabadon mozoghat, az országhatárok alig jelentenek akadályt. A gyenge államok jelentette problémákat Richard Haass szerint a világ nem oldhatja meg kizárólag az Egyesült Államok katonai erejére támaszkodva. Ahogy az Irak esetéből is világossá vált, sokkal egyszerűbb egy kormány eltávolítására törekedni, mint azt megvalósítani. Sokszor nem egyértelmű, mi lehetne a megdöntendő rezsim alternatívája. A helyszínre vezényelt külföldi csapatok pedig, még akkor is, ha csak támogató szerepet töltenek be, ellenérzést kelthetnek azzal az új kormánnyal szemben, amelyet a régi ellenében erősíteni próbálnak. Olykor egyáltalán nem biztos, hogy a fokozott katonai beavatkozás olyan tartós javulást hozhat, amely arányban áll a feláldozott emberéletekkel és a költségekkel. Nem kizárt, hogy éppen ez lesz az Egyesült Államok problémája Afganisztánban.

2003 óta Irakban több mint 4 ezer amerikai katona vesztette életét, hét éven keresztül több mint 100 ezer katona állomásozott az országban, amelyet végül sikerült bukott államból egy valamivel fejlettebb, de még mindig igen gyenge állammá alakítani; mindennek a közvetlen költsége megközelítette az ezermilliárd dollárt. Haass szerint az Egyesült Államoknak és más kormányoknak el kellene kerülni a hasonlóan költséges és gyakran ellentmondásokkal övezett beavatkozásokat. Ehelyett inkább a gyenge államok képességeinek megerősítésére kellene összpontosítani az erejüket. Ez sokkal lassabb, aprólékos, lentről felfelé építkező folyamat. Az alapvető gazdasági, jogi és politikai keretek létrehozása mellett gyakran a legalapvetőbb fizikai infrastruktúra kiépítésére is szükség van.

Az Egyesült Államoknak mielőbb létre kellene hoznia egy nagy méretű, civil jellegű “nemzetépítő” testületet, amelyet be lehetne vetni a rászoruló országokban a hiányzó képességek kiépítése végett. Ebben a folyamatban mások is tudnak segíteni: egy-egy válság nemzetközivé tétele révén megoszlanak a gazdasági és katonai terhek, illetve az ENSZ vagy az adott regionális szervezet bevonása politikailag sokkal elfogadottabbá tehet egy-egy missziót a segítségre szoruló gyenge állam számára. A segélyezés fontos része ennek a politikának, de azt jó kormányzáshoz és alapos tervezéshez kell kötni, elkerülendő a külföldi források felhasználásával kapcsolatos korrupciót és ésszerűtlen döntéseket – vetette fel Haass. Másik fontos eszköz lehet a nyugati piacok megnyitása a gyenge államok mezőgazdasági és késztermékei előtt. A Pakisztánnal szembeni amerikai politika részévé kellene tenni – a tálib lázadókat célzó rakétatámadások mellett – például a pakisztáni textilipari termékek exportjának megkönnyítését. Vigyázni kell, hogy az iraki háborúból a megfelelő tanulságot vonjuk le, és a világ ne arra a következtetésre jusson, hogy ezentúl inkább tartózkodni kell a gyenge államok támogatásától. Valóban magas költségekkel jár ezeknek az országoknak a megsegítése, de még mindig olcsóbb megoldás, mint lerohanni és elfoglalni, vagy egyszerűen figyelmen kívül hagyni őket.

Forrás: honvedelem.hu

26 hozzászólás “A gyenge államok jelentik az új biztonsági veszélyt”

  1. Na menjenek a francba :)

    …basszus, ezek az államok azért nem krőzusok, mert a nyugat kifosztotta őket….

    Dumálnak a demokráciáról, miközben a katonai diktatúrát alkalmazzák a béke érdekében. Vicces anomália:)

    Jaaaa, és az Iraki tömegpusztító fegyverek… Na OTT éppen nem volt gyenge állam, SŐT. Szaddamnak volt a legkevesebb oka, hogy szakadár hülye terroristákkal szűrje össze a levet… Mi lett a sorsa (amúgy tetű volt, tudom)…

  2. …amúgy a nyugatnak joga meghatározni hogy mely állam milyen formában kellene hogy működjön?

    – gyarmatosítás
    – őslakosok kiírtása (indiánok)
    – gazdasági gyarmatosítás
    – élőhely pusztítás – nyomor okozás (még azokat se hagyták élni, akik a napi kis húsadagjukért harcoltak az ősi földön)
    – a demokráciáért csak addig pofáztak, míg nem került nekik túl sokba (eladtak minket 56-ban Szuezért)

    Folytassam?

  3. -Pakisztán, Afganisztán, Jemen, Szomália, Haiti, Mexikó és Kongó-

    „basszus, ezek az államok azért nem krőzusok, mert a nyugat kifosztotta őket”
    „- gyarmatosítás”
    „- gazdasági gyarmatosítás”

    Speciel ez nem igaz, e területeket a nyugat nem fosztotta ki, vagy ha igen, az is fél évezreddel ezelőtt történt mint Mexikó esetében és azóta a nyugat többet invesztált a területbe, mint amennyit anno elvitt onnan. Bár a többséget nem, mert egyszerűen nem volt mit elvinni onnan, épp ellenkezőleg a nyugat vitt oda civilizációt, ahol neolitikus törzsek éltek, mint Kongóban vagy Haitin. Arról már nem a nyugat tehet, hogy a hátrahagyott civilizációt nem tudták üzemeltetni a helyiek, hanem szétlopták azt majd pusztulni hagyták a romjait. A Brian élete híres párbeszédét a rómaiaktól kapott kultúrjavakról játszi könnyedséggel lehet lefordítani a gyarmatok szituációjára.

    „- őslakosok kiírtása (indiánok)”

    Az erőszakos cselekményeknek áldozatául esett ősklakosok száma valójában igen csekély volt, különösen igaz ez az indiánokra, akikkel járványok végeztek (ez kölcsönös volt a fehér gyarmatosítók is kaptak ilyen „ajándékokat”). A gyarmatosítók megjelenése ráadásul nagymértékben csökkentette a helyi őslakosok közti erőszakos cselekményeket is. Egy törzsi társadalomban például minden második-harmadik férfi erőszakos halált hal, a fejlett azték civilizációban minden tizedikre volt ez igaz a gyarmatosítók korabeli Európájában csak minden huszadikra, míg a XIX. századra ez a szám a civilizált világban minden negyven-ötvenedikre csökkent a XX. században pedig századikra. Ez jól mutatja a civilizáció áldásait.
    forrás: Jean Guilaine and Jean Zammit: The Origins of War, Violence in Prehistory.

    „- élőhely pusztítás – nyomor okozás (még azokat se hagyták élni, akik a napi kis húsadagjukért harcoltak az ősi földön)”

    Ez sem igaz, a helyi gazdálkodás hatalmasat fejlődött a gyarmatosítók megjelenésével, új fajták, új technikák és új metódusok honosodtak meg, amelyek sokszorosára növelték a legkisebb gazdálkodók hasznát is. Továbbá bekapcsolták e vidékeket a világgazdaság vérkeringésébe, ami lehetővé tette a helyieknek, hogy értékes kultúrjavakra cseréljék el a megtermelt nyersanyagjaikat, innen már csak rajtuk múlott, hogy a dekolonizáció után e csere haszna a felszabadító harcosokból lett korrupt politikusaik svájci bankszámláin, vagy országuk infrastruktúrájában jelenik e meg.

    „- a demokráciáért csak addig pofáztak, míg nem került nekik túl sokba (eladtak minket 56-ban Szuezért)”

    Speciel a dekolonizáció gyarmati élharcosai egyáltalán nem is pofáztak demokráciáról, Marxról annál többet, ebből aztán bjútiful diktatúrák jöttek létre és azok a rothadt nyugatiak kezdhették szervezni a LIVE AID koncerteket, hogy a felszabadított népeknek legyen mit enniük.

  4. blogen, AZÉRT NEM TELJESEN ÍGY VAN, AHOGY ÍROD…

    Pakisztán, Afganisztán, Jemen, Szomália, Haiti, Mexikó és Kongó, a nyugati fegverkezés klasszikus áldozatai ( a keletieké is, de a lényeg, hogy az „invesztálás” jórészt katonai volt – érdekszférák mentén) A nyugat vitt oda civilizációt? Valóban? Ők kérték? Mondj egy példát erre :)

    Őslakosok: Valóban, sokan estek járvány áldozatául. Tehát, ha meghal a nagyi, és valaki oda megy, hogy a föld innentől az enyém, mert idejöttem, az jogos, nem?
    Na nehogy már azokat a fehéreket mentsem, akik úgy gyarmatosították az új világot, hogy még ünnepük is van arról, hogy az indiánok nélkül meghaltak volna:)

    Élőhely pusztítás?
    Afrika vadállománya, erdei, Brazilia…

  5. Ez a cikk hihetetlen, döbbenetes. Azért szeretnék mindenkit emlékeztetni hogy pont irak az öböl legerősebb állama volt, amíg IRÁNNAL szemben az USA szekerét tolta. Miután pedig évekig blokád alatt volt, 2 háboruban az egész nyugat lerohanta véglett lehanyattlot. Az hogy ma Irak olyan amilyen az sok sok nyugati tanácsadó pancser tanácsának köszönhető. Nem kéne olyat megmagyarázni amit nem lehet és nem is érdemes. Irak hibája az volt hogy megtámadta kuvaitot. Ha ezt nem teszi Szaddam még ma is élne! Valamint élvezné az usa támogatását gazdagon.

  6. Ilyen hozzáállás mellett azon csodálkozom,hogy csak egy szeptember 11-e volt idáig. Így kívülről nézve is kiborító a hozzáállásuk a világ többi részéhez. Akkor mit érezhetnek azok akik nap mint nap közvetlenül szembesülnek velük és az „áldásos” tevékenységükkel?
    Amúgy az a bizonyos lista egyben a lerohanási sorrend is?

  7. > A gyenge államok jelentik az új biztonsági veszélyt

    Ha ez igaz, akkor a tótok helyében én kezdenék turbó-rettegni Magyarországtól!

    Na, az egész cikknek is kb. ennyi értelme van. Irakot azért rohanták le, mert a NY-TV tengely azt hitte, hogy könnyen el lehet lopni az ottani olajkincset. Szégyenszemre Tom Lantos volt az egyik főszervezője a rabló-hadjáratnak.

    Vagy nézzük meg Haitit, ahol sebesültek százezrei élve rothadnak az utcán a földrengés után és az állam nem működik. Pont az USA távolította el pár éve puccsal az egyetlen hazafias elnököt, aki az utóbbi 100 évben ott hatalomra került. Most meg gyakorlatilag megszállták a szigetet a nagy humanitárius álca alatt.

    Az egyszerű amcsi lakosok többsége egyébként még sosem volt külföldön és magasról tesz rá, hogy mi van a két óceánjukon túl – csak a politikai elitjük és az azt irányító kis nép bekavar. Nyilván sem a teljes izoláció, sem a világ-csendőrség nem okos döntés, meg kell találni a középutat.

    Ez lenne a komenyizmus elleni határozott fellépés, arra kellene koncentrálni Amerikának – pl. egy Észak-Korea elleni hi-tech támadás, ami a komcsi elitet villám-likvidálná. Ettől Kína és muszkaföld is megerjedne és a lakosság merne demokráciát követelni, elzavarná a despotákat.

  8. > Amúgy az a bizonyos lista egyben a lerohanási sorrend is?

    Haiti már most meg van szállva, a jenkik odaküldtek 500 orvost, meg 11,500 puskás katonát két anyahajóval…

    Szomáliában lefegljebb atombombával próbálkoznának újra, túl élénk az emlék, hogy a helyiek megették a GI Joe-k maradványait.

    Ha Mexikót elfoglalják, akkor valószínűleg Hillary néni lesz az USA utolsó NEM katolikus elnöke (vagyis úgy járnak, mint a nomád mongolok, akik elfoglalták a Kínai Mennyei Birodalmat és nemsokára felolvadtak benne).

    Kongó esetében előtte körbekérdeznék egy csapat ex-légióst a kocsmában, hogy mit szólnak hozzá. Arrafelé machetével levágják az óriásgorila kezét és hamutartót csinálnak belőle szuvenyírnek – ha nincs gorilla, akkor a szomszédét. Meleg is van, járványok is, út és reptér viszont nincs.

    Olyanabb lesz, mint Vietnam, plusz PR-katasztrófa lenne – mindenki újra Che Guevara pólót hordana és ifj. Castro angolai mintára küldené az „önkéntes hadosztályt” a néger testvéreik megsegítésére. Akkor Kubát is le kéne rohanni és az lépéskényszerbe hozná az usankás medvét. Kína keze is erősen betette a lábát Afrikába az utóbbi 25 évben, van jó sok lőszergyáruk arrafelé, hogy jusson golyó az impi agresszoroknak. AK-47 rulez!

  9. @blogen: kiakasztottál te gyökér! A gyarmatosítás folyik napjainkban is, mindössze úgy hívjuk: globalizáció, de ,,harc a terrorizmus ellen” néven is ismerjük.
    Hozzászólásoddal minden idők legnagyobb gyarmatosítóját és agresszorát véded. Írásodból az derül ki, hogy az indiánok és egyéb leigázott népek- pl. a vajszívű belgák által halomra lőtt kongóiak, nem a hódítás következményeiként- hanem maguk hibájából pusztultak ki szinte teljesen, sőt, azt állítod, hogy a csodás vívmányokért cserébe csak utálkozás járt a bőkezű gyarmatosítóknak…nem tudok erre mit reagálni. A boldogság technikai fejlettségtől független, ezt nem képes megérteni ez a retardált nyugati társadalom. A halott indiánok és kongóiak gyanítom nem lettek boldogok a gyarmatosítás által.

    Az amerikai propaganda által irányított média agymosott zombija vagy.
    Irak egy erős, ha nem is demokratikus állam volt Szaddam idején. Nézz csak meg videókat Irakról 2003 előtt és után…!!! és ha ezt megtetted, számold össze azóta hány iraki ember halt meg a 91es támadás után maradt sugárzó páncélosok ezreitől(depleted uranium ,A-10), illetve a 2003as támadást követő belpolitikai káoszban!!! 100 000-re tehető a du lőszer civil áldozatainak száma(rák) és több 100 000 iraki pusztult el 2003 óta, hogy a Blackwater meg a buzi amcsi cégek profitot termeljenek!!! Igen, a gonosz Szaddam kiirtott 10 000 kurdot vegyi fegyverrel még a 80as években. A Nato tag törökök több millió örménnyel tették ugyanezt, hol az igazság?

    Gondolkozz mielőtt írsz valamit.

    @Tacsk0 te még nem töltötted be a 18at, le merem fogadni. szellemi fejlettségben biztos nem.
    Szlovákia jelenleg olyan haderővel rendelkezik, ami bőven elég Magyarország 2-3 hét alatt történő megszállásához. Csak itt mifelénk a Nagymihályi(Michalovce-i) laktanyában több t72 van, mint ami az egész magyar hadseregnek. Egyedül talán a Gripenek jelentenének problámát. Be vagy szívva amikor ekkora baromságokat kommentelsz?

  10. Irak egy erős, ha nem is demokratikus állam volt Szaddam idején.

    Ja kérem, ha én is ideggázzal irtanám azt, aki nem ért egyet velem, akkor elég sajátos „erősség” fogalmazódna meg…

    A 30 milliárd dollárops kuvaiti hitel is erős államot sejtet vagy inkáb egy olyan idióta diktátorét aki háborúzik és saját iparát félig lezüllszeti emiatt holott csak ki kellett volna termelie az olajat és egy Szaúd-Arábia 2.0 lett volna, vallási hercehurcák nélkül. Szaddam a történelem egyik legostobább embere volt.

    Nézz csak meg videókat Irakról 2003 előtt és után…!!! és ha ezt megtetted, számold össze azóta hány iraki ember halt meg a 91es támadás után maradt sugárzó páncélosok ezreitől(depleted uranium ,A-10), illetve a 2003as támadást követő belpolitikai káoszban!!!

    Esetleg kérdezd meg az iráni hadiárvákat és özvegyeket, vagy a kurdokat. Ej, de szép is a kettős mérce…

    100 000-re tehető a du lőszer civil áldozatainak száma(rák) és több 100 000 iraki pusztult el 2003 óta, hogy a Blackwater meg a buzi amcsi cégek profitot termeljenek!!! Igen, a gonosz Szaddam kiirtott 10 000 kurdot vegyi fegyverrel még a 80as években. A Nato tag törökök több millió örménnyel tették ugyanezt, hol az igazság?

    Valami bizonyíté is erről? Mert azokat az uránélőszereket nem civil populáció közelében használták és nem is olyan túl sokat. A CBU és AGM-65 volt az A-10 leggyakrabban használt fegyvere.

    Az is ki lett már tárgyalva többször, hogy cask az urán gáz lenne mérgető és, ha belélegeznéd, mert akkor nehézfém mérgetés. Csak éppen a sivatag közepén ellőt urán, az szerinted milyen koncentrációban jut el bárhova is? Esetleg más nehézfémet is megvizsgálnál? Tudod a Közel-Kelet – főleg az ottani infrastrukturális szinten – nem a környezetvédelméről híres. Az is lehet, hogy az ivóvíz a szennyezett… Kettőt találhatsz, hogy a jenki miért nem iszik ott csapvizet.

    Szlovákia jelenleg olyan haderővel rendelkezik, ami bőven elég Magyarország 2-3 hét alatt történő megszállásához. Csak itt mifelénk a Nagymihályi(Michalovce-i) laktanyában több t72 van, mint ami az egész magyar hadseregnek. Egyedül talán a Gripenek jelentenének problámát. Be vagy szívva amikor ekkora baromságokat kommentelsz
    Gondolkozz mielőtt írsz valamit.

    Hát ez vicces poszt, mert ezzel Tacs0-tól nem nagyon ütesz el…

    @Tacsk0 te még nem töltötted be a 18at, le merem fogadni. szellemi fejlettségben biztos nem.
    Szlovákia jelenleg olyan haderővel rendelkezik, ami bőven elég Magyarország 2-3 hét alatt történő megszállásához. Csak itt mifelénk a Nagymihályi(Michalovce-i) laktanyában több t72 van, mint ami az egész magyar hadseregnek. Egyedül talán a Gripenek jelentenének problámát. Be vagy szívva amikor ekkora baromságokat kommentelsz?

  11. Még egy dolog. Irán a sah diktatúrája alatt az ameriakiak legfontosabb szövetségese volt a K. keleten. De az emberek nem szerették a sahot, mivel nyugati mintát követett, ez kiverte a biztosítékot a perzsáknál és jött Khomeini. Ekkor a barátság megszakadt az emrikaik hazamentek, viszont 79 f-14, plusz több száz f-4, f-5, ezenkívül több hónapnyi aktív harctevékenységhez szükséges alkatrész és fegyver viszont maradt a kenyértörésre emlékeztetve. Ekkor lett Irak a hős, aki megállította (ellentámadással…:)) az agresszív vallási rezsimet. Hozzávetőlegesen 1millió halott lett az eredmény(kb.450e irak, 550e. irán).
    A háború végén a legatyásodott irak, a hős, megtámadta kuvaitot kis pluszbevétel reményében, ekkor az igazságos amcsik rommá lőtték az iraki hadsereget, kiiktatták a legerősebb arab államot és nyertek bázist, plusz olajat kuvaitban.
    Ha amerikának a demokrácia és az emberélet lenne a fontos, Észak-Koreát kellene mielőbb porrá rombolni ezáltal adva esélyt egy mindenképp jobb életre az ott élőknek, nem pedig káoszba taszítani működő országok viszonylagos jólétét.

  12. @molnibalage

    ,,A 30 milliárd dollárops kuvaiti hitel is erős államot sejtet vagy inkáb egy olyan idióta diktátorét aki háborúzik és saját iparát félig lezüllszeti emiatt holott csak ki kellett volna termelie az olajat és egy Szaúd-Arábia 2.0 lett volna, vallási hercehurcák nélkül. Szaddam a történelem egyik legostobább embere volt.”

    Te sem maradsz el mögötte sokkal. Háborúsdinak volt egy olyan apropója, hogy Irán erősen gyanúsan terjeszkedni szándékozott, exportálandó kitűnő vallási diktatúráját.

    Nézz csak meg videókat Irakról 2003 előtt és után…!!! és ha ezt megtetted, számold össze azóta hány iraki ember halt meg a 91es támadás után maradt sugárzó páncélosok ezreitől(depleted uranium ,A-10), illetve a 2003as támadást követő belpolitikai káoszban!!!

    ,,Esetleg kérdezd meg az iráni hadiárvákat és özvegyeket, vagy a kurdokat. Ej, de szép is a kettős mérce…”

    Nincs kettős mérce, Szaddam egy diktátor volt, több ezer ember vére tapad a kezéhez, de amíg ott volt, nem robbantották rommá a fél országot az elszabadult vallási szeparatisták.

    ,,100 000-re tehető a du lőszer civil áldozatainak száma(rák) és több 100 000 iraki pusztult el 2003 óta, hogy a Blackwater meg a buzi amcsi cégek profitot termeljenek!!! Igen, a gonosz Szaddam kiirtott 10 000 kurdot vegyi fegyverrel még a 80as években. A Nato tag törökök több millió örménnyel tették ugyanezt, hol az igazság?

    Valami bizonyíté is erről? Mert azokat az uránélőszereket nem civil populáció közelében használták és nem is olyan túl sokat. A CBU és AGM-65 volt az A-10 leggyakrabban használt fegyvere.”

    Isten áldja az Agm-et meg A-10et a szabadság fegyvereit. Köszönöm hogy felvilágosítottál a propaganda hazugságairól. Mindenesetre irakban a 91es támadást követően megháromszorozódott a gyermekek körében a rák.

    ,,Szlovákia jelenleg olyan haderővel rendelkezik, ami bőven elég Magyarország 2-3 hét alatt történő megszállásához. Csak itt mifelénk a Nagymihályi(Michalovce-i) laktanyában több t72 van, mint ami az egész magyar hadseregnek. Egyedül talán a Gripenek jelentenének problámát. Be vagy szívva amikor ekkora baromságokat kommentelsz
    Gondolkozz mielőtt írsz valamit.

    Hát ez vicces poszt, mert ezzel Tacs0-tól nem nagyon ütesz el…”

    Fáj az igazság mi? Csak nehogy tőled se ,,elüteszek” magyar koma. Hőbörgni meg Usát imádni azt igen tudtok, egyszer találkoznátok a michalovcei gépesített lövészekkel, össze@rná magát az egész hadseregetek mind a 15 tankkal együtt.

    Bocs ha kicsit ideges vagyok, csak hihetetlen hogy ilyen emberek még vannak, akik bevesznek mindent amit az Usa a szájukba ad.

  13. Te sem maradsz el mögötte sokkal. Háborúsdinak volt egy olyan apropója, hogy Irán erősen gyanúsan terjeszkedni szándékozott, exportálandó kitűnő vallási diktatúráját.

    Blablabla. Akkro védte meg volna magát, ha Irán támad. Semmiféle értelme nem volt támadni. Az külön vicces, hogy több képzett pilótát és katonát is sittre vágtak, és csak azért jöhettek ki, mert Irak támadott. Biztos pojácákból álló hadsereggel akarta exportálni magát Irán, és pont egy olyan szomszédba, akikkel szinte semmi közös vonásuk nem volt leszámítva a diktatórikus államformát…

    Mindenesetre irakban a 91es támadást követően megháromszorozódott a gyermekek körében a rák.

    Mert azóta még az infrastruktőra még az azelőtti szintet sem éri el. Tudod, ha nem olyan tiszta a víz, még szennyezőbb technikát eszel, alultáplát vagy, stb. akkor a rák is könnyebben jön és győz. Persze nagyon könnyű dolog sátánt kiáltva egyből valamire mutogatni, ami neked nem szimpi…

    Fáj az igazság mi? Csak nehogy tőled se ,,elüteszek” magyar koma. Hőbörgni meg Usát imádni azt igen tudtok, egyszer találkoznátok a michalovcei gépesített lövészekkel, össze@rná magát az egész hadseregetek mind a 15 tankkal együtt.

    Annyi sincs, de áruld már el, hogy egy tízezres nagyságrendű haderő hogyan tart megszállva egy 100’000 km2-es országot?

    Bocs ha kicsit ideges vagyok, csak hihetetlen hogy ilyen emberek még vannak, akik bevesznek mindent amit az Usa a szájukba ad.

    A hiszékenység terén esetleg néztél már tükörbe?

  14. ,,Blablabla. Akkro védte meg volna magát, ha Irán támad. Semmiféle értelme nem volt támadni. Az külön vicces, hogy több képzett pilótát és katonát is sittre vágtak, és csak azért jöhettek ki, mert Irak támadott. Biztos pojácákból álló hadsereggel akarta exportálni magát Irán, és pont egy olyan szomszédba, akikkel szinte semmi közös vonásuk nem volt leszámítva a diktatórikus államformát…”

    Zavar a mátrixban molnibalage? Az A-10 fegyvereit ismered jól csak? A biztos pojácák Usa kiképzésben részesültek még a sah idején, a pojácák egyike pedig 1977-ben elfogott egy MIG-25rb-t a Kaszpi tenger felett F-14-essel. Utána a ruszkik abbafejezték a repkedést Irán közelében.

    ,,Mert azóta még az infrastruktőra még az azelőtti szintet sem éri el. Tudod, ha nem olyan tiszta a víz, még szennyezőbb technikát eszel, alultáplát vagy, stb. akkor a rák is könnyebben jön és győz. Persze nagyon könnyű dolog sátánt kiáltva egyből valamire mutogatni, ami neked nem szimpi…”

    De miért? Az Usa gazdasági embargóval sújtotta a kegyvesztett Szaddamot. Ha szennyező technikát eszel, az semmiképp sem egészséges. Érdemes inkább élelmiszereket enni.
    Nekem nem ,,szimpi” az USA, mivel eljátssza a megmentőt, közben pedig kizsákmányol mindenkit. Persze nagyon könnyű dolog megmentőt vizionálva egyből valamit isteníteni, ami neked szimpi…

    ,,Annyi sincs, de áruld már el, hogy egy tízezres nagyságrendű haderő hogyan tart megszállva egy 100′000 km2-es országot?”

    Ezt a részt hagyjuk, indulatból írtam. Én lennék az első dezertőr ha magyarok ellen mennénk az tuti. Egyébként meg sehogy sem tudná megszállva tartani pár hónapnál tovább.

  15. igla ezt írta:
    „A nyugat vitt oda civilizációt? Valóban? Ők kérték?”

    Nem, a világtörténelem nem kívánságműsor. Az nem úgy volt, hogy Béla beszólt: „Hé, egy tatárjárás és egy véres kard rendel”, egyszerűen a természet úgy működik, hogy ha találkozik két erőforrásokért rivalizáló élőlény az egyik győzni fog.

    „Tehát, ha meghal a nagyi, és valaki oda megy, hogy a föld innentől az enyém, mert idejöttem, az jogos, nem?”

    Igen, ezt hívják a „kard jogának” ősidők óta.

    „Na nehogy már azokat a fehéreket mentsem”

    Mivel azoknak a fehéreknek a civilizációjához tartozunk mi is, ezért érdemesebb lenne mentened, mivel ez felénk önvédelemnek számít. Az indiánok is ott kezdték elbaszni, hogy az idegen szép Tollaskígyónak tűnt és ünnepelni kezdték ellenállás helyett, aztán amikor rájöttek a tévedésükre már késő volt.

  16. Tas ezt írta:
    „kiakasztottál te gyökér!”

    Kemény, de határozott felvezetés, szeressük.

    „A gyarmatosítás folyik napjainkban is, mindössze úgy hívjuk: globalizáció, de ,,harc a terrorizmus ellen” néven is ismerjük.”

    Tehát amikor néhány turbános New York kellős közepén eltérített repülőgépeket vezet toronyházakba az valójában a nyugati gyarmatosítás előjátéka és az ennek következtében meginduló világméretű hajsza a terroristák után a kolonizáció maga. Értem. :D

    „Hozzászólásoddal minden idők legnagyobb gyarmatosítóját és agresszorát véded.”

    Mit csináltak megint a britek?

    „Írásodból az derül ki, hogy az indiánok és egyéb leigázott népek- pl. a vajszívű belgák által halomra lőtt kongóiak, nem a hódítás következményeiként- hanem maguk hibájából pusztultak ki szinte teljesen”

    Akkor hogy a francba lézeng több mint hatvanmillió belőllük Kongóban?

    „sőt, azt állítod, hogy a csodás vívmányokért cserébe csak utálkozás járt a bőkezű gyarmatosítóknak”

    Szvsz bőkezű volt a fűkunyhók és törzsi társadalmak helyén bányákat, ipart, városokat és infrastruktúrát hagyott hátra.

    „A boldogság technikai fejlettségtől független, ezt nem képes megérteni ez a retardált nyugati társadalom.”

    Ja, ennek az értetlenségnek valószínűleg az lehet az oka, hogy az átlag nyugati nem harminc évesen szeretne belepusztulni a náthába valami prehistorikus nyomortelepen, hanem legalább hatvan évig élvezni a boldogság előnyeit.

    „A halott indiánok és kongóiak gyanítom nem lettek boldogok a gyarmatosítás által.”

    Ők nem, de utódaik igen, akiket már senki se akart megölni. Mivel a gyarmatosítókkal a béke is elérkezett a háborúk világába.

    „Az amerikai propaganda által irányított média agymosott zombija vagy.”

    És rút szibarita váz.

    „Irak egy erős, ha nem is demokratikus állam volt Szaddam idején.”

    Az volt, az USA történetének egyik legsúlyosabb hibája volt a Szaddam rendszer megdöntése.

    „számold össze azóta hány iraki ember halt meg a 91es támadás után maradt sugárzó páncélosok ezreitől(depleted uranium ,A-10), illetve a 2003as támadást követő belpolitikai káoszban!!! 100 000-re tehető a du lőszer civil áldozatainak száma”

    Mértékadó becslések szerint is csak néhány ezer ilyen ember lehet, aki közvetlen kapcsolatba került a kilőtt páncélosokkal, például a roncseltakarítások során. A közvetlen találat után visszamaradó fémpor nem tud százezreket megmérgezni, ezzel csak a villanykörtétől is megrémülő hippiket lehet etetni.

    „és több 100 000 iraki pusztult el 2003 óta”

    Közel egymillió, 99%-át ennek a lázadók és bűnözők gyilkolták meg bestiálisan, jobbára nyereségvágyból, vagy egyszerűen csak a szunnita-síita vallási és törzsi összetűzésekben. A szövetséges hadműveletek okozta veszteségek néhány tízezerre tehetők összesen és őket nem kiírtották, ők áldozatai a háborúnak, mivel a szövetséges erőknek nem volt céljuk az iraki civilek kiírtása, épp ellenkezőleg, minimális veszteségre törekedtek, mivel a civil lakosságot megnyerni akarták az ügyüknek.

    „a gonosz Szaddam kiirtott 10 000 kurdot vegyi fegyverrel még a 80as években”

    A kurdok teljes vesztesége százezres nagyságrendű. Többségüket nem vegyifegyverrel írtották ki és őket mind kiírtották.

    „Gondolkozz mielőtt írsz valamit.”

    Á, gyökérrel nem megy, meg különben is túl sokat vársz a amerika média agymosott zombijától!

  17. „Nincs kettős mérce, Szaddam egy diktátor volt, több ezer ember vére tapad a kezéhez….”

    az az ezres inkább százezre hanem milliós…

    „Nézz csak meg videókat Irakról 2003 előtt és után…”
    Nézz meg ÁVHs videokat…. tény rend volt. Saddam is rendet tartott.

    „USA kizsákmányol….”
    USA jelenleg csődközeli helyzetének az egyik (hanem) legföbb oka az afganisztáni, iraqi háború. Vietnamban uez történt, de szovjetek se kis pofont kaptak anno afganisztánban. Teccik vagy nem a NYi féle háborusdi nem jó üzlet. Sose volt. ellenben a „hun” féle keletivel.

    10.000es szlovák/magyar haderőkkel nem lehet megszállni semmit. 1-2hónapra sem. Az első nagyobb városba a támadás meg van akasztva. és itt nem oszt se a több tank se a gripen.

  18. Fade ezt írta:
    „10.000es szlovák/magyar haderőkkel nem lehet megszállni semmit. 1-2hónapra sem. Az első nagyobb városba a támadás meg van akasztva. és itt nem oszt se a több tank se a gripen.”

    Ez így van, egyetlen szomszédos országnak sincs akkora hadereje, amivel meg tudna szállni egy Magyarország méretű országot, még Romániának se. Ellenben például a szerbek ki tudnak állítani annyi szabadcsapatot, ami terrorral ezt a megszállást megvalósítja a hadseregük nyomában. Igazából ezért nagyon fontos a tartalékos területvédelmi erők léte és száma, több dandárnyi könnyűgyalogosra és itt tisztességesen felszerelt könnyűgyalogosra van szükség ahhoz, hogy kellő megszálló és logisztikai erő legyen a hadsereg mögött, már feltéve, hogy van hadsereg, ami mögé állni lehet, ugye nálunk most épp nincs.

  19. amúgy amikor kitalálták soksok éve a magyar haderőreformot, az erős gyalogság erős tankelhárítási képességekkel + légierő azt én jónak tartottam.

    jut eszembe metis-m ből mennyivel rendelkezhetünk?

  20. Nekem nem ,,szimpi” az USA, mivel eljátssza a megmentőt, közben pedig kizsákmányol mindenkit.

    Ki mondta, hogy elhátsza? A SZU mit csinált? Ott fejte a csatlós államokat, ahol tudta. Borhi László kutatásait talán nézd át egy kicsit…

    A biztos pojácák Usa kiképzésben részesültek még a sah idején, a pojácák egyike pedig 1977-ben elfogott egy MIG-25rb-t a Kaszpi tenger felett F-14-essel. Utána a ruszkik abbafejezték a repkedést Irán közelében.

    Mit értesz elfogás alatt? Hogy radar lock volt? Mert kinematikailag csak akkor van esélye az F-14-nek, ha az MiG-25 elbassza. Se gyorsulásban se max. sebességben, se csúcsmagasságban közelébe nem ért a cicus a MiG-25-nek.

    Konkrétan a Kaszpi-tenger felett egybéként hogyan? Az nemzetközi légtér? Mert szerintem nem. Az egy tó. A Fertő tavon is átmagy határ nem. Akkor itt is lehet valami kijelölt határ, de ha virtuális, akkor a ’60-as évek navigációs rendszereivel, te azt be nem tartod precízen, azt hétszentség.

    Ergo, ha vizuális közelségben voltak, akkor nettó iráni légtérsértés van szerintem a SZU irányába, de az is lehet, hogy fordítva. Az is lehetett, hogy a MiG-25 eltolta. Száguldott az iráni légtér felé, aztán rájött, hogy ebből baj lesz, mert átcsúszik. Elkezdett lassítani és fordulni. Az F-14 meg így pont megcsípte. Ez csak feltételezés. Érdekes módon az ODS alatt az F-14 gépek nem voltak képesek minden MiG-25-öt megcsípni…

  21. Látom jól elcsócsáltál a Mig-25 csonton. Szőrszálat hasogatni azt tudsz.

    Írok neked egy másik példát amit jobban ismerek. Ki nem találnád, de az irak-iráni háborúról lesz szó. Iráni pilóták a konfliktus során lelőttek 9 Mig-25-öt, 1 oroszt és 8 irakit, köztük egyet az akkor legkorszerűbb BM verzióból, 1et pedig megrongáltak. A lelövések közül legalább 5öt bizonyíthatóan a ,,pojácák” F-14 gépei követtek el. Hogy ne vádolj pártatlansággal, hozzáteszem, hogy a foxbatek 20 iráni gépet szedtek le, ebből 6 volt vadászgép, f-4, f-5, f-14. Hogy miből mennyit azt nem tudom sajnos pontosan.

    Különben meg ki a f@sz védte akár egy szóval is a SZU-t? arról volt szó, hogy amcsik egy gyarmatosító, nem pedig arról, hogy a SZU nem az.