|

Közvetett izraeli-palesztin béketárgyalások kezdődtek

Izrael és a palesztinok megegyeztek abban, hogy közvetett béketárgyalásokat kezdenek – közölte a washingtoni Fehér Ház. A tárgyalásokról való megegyezés létrejöttében Barack Obama elnöknek a térségben tartózkodó közel-keleti különmegbízottja, George Mitchell működött közre.

A nyilatkozat szerint Mitchell elégedettségét fejezte ki, hogy a felek elfogadták tárgyalási javaslatát. A közvetítő a következő hetekben Izrael és a palesztin területek között fog ingázni. Reményét fejezte ki, hogy a közeledés a lehető leghamarabb közvetlen tárgyalásokhoz fog vezetni. Elmondta, hogy a felekkel elkezdte megvitatni a közvetett tárgyalások kereteit és a témaköröket, és jövő héten visszatér a térségbe az egyeztetések folytatására.

A bejelentés előtt vált ismertté, hogy Izrael jóváhagyta újabb 112 lakás építését Ciszjordániában, jóllehet a kormány egy tavalyi döntésében vállalta a zsidó telepek bővítésének befagyasztását. A palesztinokat felhergelő bejelentés kapcsán Mitchell arra kérte a feleket: ne tegyenek olyan lépést vagy nyilatkozatot, amely szítaná az indulatokat, és veszélyeztetné a tárgyalásokat. Ugyancsak a Közel-Keletre utazott Joe Biden alelnök, aki kedden tárgyal Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnökkel és Simon Peresz elnökkel, valamint Cipi Livnivel, az ellenzéki Kadima párt elnökével. Szerdán továbbutazik a ciszjordániai Rámalláhba és a palesztin területekre, csütörtökön és pénteken pedig Jordániában tesz látogatást.

Forrás: honvedelem.hu

No Responses to “Közvetett izraeli-palesztin béketárgyalások kezdődtek”

  1. > Ugyancsak a Közel-Keletre utazott Joe Biden alelnök

    A farok csóválja a kutyát. Nem véletlen, hogy a két nagy jenki párt jelképe a szamár és az elefánt, az egyiket a hajcsár, a másikat a cirkuszi idomár irányítja és mind a kettő jó képet vág hozzá.

    Egyébként a palesztinoknak annyi: a zsidók ma reggeli újsághír szerint közös üzemeltetésű, áramot termelő és édesvizet desztilláló, több tucat atomreaktorból álló hálózat építését ígérték arab szomszédaiknak, ha segítenek ennek a pár milliós „kis problémának” egy távoli vidékre történő áthelyezésében. Ezzel egyben az évtizedek óta tartó zsidó atombomba sorozat-gyártás is a szőnyeg alá söprődne.

    Ha a Holdra nem is, de Madagaszkárra még kerülhet Gáza, vagy a Szaharában is akad hely jó sok. Csak aztán nehogy mi is így járjunk: „…földet, folyót, legelni jót, hegy, s völgyet benne lelsz…”