|

Fenyegetés Észak-Koreából

Észak-Korea atomarzenálja kibővítésével és “kegyetlen fizikai erő” alkalmazásával fenyegetett amiatt, hogy az Egyesült Államok és Dél-Korea hétfőn közös hadgyakorlatba kezd. Phenjan felfüggeszti részvételét a nemzetközi tárgyalásokon, az összes katonai tárgyaláson, és már nem tartja magára nézve kötelezőnek a koreai háborút lezáró tűzszüneti megállapodást.

“A Koreai-félsziget atomfegyver-mentesítésének folyamata magától értetődően meg fog szakadni. Logikátlan volna szemtől szemben párbeszédet folytatni egy olyan partnerrel – tárgyalni vele a békéről és az együttműködésről -, amely egy atomháború sötét fellegeit hozza fölénk, és közben ránk irányítja fegyverét” – jelentette ki egy meg nem nevezett, magas rangú észak-koreai katonai tisztségviselő, akit a KCNA hivatalos hírügynökség idézett.

Észak-Korea mindig hasonlóképpen reagál az évente megrendezett amerikai-dél-koreai hadgyakorlatokra, amelyeknek célja, hogy felkészítse a két szövetségest egy esetleges észak-koreai támadás kivédésére. Elemzők szerint nem kell nagyobb háborús veszélyre számítani a félszigeten. Kína két nappal ezelőtt közölte: azt szeretné, ha az észak-koreai atomprogramról szóló hathatalmi tárgyalások júliusig újrakezdődnének, noha kevés reményt lát erre. A 18 ezer fő részvételével zajló amerikai-dél-koreai közös hadgyakorlat hétfőtől március 18-áig tart.

Észak-Korea tavaly áprilisban vonult ki a 2003 óta Kína, Japán, az Egyesült Államok, Oroszország és a két Korea részvételével folytatott pekingi tárgyalásokról, amelyeken arra próbálják meg rábírni Phenjant, hogy energiasegély fejében mondjon le atomprogramjáról. Phenjan – közlése szerint – hajlandó visszatérni a tárgyalóasztalhoz, de csak akkor, ha előbb feloldják az ellene érvényben tartott büntetőintézkedéseket, és az Egyesült Államok békeszerződést köt vele.

Forrás: honvedelem.hu

No Responses to “Fenyegetés Észak-Koreából”

  1. Nem lenne kihívás. A végeredmény garantált lenne. Az ék-i haderő pár kivételtől eltekintve a ’60-as évek eleji szovjet színvonalon csücsül.

    A gond az, hogy egy szarkupac országért nem éri meg háborúzni, és százezrek vagy talán milliók halnának meg a nagy semmiért. És főleg civilek.

    ÉK lényegében az esztelen pusztítási képességével zsarolhatja Dél-Koreát. Képesek tüzérségi tűzzel legyalulni a határhoz közeli déli területeket, de modern hadiselésre alkalmatlan cuccai vannak.

    A 2. naptól kezdve olyan mészárlást vinne végbe ott a jenki és RoK légierő, hogy az ODS ahhoz képest egy pacsuliszagú babazsúr lenne.

  2. agree.

    A másik fontos tény, hogy most már nem jönne Kína, és nem vonulna be, hogy visszaverje a Korea-NATO csapatokat. Kína nélkül még az 50-es években is elverték, amikor modern volt a technikájuk. Most minimum 100:1 de inkább 1000:1 arányú lenne a veszteséglista.

  3. hegyaljaihun

    Egy esteben indulna támadás ha a Déliek egy zsíros összeget lerakna az asztalra.

    De komolyan Délnek kell e Észak?

    Nyugat-németeknek sokba fájt az egyesítés. Pedig az NDK nem volt annyira elmaradva a Nyugathoz képest!

    Ez gondolja el valaki Észak-Korea estében.

    Ahol az ipar, infrastruktúra, nullához tart. Ásvány kincseik nincsenek.

    Sőt a Déli égéségügyet egy rakás északi össze omlásba kergetné, szociális hallóról nem beszélve.

  4. Üdv!

    Délnek kell Észak, ez nem kérdés. Voltaképpen Korea érdeke, hogy egyesüljön, de ezt Japán, az USA, Kína és az oroszok ezidáig sikeresen megakadályozták – eltérő céllal, de az eredő végeredmény közös.
    Sokszor írtam már, kérem nem elfelejteni: a világ egyik legnagyobb uránérc tartaléka Észak-Korea hegyeiben található, ennek birtoklása pedig fontos lesz a következő évtizedekben!

    Üdv: M

  5. Ha vére elterjednek a szaporító reaktorok, akkor rohadtul le lehet szarni, hogy mennyi urán van, mert még a tengervízből is megéri kivonni. Ha a fennmaradó készletekkel is százezer éves nagyságrend van, akkor már bocs, de ki nem szarja le az ottlevőt, ha megvagy nélküle.

    Most it totálisan irrleváns az ott levő mennyiség gazadási szemponból. Még most is filléres tétel az atomenergiában a bányászati költség. 10-12 év alatt kb. 10-12-szeresére nőtt a nyersurán ára. Az áram kb. 8%-kal tőle dárágbb. Ennyire nem tétel. Már ez az emelkedés is rentáblilissá tesz olyan bezárt bányákat, mint a mecseki. Egyszerűen nem éri meg.

  6. Senki ne feledje, hogy bár nincs nyilvános adat arról, hány és milyen típusú nukleáris fegyvere van Északnak, azért mégis csak atomhatalom. Ennek megfelelően rendelkezik azon elrettentő erővel, ami megakadályozza egy ellene irányuló támadást. És pont.

  7. Az akarhatja megtámadni őket akinek érdeke az eggyesítés.Akinek a sok évtizedes szembenállással tele a hócipője.Na meg aki szerint a gonosz birodalma.Arrafelé inkább lesz háború kaja miatt mint az eggyesítés miatt..:)

  8. Onedin kapitány

    Nem lesz ott háború. Majd megint kikényszerítik az USA-tól, Japántól, és Dél-Koreától a „védelmi pénzt” és akkor megnyugszanak.
    Különben Bush tábornokai még Iránba sem mertek bemenni, nemhogy a KNDK-ba.

    Molnibalage, változatlanul fenntartom, hogy háború esetén a DK-ban állomásozó korszerű harcigéppark nagy része elpusztulna a reptéren.

    A KNDK-ban szerintem az a nagy kérdés, hogy milyen mélyen épültek be, mennyire jutottak magasra a kínai ügynökök, mikor kerülhet sor egy Kínához lojális új vezetést eredményező puccsra?

  9. Ugyan mar, szerinted DK nem figyeli az EK csapat mozgasokat, tevekenyseget? Biztos vagyok benne, hogy nem egy katonai muhold `allomasozik` EK felett.
    Probalna csak EK haborut inditani, a hatalmi elitjuk elbukna kenyelmes eletuket, plusz valszeg ugy lognanak, mint Szaddam H.
    EK-nak semmi eselye nincs…Ennyi. Idovel ott is valtozasok lesznek.

  10. Molnibalage, változatlanul fenntartom, hogy háború esetén a DK-ban állomásozó korszerű harcigéppark nagy része elpusztulna a reptéren.

    Mire alapozod? Jó lenne valamivel bizonyítani is valamivel…

    Magát a repteret nem találnád el az ék-i ballszitikus rakéátkkal, akkora szórásuk valesz. Az ’50-es évek körüli SCUD szintje körül vannak. Ha a ’60-as évek beli verziót veszed, vagy a kettő között, az 0,5-3km-es CEP et jelent. Ez csak azt jelenti, hogy a rakéta FELE csapódik be ezen a körön belül.

    Ezerszámra nincs beőle nekik tudtommal. Van rajta kb. egy darab 1 tonnás robbanófej. Ha minden rakéta elpusztítana egy gépet, még akkor is maradna RoKAF, de erről szó sincs. Ha az összeszet indítanák egy-két reptérr, még az esetleg lenne valami… Egyébként semmi. Tessék már végre felfogni, hogy ezek tömegpusztító fegyverekhez készültek.

    Mellesleg ki nem szarja le a pár SCUD szintű valamit, mikor jenki segítség amúgy is lenne. A CBG és Japánban és állomásoz gépeket ezek a vackok hol érdekli? Sehol.

    Arie is megírta, hogy figyelik a csapatmozgást. Számold összes, hogy DK-ban hány reptér van. Én olyan 30 táján abbahagytam. Ere jönnek még rá a kitérő ás ‘autópálya’ repterek. Sok szerencsét a széttelepült gépek elpusztításához. Ja, és ők gyakorolják is ezen üzemeltetést, nem papíton megvelő dolog…