|

Egyre több az alkalmatlan katona

A USA Today írása szerint az amerikai szárazföldi haderőnél egyre több a frontszolgálatra alkalmatlan katona, arányuk az utóbbi három évben meredeken emelkedett. Az Egyesült Államok szárazföldi hadseregében 2007-ben minden dandárnál átlagosan 11 százalék volt a frontszolgálatra alkalmatlannak minősített katonák aránya, ez mostanra 16 százalékra nőtt.

A romlást elsősorban a többszöri bevetések és a szaporodó egészségügyi gondok magyarázzák, mondta Peter Chiarelli helyettes vezérkari főnök. A hivatalos adatok szerint a 460 ezer főt számláló szárazföldi haderő személyi állományának már csaknem 70 százaléka megjárta valamelyik háborút. A katonák fele egyszer volt küldetésben, harmaduk kétszer járt a fronton, 14 százalékot háromszor, 4 százalékot pedig már négyszer irányították háborús övezetbe, Irakba vagy Afganisztánba.

A Pentagon szerint a különböző okokból nem telepíthető katonák miatt – jóllehet a kieső embereket igyekeznek más egységekből pótolni – gyengül a hadsereg általános készenléti foka. A hátramaradó katonák egy része továbbképzésen vesz részt, sokak esetében pedig az az előírás az akadály, hogy az egyes bevetések között legalább egy évnek kell eltelni. A legtöbben azonban egészségügyi okok miatt maradnak otthon, sokan rehabilitáción vannak vagy műtétre várnak. Pontos adatok nem ismeretesek az egészségügyi gondokról, de 2006 és 2008 között például 1,4 millióról 1,9 millió növekedett a hátproblémákkal, térdsérülésekkel és egyéb hasonló gondokkal küzdő katonák száma az egész haderőt tekintve. Ugyanezen időszakban 657 ezerről 1,1 millióra növekedett a katonáknál a pszichológiai rendellenességek száma. Megállapították, hogy a bevetések közti hosszabb pihenőidő kedvező hatással van a felkészültségre: egy olyan dandárnál, amelyik 28 hónapot tudott pihenni, csak a katonák 4 százaléka volt alkalmatlan frontszolgálatra.

Korábban, az iraki és afganisztáni hadműveletek legintenzívebb szakaszában egy évre csökkent a pihenési idő, ennyi idejük volt a katonáknak arra, hogy családjukkal legyenek és kikapcsolódjanak. Ez mostanra 14-15 hónapra növekedett. A szárazföldi haderő részben létszámnöveléssel igyekszik orvosolni a problémát, az állomány nagysága 2011-ben eléri az 570 ezer főt. A Pentagon vezetése azzal számol, hogy az iraki csapatkivonás és a létszám növelése lehetővé fogja tenni, hogy a dandárok hosszabb ideig pihenhessenek majd a bevetések között.

Forrás: honvedelem.hu

No Responses to “Egyre több az alkalmatlan katona”

  1. A legnagyobb probléma az, ha a katonák lassan az értelmét nem látják annak, hogy miért is kell harcolniuk valójában. Ennél demoralizálóbb nincs – ez egyenes út a pszihikus megbetegedésekhez, amiből következnek a tömeges pszihoszomatikus tünetegyüttesek.
    A döntéshozóknak nem ártana figyelni a megnövekedett dezertálások és öngyilkosságok számára is!

  2. Azt gondolom egy hivatásos hadseregben kevesebb kell legyen a motiváció épp mert hivatásos!Már rég nem a hazát kell védeni nálunk sem legfeljebb áttételesen!
    Ha valamelyik baka nem akar harcolni mondja fel a szerződését és ne rombolja a morált!
    Az USA hadserege ráadásul jól fizetett rendkívül jól ellátott és vitathatatlanul a legjobb eszközökkel felszerelt!Meghosszabított keze az USA kül és gazdaságpolitikájának tehát akáki négy általánossal is beláthatja hogy nem a hazát védi hanem a kormánya parancsát teljesíti.
    Johny ha nem akar harcolni szereljen le és menjen haza Kansasba vagy montanába….
    Ugyanez igaz a brit hadseregre is , viszont nem tudom hogy pl Németország kontingense csak hivatásos vagy nem Irakban és Afganisztánban?!

  3. Természetesen el lehet polemizálni sokféle szempont szerint, amit Tyuyu írt, szintén teljesen igaz.

    Csakhogy a tendencia, vagy ha így jobban tetszik, a motiváció problémás.

    Rendkívül fejlett technológiával bíró hatalmak óriási pusztító erőket birtokolnak, melyeket enyhén szólva sem feltétlenül olyan elvek és szempontok szerint működtetnek, használnak illetve irányítanak, amely pozitív irányba terelné a világot.

    Ha egy harcos, katona vagy egy sereg elveszti az elveit és pusztán csak a nyers erőszak marad a kenyere, akkor egy szép napon arra eszmélünk, hogy nem biztonságot nyújtó pajzs a hadsereg, hanem szimplán csak egy veszett kutya, aki ön és közveszélyessé vált.

    A hadsereg irányítása annak a kezébe való, akit nem érdekel a háború. Máshogy megfogalmazva: aki nem érdekelt a háborúban. Az egyik életet jelent, a másik csak pusztulást hoz.

    M

  4. > A legnagyobb probléma az, ha a katonák lassan az értelmét nem látják annak, hogy miért is kell harcolniuk valójában.

    Tulajdonképpen semmilyen harcnak sincs értelme. Meg kéne oldani, hogy minden nő szép legyen és minden férfinek legyen mivel hol és kivel, akkor nem foglalkozna az emberiség hülyeségekkel.

  5. Nem ez a legszörnyűbb. Vehetjük összehasonlításnak a II. vh.-s ruszkikat is, ahol a gyalogosnak csak akkor volt esélye épkézláb emberként túlélni a háborút, ha elég későn került ki a frontra.

    Ott nem volt kiszállás, 25 bevetés után szabadulás, aki Moszkva alól indult, ment egyvégtében Berlinig – csak sajnos nincs bizonyíték arra, hogy kezdettől ténylegesen harcoló katona is megérkezett volna, mert közben mind elesett vagy kézét-lábát vesztette. A 17-25 éves korosztály 95%-a (!) meghalt / hadirokkant lett a háború végére, ami megpecsételte a SZU sorsát, hiába malenkij robotoltatták a szatelit-államokat.

    Amerika ettől még messze van.

  6. A 17-25 éves korosztály 95%-a (!) meghalt / hadirokkant lett a háború végére, ami megpecsételte a SZU sorsát

    Erről van valami adat? Mert gondolom legfeljebb férfi akar lenni, de még ezt is erősen túlzónak találom.

    A veteránok számán én is elgondolkoztam, akik végigtoltk a keleti frontot. Tudtommal volt ilyen.

  7. Szerintem nem a motiváció az elsődleges hiányosság, hanem a hozzáértés!
    Ott vannak a katonák, csilli villi felszerelések, brutális haderő, se pillanat alatt bedarálnák a tálibokat, de a politikusok ezt sajna nem így gondolják. A katonák nem értik, hogy miért nem használhatják a játékaikat rendeltetés szerint.
    Csak ismételni tudom magam (egy topikban már írtam ezt), híradósokat kitíltani a terepről és két évig csak az ott harcoló parancsnokok dönthessenek mindenről!
    Lenne ott rend, nem is kéne az a két év, SZVSZ
    De lehet hogy túl militarista vagyok! :)

  8. Hát igen a CNN-t és a hozzá hasonló 3 betűs hírügynökségeket adminisztratíve kitiltani utána egy kis statáriális rendcsinálás majd konszolidáció…
    Amúgy a fő gondot afganisztánban a narkóban látom ,s emiatt éri meg ezeknek a sehonnai szervezeteknek harcolászniuk ott és ebből is finanszírozzák a mókát.
    Irakban meg ugye az olaj van a tűzön…:9
    Ezek miatt nem megy a rendrakás lehet ott akárhány katona és akármennyi ráköltött dollár…
    A kurdoké az olaj de marha kevesen vannak és senki sem szereti őket.

  9. MZ: Te amikor USA bakáról írsz akkor a Magyarból indulsz ki. Innen minden következtetésed hibás.

    Pocok75: Olvasgatsz Sun-Tzut? :) És nézd meg Kínaiak, hogy oldják meg a felkelős problémákat legyen az ujgor vagy tibeti. szvsz még egy Afganisztánban is rendet raknának igaz, hogy a népesség 80%át kiirtanák.

    A modern média demokrácia kombinációja egyszerűen nem alkalmas „rendes” megszállásra. Elfoglalják/Megszállják iraqot aztán meg demokratizálják. Agyrém.

  10. Üdv Fade!

    Nem USA bakákról írtam, hanem általánosságban elmélkedtem – ez nációtól független. (Az öngyilkosságok emelkedő száma az valóban konkrét USA hír, de nem csak a frontszolgálatosoknál, hanem a hazatértek körében is aggasztó tendenciát mutat.)

    Egyébként Sun Ce: Ping Fa műve mellett ajánlanám még a Hagakure-t, a Heiho Kadensho-t, Mushasitól a Go rin no sho-t (öt kör könyve) illetve a Tao te king-et (Lao-Ce). Ugyanis így teljesebb lesz a kép arról, hogy az ókori illetve a középkori Ázsia hogyan gondolkodott a világról, a háború és a harc művészetéről illetve a hatalommal való élés/visszaélés törvényszerűségeiről.

    Nem a médiával van probléma, hanem azzal, hogy teljesen egyértelmű indokokat nevetséges mesékkel akarnak takargatni. (Lásd az angliai botrányok sorozatát Irakkal kapcsolatban.) A XXI. században az internet korszakában ez a fajta propaganda már nem fog működni.

    A modern média már rég nem a klasszikus demokrácia szolgálatában áll.

    Üdv: M